Acasă Social Sfaturile psihologului: Cum să ne ferim de anxietate, atacuri de panică sau...

Sfaturile psihologului: Cum să ne ferim de anxietate, atacuri de panică sau depresie pe timp de carantină?

DISTRIBUIȚI

Un lucru important, de care să fim conștienți în această perioadă de criză generată de pandemia de Covid-19, este faptul că măsura în care frica poate avea impact asupra noastră este egală cu cantitatea de energie pe care o investim în asta. Astfel, timpul, atenția, gândurile și acțiunile orientate către teama de pandemie sunt manifestarea energiei noastre vitale, de zi cu zi. Cantitatea de efort pe care o investim în a ține viu acest aspect din noi, duce în timp la epuizare și ne face să ne pierdem concentrarea, răbdarea, ne poate provoca insomnii, oboseală cronică, dereglări digestive, tendința de a ne închide în noi, de a ne izola, atacuri de panică sau chiar depresie.
În opinia psihologului Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), toate aceste reacții vin odată cu alegerea noastră (conștientă sau nu) de a păstra conexiunea vie cu toate senzațiile, gândurile și trăirile care vin la pachet cu frica, îngrijorarea sau nesiguranța. “Frica are putere doar în măsura în care alegem să i-o oferim noi. Dacă alegem să oprim alimentarea fricilor și să ne concentrăm pe lucrurile pozitive, atunci aceasta își va epuiza resursele iar impactul ei asupra noastră va scădea considerabil. Frica este ca bateria telefonului. O alimentăm prin a băga telefonul în priză. Cu cât stă mai mult conectată la curent, cu atât mai mult se va încărca și va păstra aprinsă sursa anxietății noastre (telefonul). Dacă, dintr-un motiv oarecare, ar primi o tensiune mult mai mare decât cea normal, ni s-ar prăji atât bateria cât și telefonul. Din momentul în care decidem să scoatem telefonul din priză și să epuizăm resursele bateriei, aceasta va rămâne fără putere și în final va înceta să ne controleze”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Totodată, specialistul de atenționează că avem două opțiuni:
Fie continuăm să o alimentăm cu știri din surse neverificate, discuții despre pericol sau eșec, gânduri despre boală sau moarte, judecata de sine sau a celorlalți, expunerea neresponsabilă la situații de risc etc.
Fie scoatem „bateria” de la încărcat și o schimbăm cu alta, care se încarcă din surse pline de iubire, de compasiune, empatie, răbdare, liniște, bucurie, pace, etc.
“Știu că poate suna clișeistic, repetitiv chiar, dar gândirea are un impact puternic în definirea felului în care trăim și ne definește viața. Tot ce este în controlul nostru ține de perspectiva pe care alegem să o avem asupra propriei noastre vieți. Sunt persoane care au pierdut enorm în viață și încă te întâmpină cu brațele deschise și cu zâmbetul pe buze. Pe de altă parte, unele persoane și-au crăpat puțin colțul telefonului și nu îți mai vorbesc timp de 3 săptămâni. Totul ține de atitudinea pe care alegem să o adoptăm. Putem alege să vedem totul în nuanțe de gri și negru sau putem alege să vedem culorile, nuanțele fiecăreia și posibilitățile enorme de a le combina și de a obține ceva complet nou”, conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI.

2 COMENTARII

  1. Eu sunt în izolare de 5 ani, de când am decis să locuiesc separat de soţie şi de fiica mea. Pentru binele lor eu fiind o persoană cam toxică din toate punctele de vedere. Primii doi ani au fost cei mai grei. De multe ori m-a bântuit gândul să încalec pervazul. Am trecut peste depresia inerentă a separării, greu. Situaţia de acum nu mă afectează, am depăşit de mult anxietatea singurătăţii, mi-am definit un mediu autarhic care nu mă mai însăimântă. Desigur nu mă face fericit dar pot trece peste.. Îmi vizitez fetele din An în Paşti literalmente. Anul acesta a fost pentru prima dată când nu am putut să ciocnesc un ou cu ele. Anyway avem internet, telefoane mai inteligete ca noi şi multe alte moduri de a comunica la distanţă. Aşa că nu este o soluţie disperarea. Mai devreme sau mai târziu vom reveni la normal. Poate un pic mai înţelepţi şi mai răbdători. Avem o singură viaţă şi nu merită să o stricăm pentru o conjunctură nefericită. Tata a fost pe front în WW2, a fost dat afară din Securitate şi a lucrat ca muncior pe şantier, soţia şi fata lui au murit de tifos exantematic dar a găsit puterea să reziste. S-a stins la 94 de ani.

  2. DACA AVEM MOTIVE SERIOASE NE MAI PUTEM FERII…..???!!!????
    In volumul „Distrugerea și cucerirea României fără război” scris de Mircea Vâlcu-Mehedinți, se arata cele șase lovituri date Statului Român, descriind fiecare lovitură, concret, începând cu lovitura politică din decembrie 1989, apoi continuând cu celelalte (agricultura, finanțele – băncile -, economia, starea socială, moralitatea, învățământul, justiția, armata, poliția, religia etc etc). Începuturile au fost inițiate de cei doi EDITAT: Marcel-Ilici-Ion Iliescu (corcitură între EDITAT și țigan, nume adevărat Ivanovici) și Petre Roman (EDITAT nume adevărat Neuerland – cel care a spus că industria noastră este formată din fiare vechi). Acești trădători de țară, criminali notorii ai națiunii române, astăzi sunt chemați de tmbeleviziunile române (patronii acestora fiind câteva familii de EDITAT – care stăpânesc și cele mai mari ziare românești și străine) și ne dau sfaturi despre ce trebuie să facem în continuare. Cartile nu sunt citite (achiziționate) de către populație, care se comportă precum au spus Petre Țuțea „Numai un tâmpit ca mine putea face 13 ani de pușcărie pentru un popor de idioți”, sau Ion Creangă: „Știu că sunt un prost, dar când privesc în jur prind curaj”, sau Brâncuși: „Când am plecat v-am lăsat săraci și proști, iar când am venit v-am găsit mai săraci și mai proști”). Ăștia suntem, o națiune de idioți, care încetul cu încetul va dispărea de pe harta Europei. S-a început cu desființarea diacriticilor (suntem singura țară din lume care am renunțat la diacritice), s-a început cu înlocuirea cuvintelor pur românești cu cuvinte sau expresii americane, s-a renunțat la pronumele de reverență, țiganilor li s-au zis „romi”, pentru ca numele lor să fie confundat în străinătate (Romania=țara romilor), de aceea în Germania ni se spune, în loc de români suntem numiți țigani. Asta este domnilor! Singuri ne autodistrugem, dar nu dorim să ne cunoaștem trecutul, prezentul și care va fi viitorul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.