Acasă În Lume -Probabil voi fi gasit mort in padure-

-Probabil voi fi gasit mort in padure-

DISTRIBUIȚI

Audierile Comisiei judiciare care ancheteaza la Londra moartea expertului guvernamental David Kelly, gasit mort dupa ce acuzase guvernul ca a exagerat in dosarul irakian, au luat o turnura avantajoasa pentru cabinetul Blair, confruntat in ultimele luni cu o abrupta si continua scadere de popularitate. O data cu continuarea audierilor, unde saptamana viitoare este asteptat si premierul Blair, a fost lansata ipoteza sinuciderii de frica. Un diplomat britanic, reprezentant permanent pe langa Conferinta pentru dezarmare de la Geneva, a dezvaluit in fata comisiei ca David Kelly i s-ar fi plans inainte de inceperea razboiului din Irak ca sursele sale irakiene s-ar putea simti -tradate- daca informatiile pe cale le-au furnizat ar putea fi folosite pentru a justifica razboiul. Situatie in care, a continuat el, ar putea fi -gasit mort in padure-, adica asa cum s-a si intamplat. Afirmatia, spune diplomatul londonez, nu i s-a parut atunci socanta. El ar fi inteles despre ce era vorba doar dupa ce Kelly a fost gasit mort.

Moartea expertului guvernamental David Kelly, care a acuzat Guvernul Blair ca a exagerat dosarul irakian pentru a justifica interventia militara, tinde sa imbrace forma oficiala a unei sinucideri de teama. Cu doar o luna inainte de atacarea Bagdadului, David Kelly, fost expert ONU in armament si principalul consilier al guvernului britanic, s-ar fi confesat unui cunoscut in termeni sumbri, dar trecuti cu vederea la momentul respectiv. Mai exact, David Broucher, reprezentantul permanent britanic la Conferinta pentru dezarmare de la Geneva, a declarat in fata comisiei judiciare care ancheteaza circumstantele mortii lui Kelly ca l-a intalnit pe acesta in Elvetia in luna februarie si el s-a plans de faptul ca sursele sale irakiene, de la care obtinuse informatii despre programele de armament irakiene in calitate de angajat al ONU, s-ar simti -tradate- daca informatiile pe care le-au furnizat ar fi folosite pentru a justifica razboiul. -Ce crezi ca se va intampla daca va fi atacat Irakul?-, a intrebat diplomatul britanic, potrivit propriei declaratii. -Probail ca voi fi gasit mort in padure-, i-a raspuns Kelly. O replica despre care spune insa ca nu l-a impresionat la acel moment, pentru ca a luat-o ca pe ceva spus intr-o doara si nu i-a atribut o semnificatie in sensul cuvintelor pe care le cuprindea.

Ceea ce era de demonstrat

La comisie a mai ajuns si un e-mail scris de acelasi diplomat, cunoscut de-al lui Kelly, catre un adresant necunoscut, e-mail care vine sa confirme teoria sinuciderii de teama a lui David Kelly. Textul, datat 5 august, dupa moartea lui Kelly, se refera la presupusa discutie avuta cu deja faimosul personaj disparut, fapt care ar atesta existenta discutiei dintre Broucher si Kelly. -Nu m-am gandit prea mult la acel moment la asta, luand-o ca pe aluzie la faptul ca Irakul ar putea incerca sa se razbune, ceea ce nu parea deloc ireal la acel moment. Acum imi dau seama ca era vorba despre altceva-, scria diplomatul britanic la doua saptamani dupa moartea lui Kelly. Coincidenta sau nu, Kelly a fost gasit mort chiar la marginea unei paduri, in apropierea casei. Toata demonstratia lui Broucher pare sa fie de altfel gandita ca o posibila explicatie pentru sinucidere, si nu ca pe un mod de a lansa noi semne de intrebare pe marginea mortii sale. Kelly a murit in mijlocul unei controverse intre BBC si guvernul britanic, dupa ce lansase, sub un anonimat care fusese deconspirat, grava acuzatie ca dosarul irakian a fost exagerat pentru a justifica interventia militara. Scandalul generat de disparitia expertului a avut ca efect scaderea fara precedent in sondajele de opinie a guvernului laburist al lui Tony Blair. Premierul insusi, impreuna cu alti oficiali din guvern, sunt asteptati sa depuna marturie saptamana viitoare. Oficialii din Downing Street 10 au negat deja acuzatiile lansate de Kelly, iar noutatea reprezentata de varianta sinuciderii de frica sau din cauza unei constiinte prea incarcate vine in favoarea guvernului britanic, iar o posibila confirmare oficiala a ei ar inchide definitiv subiectul. Pana in prezent nici un membru al familiei nu a fost audiat.

Ancheta si in Australia

In timp ce la Londra atentia este indreptata catre ancheta mortii lui David Kelly, la Canberra, in Australia, guvernul se vede nevoit, asa cum s-a intamplat si in Anglia, sa faca fata unei anchete parlamentare care sa cerceteze daca guvenul nu a exagerat si aici pericolul irakian cand a decis sa sprijine coalitia anglo-americana. Un fost oficial, care a demisionat chiar la inceputul razboiului, a declarat in fata comisiei ca guvernul ar fi exagerat pericolul armelor de distrugere in masa irakiene. Australia a contribuit cu 2000 de soldati la trupele coalitiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.