Acasă Special Adrian Nastase a invitat toate partidele sa sustina cu specialisti aderarea la...

Adrian Nastase a invitat toate partidele sa sustina cu specialisti aderarea la Uniunea Europeana

DISTRIBUIȚI


La Palatul Parlamentului a avut loc marti, 25 noiembrie, Forumul pentru sustinerea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, la care au participat presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, liderii partidelor parlamentare, reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor, ai societatii civile, ai Bisericii Ortodoxe, precum si ministri. In cadrul manifestarii au fost dezbatute prioritatile Romaniei in vederea integrarii in UE in 2007, pornind de la Raportul de tara al Comisiei Europene si de la un program de masuri prezentat de guvern.

Cu ocazia forumului, premierul Adrian Nastase a propus infiintarea unui comitet care sa monitorizeze permanent programele de asistenta financiara de care beneficiaza Romania. Domnia sa a afirmat ca acest comitet -de transparenta- va monitoriza, impreuna cu reprezentantii guvernului, ai autoritatilor comunitare si ai societatii civile, stadiul derularii programelor de preaderare si de asistenta financiara de care beneficiaza Romania.

Premierul a propus, totodata, constituirea Consiliului consultativ al negociatorului-sef al Romaniei la UE, format din specialisti in domeniul integrarii europene din cadrul partidelor politice si al organizatiilor societatii civile, precum si semnarea de catre parlament a unei declaratii care sa reflecte consensul clasei politice in ceea ce priveste modul de reforma si organizare a justitiei. Va prezentam in continuare fragmente din discursul premierului Adrian Nastase, sustinut in fata participantilor la forum.

2004 – an decisiv pentru procesul de integrare

-Mai intai, doresc sa multumesc domnului presedinte al Romaniei pentru aceasta initiativa care continua consolidarea parteneriatului intre fortele politice parlamentare si reprezentantii mediului civic, social in problematica integrarii europene. Anul 2004 este un an decisiv pentru procesul de integrare si speram ca apropiatul Consiliu European din decembrie de la Bruxelles sa reconfirme traseul pana la aderarea efectiva.

Avem acum un drum previzibil agreat de partenerii nostri comunitari, enuntat atat in documentele Consiliului European de la Salonic, cat si in Raportul de tara al Comisiei Europene. Consacrarea acestor tinte este o prioritate nationala care va depinde de forta si unitatea intregii societati romanesti. Am convingerea profunda ca sansa Romaniei sta in consensul politic si social, in esenta solidaritatii de care tara are nevoie acum.

Raportul de tara al Comisiei Europene reprezinta un instrument efectiv de lucru pentru noi. Pe baza recomandarilor din raport si a elementelor mentionate in Documentul de Strategie al Comisiei Europene, guvernul a proiectat repere ale traseului strategic de actiune ce decurg din aceste documente.

Reforme neafectate de anul electoral

In anul viitor sunt prioritare proiectele focalizate pe administratia publica, pe reforma in justitie, pe combaterea coruptiei. Vreau sa va asigur ca reformele economice vor continua in acelasi ritm sustinut, ca ele nu vor fi in nici un caz afectate de calendarul electoral.

Pe langa consolidarea progreselor in procesul de privatizare, ne vom concentra pe problemele structurale ale economiei semnalate de Comisia Europeana, dar si de partenerii din mediul economic intern: intarirea disciplinei financiare (inclusiv arieratele), imbunatatirea mediului de afaceri, restructurarea sectorului energetic.

Pana in luna iunie 2004, vom adopta o Strategie nationala privind descentralizarea, ca parte a Strategiei privind accelerarea reformei administratiei publice. Administratia locala trebuie sa invete mai eficient cum sa contribuie la dezvoltarea comunitatii locale, interactionand cu institutiile Uniunii Europene, deruland programe comunitare si alocand resurse care sa corespunda programelor de dezvoltare regionala ale UE.

