Acasă Special Visele bătrânului cărturar

Visele bătrânului cărturar

DISTRIBUIȚI

O veche și frumoasă prietenie mă leagă de bătrânul cărturar.

Am depășit împreună deseori pasionante discuții în cele mai diverse domenii de preocupări.

Acum câțiva ani, el mi-a împărtășit o serie de neobișnuite întâmplări din viața sa. Era vorba despre visele turburătoare care-i apăreau cu surprinzătoare regularitate în special în ultimele ore de somn. Părinții săi precum și alți membri ai familiei plecați din viață se înfățișau în visele lui, participând la adevărate colocvii nocturne. Dimineața își amintea cu perfectă claritate subiectul discuțiilor nocturne aceste fiind adesea legate de viața lui pământească actuală și viitoare.

Împreună am discutat cu un preot înțelept despre neobișnuitele trăiri ale prietenului meu iar acesta ne-a spus că Biserica acordă însemnătate deosebită viselor care, câteodată sunt adevărate mesaje de la Dumnezeu.

Cărturarul, om al științelor pozitive, a cercetat cu atenție și ce grăiesc disciplinele de specialitate în domeniul viselor. El a aflat ceea ce e bine cunoscut despre Sigmund Freud, (1856-1939) întemeietorul Psihanalizei (1899) în care consideră că visele se explică prin reprimarea  trăirilor sexuale ale copilăriei acumulate în inconștient.

Bătrânul cărturar a cercetat și teoria lui Jung (1875-1961) care nuanțează opiniile lui Freud, considerând că „libidoul” include componente extra-sexuale.

Discipol al celor doi mari psihanaliști (Freud și Jung),  Alfred Adler (1870-1937) introduce în explicația viselor și componenta socială.

Turburătoarele vise ale bătrânului cărturar i-au determinat să reflecteze la o explicație proprie a acestora. Și-a propus să încerce un „dialog” cu personajele ce apăreau cu oarecare regularitate în vise. N-avea în vedere un dialog de tipul celui ce se folosește în spiritism, ci schițarea unui schimb de idei generale eventual la nivelul unor metafore. Problema esențială era însă transmiterea gândurilor de „aici” – în lumea viselor. Cărturarul și-a propus să aleagă un subiect deosebit la care să reflecteze mai mult timp cu intensitate așteptând un ipotetic răspuns de la personajele nocturne. Pentru început a ales o întrebare de mare actualitate: „când și cum se va termina actuala pandemie?”

Răspunsul n-a venit deloc repede dar până la urmă a venit.

Într-unul din vise, cineva din cei decedați de mult a „vorbit” despre pandemie care ar urma să dureze câțiva ani până la completa eradicare.

Încurajat de ceea ce apărea un succes al deschiderii dialogului, prietenul meu a formulat un nou subiect întrebare: „situația geopolitică mondială”.

Răspunsul a venit greu, fragmentat în secvențe de vis pe care bătrânul cărturar s-a străduit să le interpreteze într-o viziune coerentă. Iat-o: „situația geopolitică mondială va suferi în următorii 10 ani schimbări majore și neașteptate. Va apărea o nouă mare putere mondială cu rol de lider politic, militar, științific și spiritual.

India. Cel mai spectaculos fenomen al deceniilor ce urmează îl va constitui însă îngemănarea dintre, budism, hinduism și creștinism cele trei mari religii potențându-se reciproc într-o concepție caracterizată prin dragoste (de tip creștin), nonviolență și toleranță (de tip budist) și reîncarnare (de tip hinduist).

*

*      *

Explorând lumea viselor, bătrânul cărturar n-a devenit dependent de acestea, ci a căutat posibile răspunsuri la turburătoarea viață din somn. Altele decât cele ale lui Freud…

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.