In ultimii ani, numarul studentilor straini care urmeaza studiile universitare in Romania a scazut dramatic. Daca in 1991 in Romania studiau aproximativ 4.000 de studenti straini, in anul academic 2001/2002 numarul acestora a ajuns la 900.
Diminuarea numarului studentilor naste un serios semn de intrebare atat in privinta pregatirii oferite de invatamantul superior romanesc, cat si despre conditiile si oportunitatile oferite de o diploma -Made in Romania-.
De altfel, preturile competitive in raport cu cele ale institutiilor de invatamant superior din alte tari ale Europei si Statelor Unite ar trebui sa atraga un aflux considerabil de studenti din alte tari.
Daca in Romania, pentru un an, un student plateste aproximativ 3.500 de dolari, o universitate modesta din Statele Unite percepe un tarif de minimum 10.000 de dolari pe an.
Tinerii Uniunii Europene, dezinteresati de universitatile de la noi
Cei mai multi straini care aleg Romania pentru finalizarea studiilor universitare provin din tari ca Tunisia, Israel, Grecia, India, Iordania, Liban, Iran, Egipt, Turcia sau Nigeria.
**Numarul studentilor din tarile Uniunii Europene este considerabil mai mic. De altfel ne este dificil sa aproximam cifra studentilor din UE, intrucat acestia se inscriu, de regula, direct la universitati**, a declarat Calin Tesio, directorul Directiei de relatii internationale din Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Medicina, in topul preferintelor
De-a lungul vremii, studentii straini care vin sa studieze in Romania au ales in special universitatile de medicina din Bucuresti, Timisoara si Cluj, recunoscute pentru calitatea pregatirii.
**Universitatea de Medicina are un mare renume in lume prin specialistii de foarte buna calitate pe care i-a format**, a adaugat Tesio.
Pe locurile urmatoare intr-un clasament neoficial al preferintelor studentilor straini se numara Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, Academia de Stiinte Economice si Universitatea Bucuresti.
Preturi competitive
Studentii straini pot alege invatamantul superior de lunga durata din cadrul oricarei facultati din cele 49 de universitati de stat si 18 particulare sau de scurta durata – trei ani – din cadrul colegiilor universitare.
Preturile studiilor, calculate pe luna, sunt fixate in functie de specializari si sunt aceleasi si la universitatile de stat, si la cele particulare. Pentru specializarile matematica, fizica, chimie, geografie, geologie, limbi straine, istorie, drept, teologie, educatie fizica si sport cu durata de patru ani costul studiilor este de 320 dolari, pentru studii economice – 320 dolari, teatru si film – 760 dolari, studii agronomice si medicina veterinara cu o durata de cinci ani – 320 dolari, studii tehnice – 320 dolari, arta – 470 dolari, arhitectura, cu o durata de sase ani – 320 dolari, medicina generala si stomatologie, cu o durata de sase ani – 360 dolari, farmacie cu durata de cinci ani – 360 dolari.
Cetatenii straini pot urma in Romania si specializari postuniversitare.
Preturile studiilor aprofundate cu durata de 1-2 ani, doctorat, patru ani la forma cu frecventa si sase ani la fara frecventa, si rezidentiat, doi-sapte ani, au preturi ce oscileaza intre 340 si 800 de dolari pe luna.
Burse pentru romanii din afara granitelor
Romanii din afara granitelor care vor sa studieze in Romania beneficiaza anual de un numar de burse stabilit prin hotarare de guvern.
Pentru anul universitar 2003/2004, MEC a propus o cifra de scolarizare de 1.720 locuri in invatamantul superior, fara plata taxelor de
scolarizare, dintre care 1.570 cu bursa, si 330 locuri pentru admiterea in invatamantul postuniversitar, fara plata taxelor de scolarizare, cu bursa.
De asemenea, statul roman mai ofera un numar de burse studentilor straini in baza unor acorduri bilaterale. In anul academic a fost acordat un numar insemnat de burse unor studenti proveniti din Angola, Vietnam, Tunisia si Sudan.
Conditii necesare pentru a studia in Romania
Cetatenii straini care doresc sa studieze in Romania, cu exceptia celor proveniti din tarile Uniunii Europene, care se pot inscrie direct la universitati, trebuie sa-si prezinte candidaturile la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in vederea obtinerii Scrisorii de acceptare.
**Recurgem la acest procedeu pentru ca multi candidati provin din tari cu potential migrator si de aceea colaboram cu Ministerul de Interne pentru a verifica fiecare dosar in parte**, a precizat Tesio.
Dosarul de candidatura trebuie sa contina o cerere, copie dupa diploma de Bacalaureat, pentru studii universitare, copie dupa diploma de absolvire a unei universitati si foaia matricola, pentru studii postuniversitare, copie dupa certificatul de nastere, copie dupa pasaport.
Admitere fara examen
Inscrierea cetatenilor din alte state la toate formele de invatamant se face fara concurs de admitere. Numai cei care doresc sa se inscrie la institutii de invatamant superior cu profil de arta trebuie sa sustina probe de aptitudini, inscrierea fiind conditionata de promovarea acestora. Inscrierea la studii de doctorat este conditionata de promovarea colocviului de admitere. La forma fara frecventa, studiile de doctorat pot fi efectuate si in limbi de circulatie internationala. Cetatenii straini isi incep studiile in Romania, de regula, printr-un an pregatitor, pentru insusirea limbii romane. Candidatii care au deja cunostinte de limba romana sau cei care au studiat anterior in limba romana pot fi inscrisi la studii fara an pregatitor, in urma promovarii unui test de verificare a acestor cunostinte.
Dosarele de studii trebuie trimise la Ministerul Educatiei si Cercetarii – Directia Generala pentru Integrare Europeana si Relatii Internationale, pe adresa Strada Gral Berthelot nr. 28-30/Strada Spiru Haret nr. 12, cod 70738, Bucuresti. Informatii suplimentare pot fi obtinute la numerele (4021) 3142680, 3157430, 3131013 sau E-mail : mj.ciofu@men.edu.ro