Acasă Social Turlea le cere bolnavilor discernamant

Turlea le cere bolnavilor discernamant

DISTRIBUIȚI

– In mijlocul disputei dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Colegiul Farmacistilor stau bolnavii, care, in cateva judete, nu pot beneficia de medicamentele subventionate prin lege


-Casa Nationala de Asigurari de Sanatate atrage atentia populatiei sa nu se lase manipulata de Colegiul Farmacistilor din Romania, care, prin amenintarea cu sistarea eliberarii medicamentelor incepand cu 1 martie, precum si prin alte afirmatii pripite sau nefundamentate despre situatia existenta in sistemul de sanatate, nu are alt scop decat sa creeze presiune asupra caselor de asigurari de sanatate in perspectiva procesului de contractare pentru anul 2003. Asistam cu ingrijorare la situatia in care, din cauza unor informatii neconforme cu realitatea, au fost create confuzii si tensiuni nejustificate atat in randul farmacistilor, cat mai ales in randul asiguratilor care, in acest joc al intereselor, sunt primii care au de suferit-, declara Eugeniu Turlea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Conducerea CNAS afirma ca nu sunt motive de ingrijorare in privinta eliberarii medicamentelor compensate si gratuite din cauza ca exista fonduri suficiente pentru acoperirea cheltuielilor necesare si, in plus, medicatia pentru bolile cronice este acoperita prin cele 13 programe nationale de sanatate.

Valoarea bugetului pentru medicamentele compensate si gratuite in 2003 este mai mare decat in anul precedent cu 784 miliarde de lei, reprezentand 14% din totalul cheltuielilor pentru servicii medicale.

-Casele de asigurari de sanatate teritoriale si-au achitat obligatiile fata de farmacii, conform contractelor incheiate. Datoriile invocate de reprezentantii farmacistilor s-au inregistrat doar la acele farmacii care au eliberat medicamente peste valoarea prevazuta in contract, adica aproximativ 3.600 miliarde de lei-, afirma Turlea.

In urma cu doua zile, presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa, a atras atentia ca, de la 1 martie, farmaciile din intreaga tara se vor afla in imposibilitatea de a onora retetele gratuite si compensate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.