Acasă Social Sindicatele din Sănătate: e decent ca sporurile de peste 30% să fie...

Sindicatele din Sănătate: e decent ca sporurile de peste 30% să fie plătite din veniturile proprii ale spitalelor

DISTRIBUIȚI

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, pentru prima dată, vor fi introduse în regulament sporuri pentru numărul de ore petrecute în sala de operaţii, pentru neurochirurgie sau cardiologie intervenţională. De asemenea, ea a precizat că salariile vor fi la nivelul grilei din anul 2022. Ministrul Sănătăţii a explicat faptul că sporurile maxime pot fi până la 85%, dar trebuie o limitare la 30% pe fiecare ordonator principal de credite.

„Sumele sunt rezonabile şi sindicatele au înţeles, în acest moment, această limitare a sporurilor, dar şi de creşterea foarte mare a salariilor personalului medical. Nu este o creştere falsă, este o creştere, dar sporurile sunt limitate la 30%, dar nu se pune problema să nu se aplice. (…) De exemplu, UPU avea sporuri de 100% , acum vor avea 85%, dar le va creşte baza. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar pentru prima dată, se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operaţie, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie intervenţională.”Poate nu în procentul pe care şi-l doresc spitalele, dar cred că sunt sume rezonabile, asigurate prin bugetul de stat şi cred că asta este cel mai important. Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% şi o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. Noi trebuie să ne limităm la 30%, deci, cresc şi salariile şi sporurile, dar vedem cum le aşezăm. Eu am făcut personal calcule (…) şi creşterile sunt semnificative pentru că, în afară de salariu de încadrare care creşte semnificativ, avem şi aceste sporuri, deşi limitate la 30% adăugă o majorare”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Prezentă într-o emisiune la B1 TV, Pintea a explicat:

„Dacă există vreun spital care doreşte să dea sporurile la maxim, sporurile din regulament, poate să o facă utilizând veniturile proprii. (…) Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri. Aici vom vedea adevărata valoare a managerilor. (…) Orice spital va dori să plătească la maxim – asta este propunerea noastră – poate să o facă din aceste venituri proprii. Dacă doreşti să câştigi mai mult decât îţi oferă statul român în acest moment, poţi să o faci. (…) Am propus acest lucru sindicatelor, au spus că se vor gândi. Mi-au spus că li se pare o soluţie decentă”, a spus Sorina Pintea la B1 TV.

„Medicii din secţiile chirurgicale intrau în sala de operaţie, dar de sporul pentru sala de operaţie beneficiau doar asistenţii medicali, personalul mediu şi personalul auxiliar. Medicul nu avea niciun spor că intra în sala de operaţie. Primea doar sporul secţiei. De exemplu, pe chirurgie generală sporul este de 15%. Acum, pentru orele petrecute în sala de operaţii primesc un spor de 50%. Şi mi se pare absolut normal, pentru că ei în această perioadă lucrează în aceleaşi condiţii ca şi personalul mediu şi auxiliar”, a susţinut demnitarul.

Potrivit ministrului, în unităţile de primiri urgenţe, inclusiv medicii care lucrează pe ambulanţele SMURD, pe elicoptere vor avea nişte sporuri de până la 85% conform noului regulament al sporurilor.

Pintea a precizat că sporurile vor fi aplicate la salariul de încadrare.

„Prin regulamentul sporurilor am stabilit nişte limite minime şi limite maxime. Limita maximă a sporurilor în acest moment este 85%. Iar limita minimă – în funcţie de specialităţi. (…) Personalul TESA, conform Ordonanţei 117 din 2017, va avea sporurile menţinute la nivelul lunii ianuarie 2018”, a explicat ea.

Referindu-se la medicii de familie, Pintea consideră că aceştia ar trebui să devină foarte importanţi pentru sistemul de sănătate.

„Medicul de familie în România ar trebui să devină foarte important, astfel încât nu am mai avea în spitale pacienţi fără să fie investigaţi, fără să fie consultaţi, fără să fi trecut vreodată pe la un medic de familie şi să nu mai cheltuim atât de mult în spitale, să încercăm să stimulăm medicul de familie să îl verifice, să îl aducă la cabinet”, a spus demnitarul.

În fotografie, cum vor arăta medici și asistenții lăsați la „adevărata valoare a managerilor”.

7 COMENTARII

  1. Doamna Ministru Pintea sunteti intr-o mare eroare.Nu ati inventat dumneavoastra roata in regulamentul de sporuri desi aveati ocazia sa o faceti.Sporul specialitatilor chirurgicale pentru orele petrecute in blocul operator se aplica de ani buni nu este inventat de domnia dumneavoastra.Daca in schimb doriti sa faceti ceva pentru noi cei care in fiecare zi intram in plaga si ne asumam riscuri enorme de imbolnavire prin intepaturi si datorita halatelor de carpe, atunci aveti ocazia sa o faceti prin plata sporului raportat la toate orele din norma de baza pentru ca noi (chirurgii) mai facem interventii si in ambulatoriu si la sala de pansamente iar momentan suntem singurele specialitati cu spor raportat la timp efectiv lucrat in bloc operator restul avand spor raportat la salariu.
    Doare sa vad ca marsati pe o idee falsa cu atata ardoare fara sa stapaniti subiectul mai ales dupa toate intalnirile cu sindicatele medicilor .

  2. Ce venituri proprii poate avea un spital de psihiatrie (monospecialitate), si mai mult de atat cum se poate incadra in plafonul de 30%, in conditiile in care tot personalul beneficiaza de spor de psihiatrie de minim 50 %?

  3. ….Ce se intampla cu cei care lucreaza cu HIV de 14 ani de zile si nu n-i se acorda nici un spor ….in afara fe sporul de tura de 15%si sporul de clinica de O-G 15% nu se primeste nimic….😡😡😡😡

  4. Sunt asistenta medicala la cabinet de medicina de familie.si am salariul net de 1200 lei.la noi cand o sa se schimbe ceva?pentru ca medicul se plange mereu ca are multe impozite de platit si nu isi pernite sa imi mareasca salariul.

  5. Sunt de acord cu orice spor dar,cu spaga ce facem?la spitalul foisorul de foc pentru o protezare de sold nu intri in sala daca nu dai 4000 lei la medicul chirurg si 500 la anestezist!

    • te duci si anunti politia sau dna-ul direct, altfel nu mai intra sa mananci kkt aici. du-te si fa-le fkagrant, altfel esti si tu la fel de vinovat. si darea de mita se pedepseste!

  6. Doamna ministru nu stiu cum puteti spune ca ati refăcut personal sporurile. Situația medicilor de obstetrică ginecologie câte desfășoară activitate în sala de naștere rămâne ca nu exista. Da, sporul asistentelor există de 15%. Dar e singurul care se da doar „personalului mediu sanitar si auxiliar”, În rest peste tot este personal medico sanitar. Cu toate acestea obstetricieni sunt cel mai des reclamați. Nu moașele nu infirmierele. Deși gesturile chirurgicale, meditația etc in sala de naștere este sub parafa si indicația medicului. Aceasta este DISCRIMINARE și sper să fie tratată ca atare de organizațiile profesionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.