Acasă Țara lui Mihuleac Cum a câștigat Oscarul o minciună gogonată din presa românească

Cum a câștigat Oscarul o minciună gogonată din presa românească

DISTRIBUIȚI

Stilul, de un spectaculos artificial, practicat de ziarul "Evenimentul Zilei" din perioada când se afla sub oblăduirea lui Ion Cristoiu, la începutul anilor nouăzeci, a făcut, la vremea lui, destui prozeliți.
Mai mult, a atras și unele finalități artistice remarcabile, dacă e să amintim doar de filmul "Vorbește cu ea", a celui mai bine cotat regizor spaniol actual, Pedro Almodovar. Pelicula, răsplătită în 2003 cu premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu, a fost inspirată, după cum mărturisește producătorul, "dintr-un fapt real, petrecut în România".
Să vedem care era "faptul real", publicat în anii nouăzeci de revista clujeană "Informația" și reluat de o agenție centrală de știri: un tânăr paznic de la morga unui spital din orașul Baia Mare se îndrăgostește de o fată moartă, aflată în vederea autopsiei, la locul său de muncă. Și, sub impulsul acestui romantism dezaxat și nestăvilit, junele violează cadavrul. Dar o minune se petrece, întrucât, în urma actului necrofil, răposata reînvie. Fapta este descoperită și iscă un scandal-monstru, care este însă repede stins, pentru că și fata consimte la iubirea paznicului.
Această poveste, complet inventată în România, s-a dovedit cu picioare lungi, ajungând până în Spania, unde a fost preluată de prestigiosul cotidian "ABC". Apoi, s-a întrupat pe peliculă, nu înainte ca regizorul să se fi documentat intens pe meleagurile noastre.
"Culmea ironiei": ulterior, s-a dovedit că sursa de inspirație a întregii povești a fost o legendă care circula în Spania secolului al XVIII-lea! E acesta un model tipic, putem spune, pentru ceea ce literatura de specialitate numește zvon de tip "scafandru": un zvon care apare și dispare în decursul timpului, alegându-și de fiecare dată locuri diferite pentru a ieși la suprafață.
Cât despre noi, rămânem cu imensa frustrare că n-a fost regizorul Mungiu cel sortit să pună mâna pe această suculentă poveste de pleașcă. Dacă ar citi mai cu atenție ziarele, ar avea numai de câștigat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.