Acasă Special Podoabe pentru merite și / sau orgoliu

Podoabe pentru merite și / sau orgoliu

DISTRIBUIȚI

În anul 1340, regele Eduard III al Angliei, a instituit ordinul Jartierei, rămasă de atunci cea mai înaltă decorație britanică. Cronicile povestesc cum Regele, la un bal, a ridicat jartiera căzută a unei doamne din suită. La râsetele comesenilor, Eduard a replicat înr-o franceză impecabilă, „Honni soit qui mal y pense” (Rușinat să fie cel ce se gândește la rău) și a înființat Ordinul Jartierei. Acest eveniment nu poate să nu stârnească un zâmbet de ironie celor ce gândesc cum se scrie istoria … și cum se înființează decorațiile.

Nu îmi însușesc acest zâmbet când mă gândesc la marile decorații care, de-a lungul istoriei, au răsplătit eroismul luptătorilor pentru cauze nobile „Legiunea de Onoare” înființată de Napoleon cel mai strălucit ordin pentru eroii Franței, iar la Români, decorațiile pentru vitejia din primul și cel de al doilea Război Mondial: „Mihai Viteazul”, „Virtutea Militară”, „Coroana României” și „Steaua României”.

Pe de altă parte însă, există decorații cu care s-au împăunat personaje negative sau chiar criminale din istorie. „Crucea de fier” a Germaniei hitleriste sau „Ordinul Lenin” al bolșevicilor sovietici reprezintă astfel de exemple.

Punând în cumpănă „ce e rău și ce e bine” în diversitatea instituțiilor decorațiilor nu putem să nu considerăm că acestea reprezintă adesea nevoia de strălucire orgolioasă a oamenilor, un fel de jucărie pentru adulți dornici de admirație…

„Să nu aveți nici aur, nici argint, nici traistă pe drum, nici două haine, nici încălțăminte, nici toiag” le spune Iisus ucenicilor Săi când înfăptuiește chemarea lor.

Este un îndemn pentru comportamentul celor care trebuie să trăiască doar pentru dragostea aproapelui. Un îndemn spre perfecțiune. Dar… nimeni nu e perfect, doar El.

P.S.  Nu am avut niciodată nici un fel de decorație și nici nu tânjesc să am vreuna. Nici post mortem…

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.