Acasă Social S.O.S., Litoralul romanesc – inca un sezon ratat!

S.O.S., Litoralul romanesc – inca un sezon ratat!

DISTRIBUIȚI

-Suntem in pragul noului sezon turistic pe litoral, care va fi la fel de compromis ca si cel de anul trecut-, ne-a declarat Nicolae Dutescu, presedintele Federatiei Litoralul Romanesc, asociatie patronala alcatuita din 45 de societati comerciale care desfasoara activitati in zona. Peste 42% din capacitatea de cazare a Romaniei este amplasata pe Litoral. In ultimii ani, debutul sezonului turistic a fost perturbat de evenimente cu un impact deosebit de negativ asupra turismului. Si in acest an specialistii din domeniu atrag atentia asupra problemelor grave cu care se confrunta litoralul.

Guvernele trec, problemele raman

-In al doisprezecelea an de cand Romania a iesit din sistemul ultraplanificat si centralizat comunist, nu mai putin de 7-8 guverne si tot atatia ministri ai turismului nu au contenit sa afirme importanta acestui domeniu in economia tarii. In tot acest timp, turismul in general, dar cel de litoral in special, a fost tratat necorespunzator. Turismul de pe litoral, prin specificul sau, prin concentrarea mare a unitatilor, prin durata scurta a sezonului si prin marea varietate a serviciilor pe care trebuie sa le ofere, are nevoie de o implicare deosebita a Executivului atat prin ministerul de resort, cat si prin acte normative si legislative care sa-l ajute si sa-l protejeze-, se precizeaza intr-un memoriu al Federatiei Litoralul Romanesc adresat Ministerului Turismului.

Oamenii care lucreaza in turismul de pe litoral au inaintat ministrului turismului cele mai stringente probleme cu care se confrunta la inceputul acestui sezon estival. Se solicita, printre altele, revenirea la cota de TVA de 11% pentru turismul intern si la cota 0 de TVA pentru turismul extern, aplicata atat celor care aduc turisti, cat si celor care asigura serviciile principale de cazare si masa.

Cateva masuri de -prim ajutor-

Federatia Litoralul Romanesc solicita pastrarea cotei de 3% pentru crearea Fondului Special de Promovare si Dezvoltare a Turismului. Dar colectarea acestuia ar trebui sa se faca la nivel judetean, iar utilizarea sa, in conditii de transparenta totala, in proportie de 70% la nivel local si de 30% la nivelul Ministerului Turismului.

Membrii federatiei, car simt cel mai mult -durerile- litoralui romanesc, propun Executivului acordarea posibilitatii, pentru firmele de turism cu activitate sezoniera, de a achita semestrial impozitul pe profit datorat intre 25 octombrie anul curent si 25 februarie anul urmator. Se creeaza astfel posibilitatea folosirii mai eficiente pentru unitate a banilor din cont.

Presedintele Nicolae Dutescu considera ca se mai impune stoparea tentativelor de a scoate din circuitul turistic complexe hoteliere pentru uzul exclusiv al unor ministere sau institutii ale statului, iar plata impozitelor pe cladiri pentru unitatile sezoniere sa se efectueze corelat cu durata efectiva de functionare a acestora.

Litoralul fara de lege

In seria de masuri care ar trebui elaborate in cel mai scurt timp pentru relansarea turismului in zona se numara si emiterea grabnica a unei legi a litoralului, care sa reglementeze definitiv drepturile si obligatiile legate de protectia coastei Marii Negre pe teritoriul tarii noastre, constructiile turistice, plaja, plantatiile si caile de acces.

Devine vitala si elaborarea unei legi a statiunilor turistice, care trebuie delimitate clar de amestecul primariilor localitatilor din vecinatate. Ministerul Turismului a fost solicitat sa aiba grija ca la vanzarea activelor sa se tina cont de specificul activului respectiv, in mod special la unitatile hoteliere care au in structura lor spatii de cazare destinate personalului.

Cea mai mare problema a litoralului romanesc ramane insa, la ora actuala, situatia plajei, pentru care trebuie adoptata o reglementare definitiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.