Comitet de transparenta

In acest spirit – de deschidere si responsabilitate -, doresc sa va adresez propunerea de a infiinta un Comitet de transparenta care, impreuna cu guvernul, autoritatile comunitare si societatea civila, sa monitorizeze permanent stadiul derularii programelor de preaderare. Este esential ca un astfel de instrument de lucru in parteneriat sa contribuie la consolidarea monitorizarii cat mai eficiente, cat mai largi a acestui domeniu.

Am incredere ca vom reusi sa consolidam independenta justitiei, transparenta, impartialitatea si credibilitatea sistemului judiciar si aceasta presupune mai multa incredere in semnalele mediului civic si in dialogul cu acestia. La nivel legislativ, propunem adoptarea unei Declaratii a parlamentului cu privire la principiile reformei in justitie.

Am stabilit obiective clare si in ceea ce priveste combaterea coruptiei. In acest moment, avem un cadru legislativ relativ bine dezvoltat. Adoptarea, anul trecut, a pachetului de legi anticoruptie a insemnat un pas inainte semnificativ. Acum, accentul trebuie sa cada asupra aplicarii cu strictete a reglementarilor legale existente si a intaririi capacitatii institutiilor statului in acest domeniu.

Marea provocare pe care o infruntam astazi este remodelarea structurii economice actuale si competitivitatea economiei romanesti pe Piata Europeana. Rezultatele pozitive inregistrate pana acum in domeniul stabilizarii macroeconomice au dat mediului economic romanesc predictibilitate in plan intern si extern.

S-a vorbit mult despre economia functionala de piata in ultimul timp si numerosi specialisti s-au grabit sa explice mai mult sau mai putin tehnic ce inseamna aceasta si cat de conforma este economia Romaniei cu aceasta matrice.

Efort national de accelerare a integrarii

As dori, in acest cadru, sa va propun constituirea unui Consiliu consultativ al negociatorului-sef, deschis spre contributiile reprezentantilor partidelor, ale specialistilor din organizatiile societatii civile, din mass-media, care sa aduca acea plusvaloare de imaginatie, creativitate si gandire politica strategica de care este nevoie in negocierile de aderare. Romania poate inlocui definitiv, prin eficienta si o suma cat mai mare a competentei, lantul intarzierilor transferate de la un guvern la altul, oricare ar fi acesta. Va adresez invitatia de a sustine cu specialisti din fiecare domeniu pe care il reprezentati acest efort national consolidat de accelerare a procesului de negociere cu Uniunea Europeana.

Impreuna vom reusi in aceasta misiune prioritara a interesului nostru national, o Romanie sigura si prospera ca membra a Uniunii Europene-.

Petru Andea, deputat PSD Timis: Un NU pentru -DA-

-Sub reflectorul politicii romanesti se straduieste sa se faca vizibila si mai ales sa-si faca un nume o bizarerie politica autoproclamata stapana peste dreptate si adevar. Nasita cu certitudine la <Cronica Carcotasilor>, alianta monosilabica DA isi contrazice singura numele, luandu-l constant in brate pe NU. Nu vrem, nu acceptam, nu votam, nu participam, nu…, nu… si iar nu, cam acesta este stereotipul repertoriu al concubinajului PNL – PD, deformat sa vada doar umbrele si deloc lumina reflectorului mai sus amintit.

Recent, pomenita alianta, care in loc de sublima a ajuns subliminala, ne-a oferit, prin membrul sau de dreapta, o noua si veritabila mostra de delir negativist. Concret, biroul de presa al PNL, sub semnatura deputatului Eugen Nicolaescu, infiereaza cu manie liberala vizita primului-ministru al Romaniei in judetul Timis.

Textul domnului Nicolaescu, o insiruire fortata de atacuri si etichetari, este scris in limbajul politic al anilor *50, limbaj pe care domnul Nicolaescu il condamna in teorie si il copiaza in practica. Cred ca si domnia sa a reusit, citez din comunicat, <sa-si tradeze adevaratele simtiri>, spre deliciul nostalgicilor din perioada dura a confruntarilor politice.

Dar hai sa facem dreptate si sa restabilim adevarul in privinta vizitei in judetul Timis a domnului Adrian Nastase! Rememoram atat programul vizitei, cat mai ales consecintele acesteia.

