Acasă Social Un tratament contra sclerozei multiple ar putea ajuta la ştergerea amintirilor traumatizante

Un tratament contra sclerozei multiple ar putea ajuta la ştergerea amintirilor traumatizante

DISTRIBUIȚI

Fingolimodul, un medicament folosit împotriva sclerozei în plăci multiple, ar putea ajuta la ştergerea amintirilor traumatizante sau dureroase, au descoperit cercetătorii americani.

În urma unor experimente efectuate pe şoareci, cercetătorii au descoperit că acei cobai care au fost trataţi cu fingolimod au uitat complet experienţele care le provocaseră durere fizică, informează dailymail.co.uk. Studiul, efectuat la Virginia Commonwealth University, deschide drumul creării unui medicament ce ar putea elimina amintirea unor evenimente traumatizante petrecute cu ani înainte, ajutându-i astfel pe pacienţi să depăşească fobii, tulburări alimentare şi chiar aventuri de o noapte. Fingolimodul, disponibil pe piaţă cu denumirea Gilenya, este un imunosupresor care tratează formele în remisie ale sclerozei multiple. Echipa de cercetători de la Virginia Commonwealth University, coordonată de Sarah Spiegel, a descoperit că medicamentul inhibă, de asemenea, o enzimă, histona deacetilaza, un element-cheie ce reglează expresia genică. În cazul cobailor care au primit fingolimod, acesta interfera cu bariera hematoencefalică, fenomen datorită căruia aceştia uitau episoadele dureroase. Iniţial, cobaii au fost instalaţi într-o încăpere unde au primit uşoare impulsuri electrice în lăbuţe, iar, după ce au fost aduşi în cuşti, aceştia şi-au manifestat anxietatea prefăcându-se morţi. Imobilitatea, o reacţie caracteristică de teamă a rozătoarelor, care a fost un bun indicator al memoriei acestora, nu s-a mai manifestat după administrarea medicamentului.

„Fingolimodul, un medicament aprobat de Agenţia alimentelor şi medicamentelor din Statele Unite (FDA) pentru tratarea sclerozei multiple, are efecte benefice asupra sistemului nervos central, care nu au fost pe deplin înţelese. Fingolimodul merită luat în considerare ca terapie adjuvantă pentru tulburările de stres posttraumatic şi pentru alte tulburări de anxietate”, a spus Sarah Spiegel.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.