Acasă Sport In timp ce Beijingul sarbatoreste, presa americana critica dur decizia CIO

In timp ce Beijingul sarbatoreste, presa americana critica dur decizia CIO

DISTRIBUIȚI

Milioane de chinezi au sarbatorit, in noaptea de vineri spre sambata, pe strazile Beijingului, desemnarea acestui oras drept gazda a celei de-a XXIX-a editii a Jocurilor Olimpice de vara, ce vor avea loc in anul 2008, informeaza AFP.

Locuitorii Beijingului, care au urmarit votul membrilor Comitetului International Olimpic (CIO) in direct la un post de televiziune, au invadat principala artera a orasulsui, Chang*an, si piata Tiananmen din centrul capitalei Chinei.

Sarbatorirea victoriei orasului Beijing a continuat si sambata dimineata, masinile arborand inca fanioane cu culorile steagului national.

Presedintele Chinei, Jiang Zemin, care a participat, vineri, la festivitatile organizate pentru a sarbatori acest eveniment, a adus un omagiu presedintelui CIO, spaniolul Juan Antonio Samaranch.

-In numele Guvernului si al poporului chinez aduc un omagiu solemn contributiei pe care ati avut-o la miscarea olimpica internationala. Guvernul si poporul chinez vor face totul pentru a sprijini orasul Beijing sa faca din JO din anul 2008 un eveniment grandios, care sa contribuie la dezvoltarea spiritului olimpic, a pacii in lume si a prieteniei intre popoare-, a declarat seful statului chinez intr-un mesaj adresat presedintelui forului olimpic.

China, tara cu cea mai numeroasa populatie, va organiza pentru prima oara in istorie Jocurile Olimpice.


-Decizie luata sub influenta dolarilor-

Presa din America de Sud si Canada a estimat ca decizia Comitetului International Olimpic (CIO) de a acorda Beijingului dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de vara din anul 2008 a fost luata din motive politice si economice, informeaza AFP.

Presa din Argentina a notat, sambata, ca desemnarea capitalei Chinei drept gazda a intrecerilor olimpice are importante implicatii de natura politica. -Trebuie mentionate Olimpiadele de la Berlin, din anul 1936, de la Moscova, din anul 1980, si de la Seul, din anul 1988, pentru a putea observa ce fel de consecinte pe plan politic poate avea o astfel de decizie-, se arata intr-un articol publicat in cotidianul -Pagina/12-.

Jurnalul argentinian -Clarin- subliniaza ca alegerea Beijingului pentru a organiza Olimpiada din anul 2008 este o decizie politica, deoarece -CIO este o masina de luat decizii politice, chiar daca membrii acestui for sustin contrariul-.

Cotidianul citat insista insa asupra motivatiilor de ordin economic care au stat la baza desemnarii capitalei chineze gazda a intrecerilor olimpice. -Adevarata explicatie a acestei alegeri consta in aceea ca sponsorii manifestarilor sportive considera China drep o mare tentatie. Capacitatea acestei tari de a organiza Jocurile Olimpice a contat destul de putin, insa potentialul ei de piata de desfacere a contat foarte mult-, se arata in materialul aparut in -Clarin-.

Presa din Brazilia a estimat ca obtinerea de catre capitala Chinei a dreptului de a gazdui Olimpiada din anul 2008 se datoreaza -unei ample actiuni de lobby politic si economic-.

-Aceasta decizie a fost luata sub influenta dolarilor. Alegerea Beijingului drept gazda a Olimpiadei din anul 2008 consolideaza o epoca a olimpismului dominat de puterea banului, care a inceput cu Jocurile Olimpice din anul 1984, de la Los Angeles, primul eveniment sportiv de acest fel organizat cu ajutorul financiar al unor companii particulare-, se mentioneaza in cotidianul -Jornal do Brasil-.

Jurnalul brazilian -O Globo- noteaza ca CIO a considerat mai importante aspectele de ordin economic decat nerespectarea drepturilor omului de catre statul chinez, atunci cand a decis sa acorde Beijingului dreptul de a gazdui intrecerile olimpice. Mai multe cotidiane din Brazilia au notat ca peste 1.700 de detinuti politici au fost executati, de la inceputul acestui an, in China, adaugand ca in aceasta tara sunt sistematic incalcate dreptul la libera exprimare si dreptul la opinie.

Presa canadiana a dezaprobat decizia CIO privind desemnarea Beijingului drept gazda a Olimpiadei din anul 2008, argumentand ca in China sunt incalcate drepturile omului. -Mao ar fi mandru-, este titlul unui articol aparut, sambata, in cotidianul -Globe and Mail-, in timp ce jurnalul -National Post- a publicat un editorial intitulat -1936, 1980. 2008-, evocand editiile Jocurilor Olimpice organizate la Berlin, in perioada regimului nazist, si la Moscova, la cateva luni de la invadarea Afganistanului de catre trupele sovietice.

-CIO si-a dat aprobarea unuia dintre cele mai represive regimuri care exista in prezent in lume, un regim care aresteaza fara acte de acuzare, executa fara drept de apel si tortureaza fara mila-, se arata in materialul publicat de -Globe and Mail-.

Intr-un editorial aparut, sambata, in jurnalul canadian -Le Devoir-, se subliniaza ca alegerea Bejingului pentru a organiza Olimpiada din anul 2008 se explica prin valoarea -sumelor de bani aflate in joc-. -Drepturile omului au pierdut, banul a castigat. Pentru marii actori ai mondializarii economice, capitala Chinei era candidata ideala, mai ales deoarece toate proiectele legate de organizarea Jocurilor Olimpice nu au fost inca puse in practica. Orasele Toronto si Paris prezentau inconvenientul ca deja sunt dotate cu infrastructurile necesare gazduirii intrecerilor olimpice-, se mentioneaza in editorialul respectiv.

Cotidianul american -Chicago Tribune- considera ca atribuirea dreptului de a organiza Olimpiada din anul 2008 capitalei chineze -reprezinta cea mai controversata alegere de acest gen luata in cei 105 ani de cand au fost initiate Jocurile Olimpice moderne-.

Jurnalul american -Washington Post- subliniaza ca, desi militantii pentru respectarea drepturilor omului au protestat impotriva desemnarii Beijingului drept gazda a intrecerilor olimpice, totusi, -pentru sustinatorii miscarii olimpice aceasta decizie a CIO este in acord cu idealul olimpic al separarii sportului de sfera politicului-.

Moscova si-a anuntat candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice din 2012

Primarul orasului Moscova, Iuri Lujkov, a anuntat oficial, sambata, candidatura capitalei Rusiei la organizarea Jocurilor Olimpice de vara din anul 2012, informeaza AFP.

Anuntul a fost facut cu ocazia inaugurarii unei sculpturi realizate pentru comemorarea Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980. La ceremonie a fost prezent si presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Juan Antonio Samaranch.

Lujkov a declarat ca aceasta candidatura a fost aprobata de Comitetul Olimpic Rus si de guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.