Acasă Special CEDO hotărăște în favoarea adopției „coparentale” în cazul unui cuplu homosexual

CEDO hotărăște în favoarea adopției „coparentale” în cazul unui cuplu homosexual

DISTRIBUIȚI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât, marți, că, într-un cuplu homosexual, unul dintre parteneri poate adopta copilul celuilalt, în cazul în care această posibilitate este deschisă concubinilor heterosexuali, dând astfel câștig de cauză unui cuplu de lesbiene austriece, relatează AFP.
CEDO a fost sesizată de două femei în vârstă de 45 de ani, precum și de fiul uneia dintre ele, de 17 ani. Celor două femei, care au o relație stabilă de mai mulți ani, le-a fost refuzat de către justiția austriacă dreptul ca una dintre ele să adopte copilul celeilalte.
Potrivit legislației din Austria, adopția este posibilă pentru un cuplu heterosexual necăsătorit. În schimb, pentru cuplurile de același sex, ea este imposibilă, deoarece dreptul austriac consideră că un copil are neapărat un tată și o mamă. Așadar, o femeie nu poate adopta copilul partenerei sale decât „înlocuind-o“ juridic, nefiind recunoscută ca o a doua mamă.
Reclamantele au apelat la magistrații europeni, susținând că au fost victimele unei discriminări bazate pe orientarea lor sexuală.
Judecătorii CEDO au statuat marți că, deși poate fi acceptabil un tratament diferit între cuplurile căsătorite și cele necăsătorite, nu ar trebui să existe discriminare între cuplurile necăsătorite homosexuale și cele necăsătorite heterosexuale. Aceștia au amintit că statele europene sunt libere să permită sau nu căsătoria cuplurilor de același sex.
În acest sens, Curtea a hotărât că „guvernul austriac nu a furnizat nicio dovadă care să demonstreze că ar fi în detrimentul copilului să fie crescut de un cuplu homosexual sau să aibă legal două mame sau doi tați“.

Cristian Georgescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.