Acasă Social „Sindicalistul” PSD Ion Rădoi închide ușile la metrou pentru 650.000 de călători

„Sindicalistul” PSD Ion Rădoi închide ușile la metrou pentru 650.000 de călători

DISTRIBUIȚI

Cei 650.000 de călători care merg, zilnic, cu metroul sunt nevoiți ca, începând de astăzi, să apeleze la alte mijloace de transport în comun pentru a se „mișca“ prin Capitală. De fapt, președintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, în plină campanie electorală, instigă la declanșarea protestelor. Aproximativ 4.200 de salariați, în speranța că vor obține măriri salariale, merg pe „mâna“ lui, neștiind, însă, că planul pus la cale de Rădoi are ca scop cu totul altceva: ca oamenii care folosesc metroul să-l găsească vinovat de acest haos pe ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, vicepreședinte PD-L.
Mai mult decåt atåt, Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, iese, acum, în față și le spune, îngrijorat, călătorilor că dacă nu se vor mai acorda subvenții de la stat o călătorie cu metroul va costa peste 4 lei. În același timp, fostul politician și actualul mare lider sindical le transmite celor care merg cu metroul: „Atenție, se închid ușile!“. În traducere, salariații Metrorex intră, începånd de astăzi, în grevă generală, pe termen nelimitat. Astfel, metroul nu va circula între orele 5.00 și 16.00, urmånd ca doar între 16.00 și 23.00 să circule normal. Decizia declanșării protestului a fost luată după ce, la negocierile de ieri, liderii USLM și ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, nu au ajuns la nicio înțelegere. Rădoi s-a arătat revoltat de faptul că nici ministrul interimar al Transporturilor, nici directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriște, „nu au venit cu nicio ofertă de majorare a salariilor“ și că „au sugerat sindicaliștilor să aștepte aprobarea bugetului pe 2010 care ar putea avea loc în luna februarie a anului viitor“. Numai că Berceanu le-a atras atenția salariaților de la metrou că legea prevede să fie asigurată o treime din activitate pe perioada grevei generale. În caz contrar, va lua în calcul să conteste în justiție greva sindicatelor de la metrou: „Și în 2005, și în prezent au ales să stabilească singuri un program de derulare a acțiunii de protest, astfel încåt activitatea să fie oprită total cånd metroul este supraaglomerat. Au pierdut în 2005, și dacă mergem pe această idee, putem ajunge iar în justiție“.
Rădoi, speriat de afirmațiile lui Berceanu
Potrivit ministrului interimar al Transporturilor, salariații Metrorex sunt interesați doar de salarii: „Nu îi interesează bugetul de venituri și cheltuieli al companiei, nu îi interesează cåt încasează metroul de la călători, nu îi interesează cåt primește Metrorex subvenție de la stat. Salariații de la metrou au obținut în noiembrie 2008 o majorare salarială de 23%, iar de atunci și pånă în prezent unele prețuri au scăzut. Dacă ar fi acordată majorarea salarială cerută de sindicatele de la metrou, respectiv 20%, ar însemna o creștere de 48% față de salariile din 2008, venitul mediu lunar brut în prezent al angajaților de la metrou fiind de 3.600 de lei, iar venitul lunar mediu net – 2.600 de lei. Unii din angajații regiei cåștigă și 70 milioane de lei vechi pe lună“. Aceste declarații ale ministrului interimar al Transporturilor l-au deranjat pe Ion Rădoi, care a afirmat despre Berceanu că „este un mare mincinos. Salariul mediu al unui angajat de la metrou este de 1.500-1.600 de lei“. În plus, pentru a nu se trezi cu reproșuri din partea sindicaliștilor pe care îi reprezintă, Rădoi încearcă „să spele cămașa“: „Acțiunile de protest nu au nicio legătură cu influențele politice. Eu, de 20 de ani de cånd fac mișcare sindicală, m-am întålnit de fiecare dată cu asemenea acuzații. Astfel răspund acuzațiilor ministrului interimar al Transporturilor, care a semnalat că sunt membru PSD și fost parlamentar“. Pånă una-alta, și din respect pentru călători, salariații Metrorex ar trebui să opteze pentru propunerea lui Berceanu „să păstreze actualele salarii pånă la anul, iar din ianuarie sau februarie, cånd vom avea un guvern stabil, un ministru al Transporturilor cu o viziune mai lungă, dar și un buget aprobat, să se discute asupra majorărilor salariale“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.