Acasă Social Situatie tulbure la -Apele Romane-

Situatie tulbure la -Apele Romane-

DISTRIBUIȚI

La sfarsitul anului trecut, Executivul a reesalonat datoriile de circa 185 miliarde de lei ale Companiei Nationale -Apele Romane- SA. Nici nu se uscase bine semnatura premierului pe respectivul act normativ si compania a achizitionat prin leasing 12 autoturisme -Daewoo Leganza-, pentru care va plati circa 210.000 de dolari! Directorul general al CN -Apele Romane- justifica aceasta investitie prin faptul ca… intretinerea vechilor autoturisme este foarte costisitoare.

Sub pretextul rentabilizarii activitatii companiei, numirile unor persoane s-au facut de fapt dupa criteriul confesiunii religioase. In plus, directorul general, care pozeaza intr-un cavaler al corectitudinii, omite faptul ca deplasarile domniei-sale saptamanale la Cluj sunt costisitoare, iar unii angajati ai companiei stau mai mult pe-afara decat in tara. Pentru dezastrul companiei, conducerea Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, in subordinea caruia se afla -Apele Romane-, incearca, pe baza unui dosar de control incomplet, sa-i scoata tapi ispasitori pe cativa oameni care au avut curajul sa spuna ca lucrurile merg pe un drum gresit.

Revenirea, la sfarsitului anului 2000, a lui Aurel Constantin Ilie la Ministerul Apelor si Protectiei Mediului a condus automat la schimbarea unor directori din unitatile subordonate. La inceputul lui martie, in fruntea Companiei Nationale -Apele Romane- SA a fost instalat Costica Sofronie, care pana atunci condusese filiala companiei de la Cluj. Urma ca timpul sa ofere confirmarea ca alegerea pentru postul respectiv a fost una buna.

Guvernul reesaloneaza, compania se gateste

Recent, pe masa conducerii Ministerului Apelor si Protectiei Mediului a ajuns un dosar care, potrivit directorului Sofronie, demonstreaza ca de la companie s-au furat in ultima perioada peste patru miliarde de lei. Conducerea Apelor Romane a facut cateva note de imputare si a inaintat dosare catre organele de cercetari penale. In opinia directorului Costica Sofronie, principalul vinovat de jaful din companie este fostul director economic, Aurelian Geamanu. Insa, pana la finalizarea acestor cercetari, -Curentul- va prezenta si o serie de aspecte care nu sunt mentionate in dosarul inaintat la minister. Situatia companiei nu este chiar asa de limpede cum o zugravesc cei care o conduc in prezent.

In sedinta Consiliului de Administratie al companiei, din 23 noiembrie 2001, s-a stabilit achizitionarea a 12 autoturisme Daewoo Leganza. Zis si facut. Pana la sfarsitul anului, masinile au fost cumparate. Potrivit directorului general, ele au -fost luate prin leasing, in conditii foarte avantajoase, deoarece autoturismele ?çCielo?ê erau din 1995, iar reparatiile anuale pentru acestea ajungeau la circa 1,2 miliarde de lei, pentru o singura masina-.

Potrivit directorului Sofronie, s-au platit circa 13.500 de dolari pentru fiecare -Leganza-, la care se adauga leasingul de circa 4.000 de dolari, ceea ce inseamna aproximativ 210.000 de dolari. Toate bune pana aici, dar conducerea companiei nu a putut prezenta aprobarea Consiliului de Administratie pentru achizitionarea masinilor! Mai mult decat atat, inainte de cumpararea autoturismelor, Guvernul emisese o hotarare pentru reesalonarea datoriile companiei, estimate la circa 185 miliarde de lei…

Secretarul general al ministerului, Petre Mitrica, membru al Consiliului de Administratiei al companiei, spune ca se va analiza daca era oportuna cumpararea masinilor. Trebuie precizat ca, la data cand s-a aprobat achizitionarea de Leganza, Executivul nu luase inca decizia de reesalonare a datoriilor.

Rude, rubedenii, frati si surori

Dupa ce directorul economic al companiei, Aurelian Geamanu, a fost destituit, locul sau a fost luat de catre Dorina Ursan, care pana la aceea data a ocupat postul de director economic al Directiei Apelor Prut. Practic, prin inscaunarea Dorinei Ursan la gestionarea banilor companiei s-a reintregit o echipa de familie. Astfel, sora Dorinei Ursan, Olga, i-a luat locul la Directia Apelor Prut, iar verisoara, Violeta Dupu, a fost numita sefa a Serviciului Contabilitate la -Apele Romane-. O alta sora a directoarei Dorina Ursan, Georgeta Burghelea, ocupa postul de director economic la Stanca Costesti, iar sotul ei este juristul Directiei Apelor Prut. Printre rubedeniile celor din conducerea companiei se mai numara si o nepoata a directorului general, Delia Sofronie, care-si desfasoara activitatea in directia condusa de Dorina Ursan.

Pentru ca randamentul directorului economic de la -Apele Romane- sa fie maxim, la etajul trei al companiei s-a amenajat o locuinta. In plus, doamna Ursan fiind detasata pe sase luni de la Directia Apelor Prut, mai primeste si o diurna zilnica de 65.000 de lei. De ce s-a apelat la serviciile Dorinei Ursan, mai ales ca directia unde a activat in anii trecuti a avut rezultate modeste? Simplu. Pentru ca Dorina Ursan are aceeasi orientare religioasa ca si directorul Costica Sofronie. Membrii cultului respectiv se saluta cu apelativele de -frate- si -sora-.

Printre -realizarile- directorului economic de la D.A. Prut se mai numara si oferirea, la sfarsitul anului 2000, unui sereleu iesean a sumei de 1,5 miliarde de lei ca ordine de compensare energie electrica, in vederea incasarii de bani lichizi. Care n-au fost incasati nici pana astazi…

Lucrurile merg bine, mai putin deconturile

Directorul general Costica Sofronie crede ca lucrurile au inceput sa mearga bine la companie, iar cine nu-si vede de treaba va merge -la prasila-. E treaba domniei-sale cum isi exercita atributiunile, numai ca, potrivit unor persoane din conducerea ministerului, a inceput sa-i inlature pe acei specialisti care nu sunt de acord cu deciziile sale. Pe de alta parte, nu este de-ajuns sa pozezi in justitiar, sa te asiguri ca nimeni nu misca-n front si ceea ce spui devine lege, trebuie sa dai si un exemplu personal. Este oare normal ca directorul sa vina in fiecare luni de la Cluj la Bucuresti cu avionul si o masina a companiei sa faca acest drum la fiecare sfarsit de saptamana? Poate ca aceste costuri ar trebui decontate din indemnizatia pe care directorul Costica Sofronie o primeste ca membru in Consiliul de Administratie de la -Hidroconstructia-, una dintre firmele de constructii care efectueaza lucrari pentru -Apele Romane-.

Poate ca elaborarea urgenta a proiectul de Lege privind reorganizarea companiei va clarifica aceste aspecte, in aparenta minore, dar care trebuie cunoscute de conducerea MAPM. Mai ales ca neregulile si ingineriile financiare ale companiei nu se opresc aici…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.