Acasă Social Tudose și Olguța au emis în decembrie două acte normative care se...

Tudose și Olguța au emis în decembrie două acte normative care se contrazic și care micșorează unele salarii din sănătate

DISTRIBUIȚI

„Bâlbâiala guvernanților privind salarizarea personalului din sistemul public, pe o lege a salarizării unitare menită să elimine inechitățile, nu numai că nu și-a atins scopul principal, dar mai mult, a creat haos și discriminare în rândul mai multor categorii de angajați. Din păcate, atunci când nu ai capacitatea profesională la nivel de minister sau nu faci distincția între agenda politică și agenda reală a cetățeanului care ți-a încredințat votul, numeroase decizii vor fi împotriva cetățenilor pe care pretinzi ca îi reprezinți”, acuză deputatul, Mara Calista, coordonatoarea Comisiei de Muncă a PNL.
Deputata acuză că:
„Încercând să-și acopere greșelile din legea cu care s-a laudat aproape un an, Guvernul PSD—ALDE a emis în luna decembrie, pe final de an 2017, două acte normative care se contrazic. Este vorba despre OUG 91/ 06.12.2017 și HG 917/18.12.2017. Ambele vizează modificări aduse Legii 153/2017 și afectează, din păcate, în mod direct personalul administrativ și medical din sistemul de sănătate.
Printre cei direct lezați de incompetența în care se scaldă Ministerul Muncii se află și personalul administrativ de la Spitalele TBC, care începând din această lună au salariile reduse la jumătate prin eliminarea singurului spor de care beneficiază. Acest lucru este cauzat de faptul că inițiatorii legii au decis, dintr-un condei ministerial, fără o înțelegere reală și realistă a sistemului, că funcționarii, electricienii, instalatorii și alții din sectorul administrativ nu sunt expuși pericolului de a se îmbolnăvi de TBC, dacă lucrează într-un spital unde se tratează bolnavii de tuberculoză.

Nici personalul medical nu o duce mai bine, doar că a primit o derogare până în martie de la aplicarea noii grile de salarizare care le reduce și lor, în mod considerabil, sporul specific activității într-un spital cu specific TBC. Nici după luna martie nu se știe exact care va fi nivelul sporului de care beneficiază personalul medical din spitalele TBC, pentru că încă nu a fost emis regulamentul care prevede modalitățile de determinare a pericolului la care sunt expuse cadrele medicale și încadrarea în limitele noilor cote procentuale stabilite între 45-85%. Luând în considerare instabilitatea politică, asemenea măsuri urgente sunt lăsate într-un sertar la categoria ‘și altele’.
Iar lista poate continua: spre exemplu, prăpastia între ‘vârfurile’ numite politic în funcții și funcționarii de sub aceștia, ce, de regulă, duc tot greul în spate se va adânci. Cu alte cuvinte, și Administrația Prezidențială, și Secretariatul General al Guvernului, și funcționarii parlamentari vor avea scăderi majore de salarii (unele situate chiar între 800 și 1200 de lei), în condițiile în care traiul în sine s-a apreciat puternic în ultimele 60 de zile.
În concluzie, degeaba te lauzi cu un program de guvernare în interesul românilor, daca după ce ai trâmbițat despre mărirea pensiilor și salariilor de când ești la guvernare, realitatea de astăzi demonstrează că de fapt multor angajați li se micșorează veniturile chiar și cu 50%. Oamenii trăiesc din ce în ce mai prost, prețurile sunt din ce în ce mai mari, atât la alimente cât și la utilități. Doamnă ministru al muncii, cea care veți mai fi — vă provoc: lăsați birourile și coborâți în stradă ca să realizați cum merge, de fapt economia țării, care este situația oamenilor de rând și unde ne aflăm în 12 luni de la alegerile parlamentare.”, susține Mara Calista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.