Home Actualitate Psihiatrul Manfred Spitzer: cu cât ești mai educat, cu atât mai târziu...

Psihiatrul Manfred Spitzer: cu cât ești mai educat, cu atât mai târziu ajungi la demență

DISTRIBUIŢI

Psihiatrul Manfred Spitzer, psiholog și cercetător în neuroștiințe, fost profesor la Harvard, în prezent șeful clinicii din Ulm Germania, i-a acordat un interviu jurnalistului TVR Cătălin Ștefănescu.

Profesorul explică faptul că demența înseamnă pur și simplu, degradarea minții, termenul provenind din latină unde „de” înseamnă coborâre și „mens” minte și cu cât cobori de mai sus, cu atât coborârea durează mai mult. Adică, cu cât creierul tău a fost mai folosit în copilărie și tinerețe, cu atât mai protejat ești.
Cea mai bună protecție în fața demenței este educația, cu cât ești mai educat, cu atât mai târziu ajungi la demență. Dacă ești foarte educat ajungi la demență la 150 de ani dar nu mai apuci pentru că mori înainte.

Profesorul e convins că trebuie să îți educi intensiv creierul în primii 25 de ani de viață pentru că apoi începe declinul. „Se întâmplă ceva în creier și ajungi jos. Există o formă de declin mintal cauzat de suprautilizarea mediului digital la vârste fragede. Termenul ‘demență digitală’ a fost inventat, de fapt, de medicii coreeni, după ce au analizat cazuri de bărbați între două vârste, care au jucat prea multe jocuri pe calculator, iar acum sufereau de pierderi de memorie, depresie, lipsă de concentrare și alte lucruri asociate. Eu folosesc termenul mai precis ca să arăt că, dacă nu ai parte de o educație bună în tinerețe și de un mod general de a-ți educa mintea, dacă nu ai acces la muzică, sport, teatru, limbi străine, activități manuale și tot restul… Cu cât creierul e mai educat, cu atât e mai ferit de declinul timpuriu, demență.

Tehnologia digitală ne scutește de efortul mintal. Ne oferă mijloace care se ocupă de treburile mintale. Înainte, ne foloseam creierul, acum folosim smartphone-ul. Dacă trebuie să facem calcule, folosim calculatorul. De câte ori transferi activitatea mintală spre așa ceva, este ca și cum ți-ai transfera energie unui aparat care face totul în locul tău. Citește transcriptul emisiunii AICI sau urmărește video de mai jos

3 ARII

  1. Categoric.
    Ca exemplu pentru ilustrul psihiatru din exceptionalul articol avem pe : Margaret Teacher, Ronald Reagan, Adolfo Suárez,Jordi Solé Tura, Rita Hayworth, Charlton Heston, Tony Bennett, Gene Wilder, Terry Pratchet, Paqual Maragall, Sean Connery.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.