Acasă În Lume Programele pentru cercetare analizate de Curtea de Conturi Europeană

Programele pentru cercetare analizate de Curtea de Conturi Europeană

DISTRIBUIȚI
  • Finanțare din partea UE de peste 22 de miliarde de euro pentru perioada 20212027
  • Contribuțiile din partea sectorului privat nu sunt întotdeauna la nivelul preconizat
  • Deficiențele în materie de gestionare și de dotare cu personal rămân o problemă

Curtea de Conturi Europeană a dat undă verde tuturor conturilor întreprinderilor comune ale UE pe care le-a examinat anul acesta. Auditorii Curții confirmă rezultatele pozitive relevate de auditurile anterioare, dar avertizează, de asemenea, că viitorul este în ape tulburi. Ei subliniază că este necesar ca proiectele din ciclul de finanțare anterior să fie finalizate, contribuțiile membrilor privați să ajungă la nivelul obiectivelor convenite și unele deficiențe în materie de recrutare și de gestionare să fie remediate.

Întreprinderile comune sunt parteneriate între Comisia Europeană, diferite sectoare industriale și – în unele cazuri – organizații de cercetare sau interguvernamentale și state participante. Ele sunt finanțate prin fonduri din programele pentru cercetare și inovare ale UE (Orizont 2020, Orizont Europa și Europa digitală) și prin contribuții în natură și alte contribuții financiare de la ceilalți parteneri. Întreprinderile comune își pun în aplicare agendele specifice în domenii precum transporturile, energia, sănătatea, bioindustriile, tehnologiile digitale esențiale, supercalculul și sistemele de rețea inteligentă.

„Parteneriatele public-privat sunt esențiale pentru a stimula descoperirile științifice și pentru a asigura locul Europei în avangardă”, explică doamna Ildikó Gáll-Pelcz, membra Curții responsabilă de acest audit. „S-au înregistrat unele succese până acum, deci este cu atât mai important să ne concentrăm asupra sarcinii din prezent și să fim pregătiți pentru orice problemă care poate apărea.”

Pentru perioada financiară 2021-2027, finanțarea acordată de UE întreprinderilor comune din domeniul cercetării, în valoare de 16,7 miliarde de euro, ar trebui să mobilizeze contribuții suplimentare în sumă de 21,1 miliarde de euro de la parteneri (industrie, state participante și organizații internaționale) pentru implementarea unor proiecte de cercetare și inovare în valoare de aproximativ 37,8 miliarde de euro.

Deși au acordat tuturor întreprinderilor comune o notă de trecere, auditorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care gestionarea mai multor proiecte care se suprapun l-ar putea avea asupra efectivului de personal și asupra rezultatelor proiectelor. Ei atrag atenția asupra faptului că mai multe întreprinderi comune au reportat proiecte din ciclul bugetar anterior în cel actual și le îndeamnă să finalizeze aceste proiecte vechi cât mai curând posibil.

Întreprinderea comună pentru bioeconomia circulară în Europa (CBE) și cea pentru calculul european de înaltă performanță (EuroHPC) nu și-au atins obiectivele privind contribuțiile în natură ale membrilor privați. În cazul EuroHPC, auditorii au constatat că, până la sfârșitul anului 2022, membrii privați furnizaseră doar 2,6 % din obiectivul minim privind contribuțiile lor la proiectele din cadrul Orizont 2020.

Întreprinderea comună pentru dezvoltarea energiei de fuziune (F4E) răspunde de contribuția Europei la megaproiectul privind reactorul termonuclear experimental internațional (ITER). Ea este finanțată de Euratom și de statele membre ale acesteia. Curtea de Conturi Europeană a subliniat că estimarea actuală a întreprinderii F4E pentru finanțarea din partea UE – 19 miliarde de euro – se bazează pe ipoteze referitoare la obiectivele de etapă și la costuri formulate în 2016 și va face obiectul unei revizuiri semnificative, odată ce noile obiective de etapă și cerințe ale proiectului ITER vor fi fost aprobate de Consiliul ITER. Auditorii subliniază, de asemenea, că este necesar să se stabilizeze structura de gestionare problematică a întreprinderii F4E, care, avertizează ei, prezintă riscuri ridicate pentru integritatea proiectului. Ei mai atrag atenția și asupra faptului că, dată fiind durata proiectului, estimările actuale ale costurilor bazate pe obiectivele anterioare de etapă pot face obiectul unei revizuiri substanțiale.

În 2021, Consiliul UE a adoptat noi regulamente prin care au fost instituite 11 întreprinderi comune în domeniul cercetării pentru punerea în aplicare a unor acțiuni din cadrul programelor Orizont Europa și Europa digitală, programele multianuale pentru cercetare și inovare din perioada financiară 2021-2027. Opt dintre ele funcționau deja în cadrul programului anterior (Orizont 2020) și vor continua să funcționeze în cadrul noilor programe, dar ca entități juridice noi, cu mandate extinse sau ușor diferite. În plus, Consiliul a prelungit durata de viață a întreprinderii comune pentru calculul european de înaltă performanță până în 2033 și i-a alocat fonduri mai multe. Cele trei întreprinderi comune noi sunt: „Rețele și servicii inteligente”, „Sănătatea la nivel mondial” și Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică. Curtea le va audita pentru prima dată după ce își vor fi dobândit autonomia financiară, ceea ce se preconizează că se va întâmpla în ultimul trimestru al anului 2023. F4E, deși este o întreprindere comună, a dobândit autonomie în 2007 pentru o perioadă de 35 de ani.

Anul acesta, Curtea a auditat F4E și opt dintre cele 11 întreprinderi comune ale UE din domeniul cercetării care funcționează în prezent.

„Raportul anual privind întreprinderile comune ale UE pentru exercițiul financiar 2022”, conținând declarația de asigurare și observațiile pentru fiecare întreprindere comună, este disponibil pe site-ul Curții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.