Acasă Sport Fete cu straluciri de argint

Fete cu straluciri de argint

DISTRIBUIȚI

Multi au privit cu pesimism sansele fetelor noastre la actuala editie a Mondialelor de gimnastica artistica de la Anaheim, considerand ca este vorba despre o -perioada de tranzitie- in acest sport. Un lot in care abundau debutantele, lipsa unei vedete autentice, faptul ca prezenta in concursurile internationale a fost destul de rara erau motive ce justificau, intr-un fel, sansele reduse cu care era creditata echipa lui Octavian Belu. Gimnastele romane au plecat in California fara mare tam-tam, ba chiar am spune intr-un soi neobisnuit de anonimat, si au raspuns scepticilor prin cel mai elegant mod cu putinta: prin prestatia din concurs. Oana Ban, Catalina Ponor, Andreea Munteanu, Floarea Leonida, Alexandra Eremia si Monica Rosu sunt nume care au intrat in cartea de aur a gimnasticii romanesti, acest loc doi obtinut in finala pe echipe confirmandu-le certa valoare.

In noaptea de marti spre miercuri, fetele noastre au evoluat fara complexe, intr-o lupta acerba pentru medalii, suspansul durand pana la ultimul exercitiu. Americancele au dominat intrecerea, constanta fiind principalul lor atu, si au castigat intr-o maniera care nu poate fi contestata, in ovatiile prelungite ale unui public ce a savurat din plin succesul. Ele au preluat conducerea in clasament dupa a doua rotatie la aparate si s-au detasat apoi, lasand celorlalte team-uri numai speranta medaliilor de argint si bronz. Sarabanda schimbarilor din clasamentele provizorii au dat sperante pe rand fiecarei echipe. Dupa prima rotatie, revelatia Spania, Romania (sarituri) si SUA se instalasera, in aceasta ordine, in fruntea topului. Paralelele, ca de obicei, au facut viata grea gimnastelor noastre, ele adunand doar 27,174 p, cel mai slab punctaj realizat la acest aparat. Americancele au preluat sefia dupa a doua rotatie, secundate de ucrainene si chinezoaice, echipa Romaniei cazand pe locul patru. Barna a fost din nou un punct forte al Oanei Ban et comp., notele obtinute urcandu-le pe pozitia a treia a clasamentului, la diferenta de doar 0,151 puncte fata de sportivele cu ochii oblici. Ultima rotatie a tinut cu sufletul la gura asistenta, solul si barna urmand sa decida reprezentativele ce urmau sa se alature Statelor Unite pe podium.

Oana Ban obtine un promitator 9,337, insa Munteanu rateaza si se alege doar cu un 8,537. Catalina Ponor, care in ziua concursului a implinit 16 ani si merita un sincer -La multi ani!-, a fost de-a dreptul senzationala si pentru siguranta ei a primit un 9,600 cu straluciri de argint. Chinezoaicele au nevoie de o medie de 9,100 la sol pentru a-si adjudeca locul doi. Nu fac fata tensiunii de concurs, ratarile se tin lant si notele mici confirma ca Romania va urca pe cea de-a doua treapta a podiumului. Noua formula de derulare a competitiei, cu trei sportive la fiecare aparat, orice nota luandu-se in calcul, face ravagii: China pierde si locul trei, sportivele de la antipozi evoluand peste asteptari la barna!

Bucurie enorma in randul delegatiei noastre, argintul de la Anaheim demonstrand ca prea s-au grabit unii sa cante prohodul unui sport care ne-a adus atatea satisfactii. Atat sportivele, cat si trio-ul de antrenori merita toate felicitarile pentru modul cum au stiut sa treaca peste momentele dificile din ultima vreme. Suntem convinsi ca acum sportivele purtatoare ale costumelor cu tricolor au capatat incredere in fortele lor si Olimpiada poate fi un vis frumos.

CLASAMENT FINAL

1. STATELE UNITE – 112.573 puncte

2. ROMANIA – 110.833 puncte

3. AUSTRALIA – 110.335 puncte

4. CHINA – 110.259 puncte

5. SPANIA – 109.722 puncte

6. RUSIA – 108.985 puncte

7. UCRAINA – 108.235 puncte

8. BRAZILIA – 107.297 puncte

NOTELE SPORTIVELOR NOASTRE

Oana Ban: 9.162 (paralele); 9.537 (barna); 9.337 (sol).

Catalina Ponor: 9.287 (sarituri); 9.237 (barna); 9.600 (sol).

Andreea Munteanu: 9.300 (sarituri); 8.537 (sol).

Alexandra Eremia: 9.025 (paralele); 9.462 (barna).

Monica Rosu: 9.362 (sarituri).

Floarea Leonida: 8.987 (paralele).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.