Acasă Social Scandal cu demiteri la Institutul Cantacuzino

Scandal cu demiteri la Institutul Cantacuzino

DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătății a anunțat ieri că directorul Institutului Cantacuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat după ce sindicatul instituției, TESA, a cerut acest lucru, acuzându-l că blochează activitatea singurului producător din România de vaccinuri și seruri. În locul lui a fost repus Radu Iordăchel, care a fost demis în 2010 de ministrul Sănătății din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că nu a rezolvat proble­mele la liniile de producție a vacci­nurilor. Anunțul privind demisia directorului Institutului Cantacuzino a venit imediat după ce Avocatul Poporului a reclamat că neproducerea unor vaccinuri vitale, cum e cel pentru trata­mentul infecțiilor stafilococice, antigripal sau vaccinul antivi­perin, pune în pericol siguranța națională.
Avocatul Poporului a făcut, timp de mai multe luni, a făcut o anchetă la Institutul Cantacuzino și a recomandat ministerului să ia măsuri urgente.  Avocatul Poporului a acuzat ieri Institutul Cantacuzino că încalcă grav dreptul la Sănătate  al românilor prevăzut de Constituție  prin neproducerea unor vaccinuri vitale. Este vorba în primul rând de vaccinul stafilococic D – în diluții – produs original românesc, folosit în tratamentul infecțiilor stafilococice, antigripal, antitu­berculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic, dar și de vaccinul antiviperin. Concluzia anchetei a fost că în lipsa vaccinurilor, efectele unor epidemii nu ar putea fi înlăturate. Mai mult, vaccinurile care nu se mai produc trebuie achiziționate de pe piața liberă și de pe piața externă, iar costurile se răsfrâng negativ asupra bugetului Sănătății. „Ceea ce pare grav este faptul că Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor“, a precizat Avocatul Poporului.

MS: Directorul de la Cantacuzino a demisionat deja

Ministerul Sănătății a precizat, ieri, că directorul general interimar al Institutului Canta­cuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce sindicatul instituției a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activității.
„Este adevărat că directorul interimar, Radu Dorel, și-a dat demisia. A fost repus Radu Iordăchel, demis de fostul ministru Cseke Attila. Iordăchel a atacat în instanță decizia fostului ministru și a câștigat procesul, astfel că a revenit în funcție“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore. Radu Iordăchel va fi director până la organizarea concursului de ocupare a postului de director general al Institutului Cantacuzino.

Producția de vaccin antigripal, un eșec

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, anunța că situația de la Institutul Cantacuzino va fi rezolvată în câteva zile. Ministrul preciza că știe despre faptul că liniile de producție de la Cantacuzino sunt blocate și că institutul nu va putea fabrica vaccinuri. „Căutăm soluții. Producția de vaccin antigripal din iarnă a fost un eșec, iar statul trebuie să recupereze banii pentru vaccinul produs“, a mai spus Ritli. În iarnă, ministerul Sănătății a retras peste 700.000 de doze de vaccin antigripal, pe motiv că acestea nu au efectul așteptat. Ministrul Sănătății a anunțat că ministerul de resort trebuie să recupereze prejudiciul de la Institutul Cantacuzino, după ce a  dat acestei instituții 10 milioane de lei pentru un milion de doze de vaccin antigripal.

Demisia directorului, victoria sindicaliștilor

Sindicatul Institutului Cantacuzino, TESA, a cerut în repetate rânduri demiterea directorului Radu Dorel Lucian, întrucât acesta ar refuza să facă achiziții, iar toate liniile de producție fiole sunt închise, activitatea fiind  blocată. Sindicatul TESA arăta, într-un memoriu, că Radu Dorel Lucian a fost repus în funcție la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sănătății, după ce, în 2009, a fost înlocuit de la conducerea instituției, pentru management defectuos. ?ê?£i atunci, la baza deciziei au stat memoriile și reclamațiile sindicaliștilor TESA.

Radu Iordăchel, demis în 2010
În 16 aprilie 2010, ministrul Sănătății din acea perioadă, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordăchel, pe motiv că planul de măsuri corective și de remediere a deficiențelor la liniile de producție ale institutului, pe care și l-a asumat, nu a fost îndeplinit. În locul lui Iordăchel a fost numit atunci medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

Mihaela Iamandei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.