Intalnirea cu recent-infiintata Societate a Tinerilor Fermieri da o noua dimensiune increderii in viitorul agriculturii romanesti. Oamenii tineri, interesati de agricultura sunt cert o garantie a acestui viitor. Domnul Adrian Nastase, impreuna cu domnul Ilie Sarbu, ministrul de resort, au convenit la fata locului asupra unor masuri legislative in sprijinul fermierilor agricoli.

Intalnirea cu pensionarii, desfasurata la noul si modernul sediu al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), a durat aproape doua ore si jumatate. Putem sa-l credem atunci pe domnul Nicolaescu cand afirma ca domnul Nastase a tratat oamenii cu <indiferenta si nepasare (sic)>.

Adaug ca, in zilele imediat urmatoare, domnul Adrian Nastase a dispus analizarea posibilitatilor de capitalizare a CARP-urilor, acordarea unor facilitati activitatii acestora, precum si crearea unei structuri guvernamentale capabile sa sprijine pensionarii in relatia lor cu autoritatile statului. Se au in vedere indeosebi practicile de deposedare abuziva a batranilor de locuinte si alte bunuri.

Vizita domnului Adrian Nastase in piata <Timisoara 700> nu a avut nimic artificial. Nimeni nu a fost <insirat si obligat sa asiste> la vizita, nimeni nu a modificat ad-hoc vreun pret la produsele expuse. Au fost prezenti comerciantii obisnuiti si cumparatori obisnuiti, care au discutat in modul cel mai natural cu premierul, care, la randul sau, nu avea <un discurs scris inainte si bine studiat> si nici nu a fost <surprins> de problemele ridicate de cetateni. Dimpotriva, acceptand ca sunt destule probleme pentru care nici guvernul nu are pe moment solutii multumitoare, domnul Adrian Nastase a programat audiente la Cabinetul primului-ministru pentru solutionarea unor cazuri punctuale semnalate in discutii.

Stiind toate acestea, mai putem considera adevarate afirmatiile domnului Nicolaescu referitoare la <ignoranta si ironia cu care primul-ministru a raspuns intrebarilor>? Concluzia este una singura: comunicatul liberal mistifica adevarul, deformeaza realitatea, intinde umbre peste lumini, demoleaza totul si nu construieste decat himere. Caci himera este neascunsa si repetata cerere privind <retragerea guvernului> si venirea la putere a celor care <pot face ceva pentru Romania>. Ghicim cu totii ca acesti omnipotenti sunt tocmai cei ascunsi sub ipotetica sigla <DA>, obtinuta prin resuscitarea partii <moi> din defuncta Conventie Democratica (CDR). Ne putem aminti fara efort, dar si fara placere, de <performantele> guvernarii CDR: banci devalizate, fonduri mutuale falimentate, somaj in crestere, PIB in scadere, mineriade disperate etc. Ne mai amintim de miturile CDR referitoare la cele 200 de zile, cei 15.000 de specialisti, cele 60 mld. dolari care stau la granite s.a.m.d.

Toate aceste amintiri ne obliga sa ne uitam cu cea mai mare bagare de seama la ce zace sub sigla <DA> si daca descifram in ea o alta reincarnare a ceea ce a fost CDR, atunci indemn pe toti oamenii lucizi sa spuna hotarat un NU pentru <DA>-.

Premierul Adrian Nastase a discutat cu reprezentantii pensionarilor problemele persoanelor de varsta a treia

Presedintele Uniunii Generale a Pensionarilor Timis, membru al Consiliului CARP, Gheorghe Andrei, a reactionat fata de relatarile tendentioase din unele ziare ale vizitei in Timisoara efectuate de premierul Adrian Nastase, in 22 noiembrie 2003. Va prezentam in continuare punctul de vedere al domniei sale, asa cum reiese el dintr-un comunicat de presa.

