Acasă Special Pe 4 iulie 1773, America avea numai 13 state

Pe 4 iulie 1773, America avea numai 13 state

DISTRIBUIȚI

Ziua de 4 iulie este pentru americani foarte speciala. Anul acesta insa, aglomeratia din weekend i-a determinat pe guvernatorii Statelor Unite sa remita avertismente. Pentru ca 4 iulie este marti, weekendul prelungit a determinat ca vineri seara soselele sa fie atat de aglomerate, incat orice masina de pompieri s-ar fi blocat in trafic. Cea mai grava situatie s-a intamplat in statul New York, unde, dupa inundatiile de saptamana trecuta, guvernatorul le-a interzis americanilor sa plece in vacanta. Un alt eveniment asteptat este lansarea navetei spatiale Discovery, amanata de doua ori din cauza vremii nefavorabile. Urmatoarea tentativa va avea loc marti, la ora 18.38 GMT, a precizat purtatorul de cuvant din partea Centrului Spatial Kennedy, Bruce Buckingham, care a confirmat ca nu s-a mai lansat niciodata o naveta pe 4 iulie.

Putina istorie

Dincolo de artificii, parade, atmosfera de sarbatoare, Ziua Nationala este si prilej de mandrie nationala. Istoria Statelor Unite este rememorata, iar democratia si libertatea sunt ridicate in slavi. Cum a pornit totul?

Chiar daca primele 13 state ale Statelor Unite ale Americii pot fi considerate membre ale Uniunii din ziua proclamarii Declaratiei de Independenta a SUA, 4 iulie 1776, sau din ziua ratificarii Articolelor Confederatiei si a Perpetuei Uniuni, care au constituit prima Constitutie a natiunii, in realitate, fiecare dintre aceste state a ratificat prezenta Constitutie a Statelor Unite la date diferite. Astfel, pe 4 iulie 1776, numai 13 state formau America, restul alaturandu-se ulterior. Ultimul stat, al 50-lea, care s-a alaturat Uniunii a fost Hawaii, care a ratificat Constitutia la 21 august 1959. In cazul particular al celor 13 state fondatoare ale Statelor Unite ale Americii se pot mentiona doua date, una comuna tuturora: 4 iulie 1776, data Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii si, respectiv, data acceptarii Constitutiei Statelor Unite, promulgata oficial la 17 septembrie 1787, dar ratificata succesiv de catre cele 13 state originare la date diferite, incepand cu ratificarea Constitutiei de catre statul Delaware – la 7 decembrie 1787, primul, si terminand cu ratificarea sa – la 29 mai 1790 – de catre Rhode Island, ultimul dintre cele 13 state fondatoare.

Incepand cu admiterea statului Vermont, care a fost o republica independenta intre 1777 si 1791, ca cel de-al paisprezecelea stat al SUA la 4 martie 1791, si pana la admiterea statului Hawaii, ca cel de-al cincizecilea stat al SUA, la 21 august 1959, admiterea tuturor celorlalte 35 + 2 state este considerata data ratificarii Constitutiei SUA de catre ansamblul comun legislativ statal.

-Vin britanicii!-

In timpul semnarii Declaratiei, SUA erau formate din 13 colonii aflate sub controlul regelui Angliei, George al III-lea. Coloniile erau suparate de taxele enorme platite Marii Britanii, colonistii nu aveau reprezentanti in parlamentul englez si nu aveau nimic de spus. Regele George a trimis trupe ca sa controleze rebeliunile. In aprilie 1775, Paul Revere a dat alarma: -Vin britanicii!-, in timp ce calarea pe strazi noaptea.

In iunie 1776 a fost format un comitet care sa alcatuiasca o declaratie de independenta. Comitetul, condus de Thomas Jefferson, era alcatuit din John Adams, Benjamin Franklin, Philip Livingston si Roger Sherman. La 4 iulie s-a votat si adoptat Declaratia de Independenta. Din 13 state, noua au votat in favoarea documentului, Pennsylvania si South Carolina au votat impotriva, Delaware a fost indecis si New York-ul s-a abtinut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.