Home Special Fostul luptător a mai salvat viața unui tânăr rănit pe care l-a...

Fostul luptător a mai salvat viața unui tânăr rănit pe care l-a cărat două ore pe munții Făgăraș ca să-l poată prelua elicopterul SMURD

DISTRIBUIŢI

Cătălin Ioan Berenghi, fostul luptător în Legiunea Străină care i-a salvat pe sora și părinții alpiniștilor adolescenți decedați zilele trecute, a mai salvat viața unui tânăr accidentat grav pe munte. Antrenat în 4 războaie, specialist genist (minaj, deminaj, manevrare explozibil), distrugător de lunetiști, alpinist și schior, ghid montan, instructor de prim ajutor, instructor școală de ghizi montani și instructor cursuri supraviețuire, Berenghi povestește cum i-a salvat viața unui tânăr rănit în munții Făgăraș. 
„După ce am aflat despre ce este vorba, am fugit cât m-au ținut picioarele la fața locului. De îndată ce am ajuns am găsit un tânăr întins pe spate care gemea și era plin de zgârieturi pe față piept și bazin. După o evaluare sumară la fața locului am ajuns la concluzia că accidentatul are cîteva coaste rupte și bazinul sărit sau deplasat. În orice caz, aproape imposibil de deplasat. Am făcut o analiză mai exactă să văd dacă are coloana ruptă și dacă există posibilitatea sa-l putem deplasa. Am alertat SMURD-ul, comunicându-le că este imperativă evacuarea cu elicopterul, singura problemă find vizibilitatea redusă, fiind ceață și curenții ascendenți de pe Valea Sărății. Am căzut de acord cu piloții elicopterului că-l vom transporta noi până într-un loc unde pot ei ateriza, deoarece în dotarea lor nu exista un elicopter cu troliu. Am improvizat o targă din sacul meu de dormit, am pus accidentatul cu mare grijă în targa improvizată la fața locului și am început ușor și cu mare grijă coborârea. După aproape două ore de chin și dureri groaznice, accidentatul a ajuns cu bine la locul de aterizare al elicopterului. Timp de 2 ore, în timp ce căram accidentatul i-am hărțuit cu sute de telefoane pe cei de la SMURD-Salvamont-112, spunându-le că este imperativ să fie evacuat cu elicopterul iar acesta trebuie să urce prin vale și nu de sus în jos pentru că în zona de aterizare erau curenți ascendenți. După aproape 2 ore am ajuns cu bine la locul de aterizare.
 „Se vede elicopterul care urcă pe vale” au fost vorbele unui coleg, prin stație care era sus pe creastă, cu aproape o sută de elevi ai școlii noastre, Christian Adventure. Au aterizat cu greu, l-au îmbarcat și a ajuns cu bine la Spital la Târgu-Mureș unde a primit îngrijirea medicală specializată de care avea atâta nevoie. Țin să le mulțumesc și pe această cale celor de la SMURD Târgu Mureș, celor de la 112, celor doi salvamontiști care au ajuns într-un final la locul cu pricina și celor 2 culegători de afine care ne-au ajutat la coborârea accidentatului”, a povestit Berenghi.

Foto: Facebook – Cătălin Ioan Berenghi

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.