-Ne-a deranjat maniera relatarii jurnalistice, care a plasat intreaga vizita si problemele pensionarilor intr-un spatiu al derizoriului bulevardier, desi cei peste o suta de pensionari si de reprezentanti ai diferitelor asociatii de pensionari si varstnici care s-au intretinut cu premierul mai bine de doua ore au ridicat o serie de probleme extrem de actuale pentru viata noastra de zi cu zi, iar primul-ministru le-a receptat ca atare, atmosfera dezbaterilor fiind una dominata de caldura, cordialitate si transparenta. Dupa ce domnul Adrian Nastase a expus obiectivele guvernului pentru anul 2004, in ceea ce priveste indexarea, recalcularea pensiilor si dublarea acestor venituri pentru tarani, am facut o serie de propuneri, retinute, cu titlu de inventar, de catre oaspetii de la Bucuresti. S-au discutat probleme precum rolul caselor de ajutor reciproc la nivel national, facilitati fiscale pentru aceste asociatii (micsorarea taxelor si impozitelor, subventionarea sau diminuarea chiriilor, preturi mai mici la cumpararea spatiilor, reducerea TVA). O alta problema extrem de importanta, care credem ca isi va gasi rezolvarea dupa aceste discutii, vizeaza introducerea calitatii de utilitate publica pentru CARP, alte probleme unde s-a gasit receptivitate la primul-ministru fiind legiferarea pensiei de urmas, indiferent daca solicitantul beneficiaza sau nu de pensie proprie, infiintarea unui fond special pentru CARP, care sa constituie un imprumut cu dobanda redusa pentru constructii si investitii, pentru a nu se afecta fondurile sociale. S-au mai luat in discutie aspecte privind acordarea veteranilor de razboi a drepturilor care li se cuvin prin lege si intarirea luptei impotriva evaziunii fiscale.

Succinta prezentere, amplificata de discutiile purtate in timpul vizitei de la Timisoara, pe problemele varstnicilor, o consideram benefica, iar timpul alocat acestor probleme a fost depasit cu o ora si jumatate, ceea ce denota interesul pentru problematica dezbatuta. Cat se va realiza din cele discutate si retinute de premier, timpul o va demonstra. E mult, e putin, urmeaza a aprecia opinia publica.-

PSD si Partida Romilor au semnat un protocol de colaborare

Presedintele Partidului Social Democrat, domnul Adrian Nastase, si presedintele Partidei Romilor Social-Democrate, domnul Nicolae Paun, au semnat, luni, un Acord Politic de Parteneriat. Semnarea documentului vine ca urmare a constatarii consensului deplin intre cele doua formatiuni politice asupra obiectivelor de interes national, in vederea promovarii politicii interne si externe a guvernului.

PSD si Partida Romilor Social-Democrata considera conlucrarea celor doua formatiuni politice benefica, in scopul sustinerii Programului de guvernare al PSD si a procesului de integrare a tarii noastre in NATO si in Uniunea Europeana. Totodata, intre cele doua formatiuni s-au stabilit relatii de colaborare si sprijin reciproc in spiritul prevederilor Constitutiei Romaniei, a afirmarii identitatii culturale a poporului roman, a respectarii si promovarii traditiilor specifice etniei romilor.

Cu ocazia semnarii, presedintele PSD, Adrian Nastase, si-a exprimat speranta ca acordul va ajuta cele doua formatiuni sa isi indeplineasca obiectivele politice. La randul sau, presedintele Partidei Romilor, domnul Nicolae Paun, a afirmat ca datoria partidului pe care il conduce este de a continua colaborarea, avand in vedere faptul ca PSD este singurul partid care se preocupa de problemele romilor, si care a initiat, prin guvern, o strategie la nivel national de imbunatatire a situatiei romilor.

Potrivit acordului, Partida Romilor va sustine candidatii PSD la alegerile prezidentiale, la alegerile pentru Senat si la alegerile pentru functiile de primar si de presedinte al consiliului judetean. Reprezentantii celor doua formatiuni politice vor colabora, in cadrul guvernului si al autoritatilor publice centrale, precum si al prefecturilor si al consiliilor locale si se vor consulta la completarea listelor electorale pentru consiliile locale si judetene, tinandu-se cont de ponderea numerica, precum si de popularitatea si competenta fiecarui candidat.

Pagina realizata de PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.