Acasă Social -Turismul romanesc trebuie promovat in afara, dar construit in interior-

-Turismul romanesc trebuie promovat in afara, dar construit in interior-

DISTRIBUIȚI

Pentru prima data dupa 1990, Romania are o evaluare obiectiva si profesionista a potentialului de dezvoltare in domeniul turistic, ca urmare a Raportului de tara elaborat si prezentat ieri la Bucuresti de catre stafful Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor – World Travel & Tourism Council. Rezultatele acestui raport evalueaza stadiul actual si potentialul de dezvoltare a turismului romanesc.


Raportul de tara estimeaza ca in 2006 vor exista 485.000 de locuri de munca, direct si indirect, in domeniul calatoriilor si turismului si al activitatilor conexe, ceea ce ar reprezenta 5,8% din totalul locurilor de munca din tara noastra. Pana in 2016 ar trebui sa se ajunga la 570.000 locuri de munca, adica 6,9% din totalul acestora.

In schimb, se observa in raport ca, daca angajarea din sectorul turism si calatorii din tara noastra, -ca procent din totalul angajarilor, este comparata cu partile respective de vecinatati si destinatii competente, Romania coboara spre clasarea pe locul 142 in lume-. Este de semnalat faptul ca in acest clasament Croatia ocupa locul 27, Muntenegru – 42, Grecia – 44, Bulgaria – 55, Cehia – 59, iar Ungaria – 95. In raport se mentioneaza ca -in mod similar este dezamagitor faptul ca ea se claseaza inca nefavorabil – pe pozitia 119-well at printre cele 174 de tari din lista celor a caror performanta de crestere viitoare este evaluata de catre WTTC-.

Locul 4 in lume ca ritm de crestere a cererii in turism

Trebuie precizat faptul ca WTTC a plasat Romania, in anul 2005, pe locul 4 in lume ca ritm de crestere a cererii in turism. Potrivit estimarilor WTTC, se asteapta ca turismul si calatoriile sa genereze in Romania o activitate totala de 24,6 miliarde de lei noi in acest an. Si sa creasca pana la 86,3 miliarde RON in 2016. De asemenea, se preconizeaza o contributie directa a industriei turistice la produsul intern brut (PIB) la 6,2 miliarde RON in 2006 si o crestere nominala de aproximativ 20,7 miliarde RON, pana in 2016.

Turismul va asigura 1,9% din PIB in 2006

Raportul de tara estimeaza -o contributie directa de 1,9% a industriei din domeniul calatoriilor si turismului la produsul intern brut (PIB) in 2006 (6,2 miliarde RON)- si -o crestere nominala de aproximativ 20,7 miliarde RON, pana in 2016-. Cresterea contributiilor din calatorii si turism ar trebui sa ajunga de la 4,8% (15,5 miliarde RON) la 5,8% (48,4 miliarde RON) in aceeasi perioada. Contributia directa si indirecta a turismului la PIB se estimeaza la 4,8%.

Calatoriile si turismul in Romania vor reprezenta 5,2% din totalul exporturilor (6,4 miliarde RON) in 2006, in crestere in termeni nominali pana la 28,8 miliarde RON in 2016.

In plus, WTTC estimeaza faptul ca turismul si calatoriile individuale vor aduce incasari in acest an de circa 10,4 miliarde RON sau 3,9% din totalul cheltuielilor anuale ale unei persoane. Pana in 2016 acestea ar trebui sa atinga 35,9 miliarde RON sau 5,2% din totalul cheltuielilor. Calatoriile de afaceri in Romania sunt estimate la 1,5 miliarde RON in 2006, iar pana in 2016 acestea ar trebui sa ajunga la 4,1 miliarde RON.

-Rezultatele studiului WTTC sunt mai mult decat incurajatoare pentru turismul romanesc si vin intr-o perioada in care acestui domeniu i se aloca, pentru prima oara dupa 16 ani, cresteri bugetare semnificative destinate dezvoltarii infrastructurii-, a declarat domnul Ovidiu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

-Romania se afla intr-o perioada efervescenta in ceea ce priveste dezvoltarea turistica, dar va trebui sa faca foarte multe lucruri pentru ca turismul sa explodeze. Dar aceste lucruri trebuie incepute astazi. Insa, pentru asa ceva, Romania are nevoie de o strategie pe termen lung. Turismul romanesc trebuie promovat in afara, dar construit in interior-, a declarat ieri, la Bucuresti, presedintele WTTC, Jean-Claude Baumgarten.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.