Acasă Social Televiziunile au „umflat” criza financiară

Televiziunile au „umflat” criza financiară

DISTRIBUIȚI

Românii s-au săturat de emisiunile privind criza financiară pe care televiziunile le difuzează oră de oră, zi de zi. Mai mult decât atât, telespectatorii susțin că posturile de televiziune sunt vinovate de înrăutățirea situației în țară, tocmai prin modul alarmant în care prezintă subiectul. Potrivit unui studiu UPC, aproape jumătate dintre români – 46,4% – sunt de părere că televiziunile exagerează în momentul în care prezintă informații privind criza financiară din țara noastră.  În plus, 44,2% dintre intervievați au declarat că posturile TV sunt vinovate de înrăutățirea situației. Aproximativ 40% dintre românii care vizionează emisiunile despre criză o fac pentru a-i ajuta pe cei care și-au pierdut locul de muncă. Aproximativ 30% dintre intervievați au spus că nu vor să vadă la TV oameni care își pierd locul de muncă și locuința din cauza crizei, iar 16,9% consideră că programele TV care arată efectele negative ale crizei asupra populației ar trebui interzise.
Criza financiară a atras după sine și schimbarea comportamentului românilor, astfel că puțin peste jumătate – 54% – mai frecventează restaurantele și barurile, iar numai 44% mai merg să vadă un film la cinema. Totodată, românii nu mai au chef nici de sport sau jocuri pe calculator. Doar 28% dintre români ies să alerge prin parcuri sau să joace fotbal cu prietenii, 27% se uită la DVD-uri sau video și tot 27% joacă jocuri pe calculator. În schimb, acum, românii își „umplu“ timpul liber stând cu familia, navigând pe Internet sau citind ziare. Astfel, săptămânal, românii stau cu familia 28,7 ore, navighează pe Internet – 22,4 ore, se uită la televizor – 16,3 ore, citesc ziare – 4,4 ore, urmăresc DVD-uri – 3,7 ore, joacă jocuri video – 2,9 ore. Doar 15% dintre telespectatorii români stau mai mult în fața televizorului pentru a afla cât mai multe informații despre criză. Potrivit studiului, jumătate dintre români se informează despre criza economică de la televizor, 44% de pe Internet, 4% din ziare și 1% de la radio. În ultimele luni, românii au început să opteze pentru programele relaxante. Spre surprinderea multora, telenovelele au început să ocupe un loc codaș în preferințele telespectatorilor români. Astfel, 28,1% dintre români vizionează mai multe programe de vacanță, 15,2% preferă să se uite la meciuri la televizor pentru a economisi banii de bilet, 12,7% consumă mai mult sport televizat. Doar  7% dintre intervievați au afirmat că urmăresc mai multe telenovele.

Nu doar românii s-au săturat de emisiunile despre criză!

Și telespectatorii din Olanda, Belgia, Irlanda, Austria, Elveția, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, în rândul cărora s-a mai efectuat sondajul, s-au săturat să audă de criza financiară, considerând că reflectarea acesteia pe larg în media a condus la înrăutățirea efectelor ei. Peste 50% dintre telespectatorii din Belgia, Cehia, Irlanda, Olanda, Polonia și Slovacia s-au declarat sufocați de informațiile privind criza financiară, iar 40% dintre intervievații din celelalte țări au afirmat că situația a fost exagerată la posturile TV.
Potrivit studiului, la nivel european, se constată că miniștrii de Finanțe sau premierii din țările unde s-a realizat sondajul nu au avut de câștigat în credibilitate prin prezența lor și dezbaterea acestui subiect la televiziune.
Când a fost vorba de criza financiară, modul de informare a oamenilor a variat de la o țară la alta. Statele din Europa de Est s-au bazat pe Internet și TV, mai rar pe presa scrisă și radio. O cincime din populația țărilor est-europene pare că și-au anulat abonamentele la ziare. Austriecii și elvețienii au fost dependenți în primul rând de ziarele naționale, în timp ce olandezii, belgienii și românii au indicat televiziunea ca sursă preferată de informații. În Cehia, 60% din populație a utilizat Internetul.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.