Acasă Turism Castelul Academiei Romane din Tara Hategului, inclus in circuitul turistic european

Castelul Academiei Romane din Tara Hategului, inclus in circuitul turistic european

DISTRIBUIȚI


Comuna General Berthelot (fosta Unirea) este recunoscuta nu numai in tara, ci si peste hotare, datorita faptului ca pe teritoriul unuia din satele comunei Tutea au fost descoperite celebrele fosile de dinozauri pitici, dar a mai ramas recunoscuta si datorita numelui ce il poarta, aici fiind amplasat fostul castel al generalului francez Henri Berthelot, donat ulterior de acesta Academiei Romane, dar care a ajuns astazi, dintr-un fost sediu de IAS, o adevarata ruina. Singurele repere care mai aduc aminte vizitatorului de maretia si fastul de odinioara sunt arcadele si mozaicul prafuit ale carui culori par coborate din frescele bizantine.

Cu toate ca nu este cunoscut decat de o buna parte a Romaniei, generalul francez Henri Berthelot este foarte iubit si admirat in Tara Hategului, in urma cu trei ani, mai exact in 27 ianuarie 2000, aici s-au comemorat 70 de ani de la moartea acestuia. Comuna Unirea a devenit General Berthelot in 10 decembrie 2000, cand satenii au hotarat printr-un referendum, cu o majoritate de 92%, schimbarea denumirii, ca respect pentru generalul francez.

Parte integrata a domeniului baronului Nopcea, castelul a fost construit inca inainte de 1900 de taranii din zona. Nopcea era supranumit de localnici si -Fata Neagra-, iar in jurul lui a luat nastere o adevarata legenda care a ajuns cunoscuta pana in zilele noastre. Se spune ca Nopcea isi invita cunoscutii si prietenii la conac, acestia oprindu-se aici peste noapte, iar dupa plecarea lor spre Hunedoara, peste dealuri, din cauza unui tunel ce incepea intr-o grota amplasata la aproximativ un kilometru de castel, le iesea mascat in fata si ii jefuia. Potrivit acestor legende transmise de-a lungul anilor, din subteranele castelului, in partea vestica a acestora, unde fundatia este dubla, printr-o nisa ar exista o legatura cu acest tunel.

O data cu sfarsitul primului razboi mondial, castelul a trecut in proprietatea statului roman, fiind donat, gratie unui decret regal din 31 martie 1923, generalului francez Henri Berthelot, ca recompensa pentru faptele sale de arme si pentru ajutorul acordat Romaniei, din care acesta si-a facut o a doua patrie. O data cu acest castel, in proprietatea generalului au intrat si peste 60 ha de terenuri agricole si forestiere, adica fostul domeniu Nopcea, suprafete ce au fost cultivate cu cele mai nobile soiuri de vita-de-vie aduse din Franta. Presimtindu-si parca sfarsitul, generalul Berthelot si-a intocmit, pe 1 decembrie 1926, la Strasbourg un testament prin care dona castelul si domeniul Academiei Romane, cu mentiunea expresa ca veniturile rezultate in urma exploatarii acestora sa fie destinate acordarii unor burse pentru tinerii ofiteri romani care ar fi putut urma cursurile Academiei Militare de la Nancy. Pana si astazi, din motive mai mult sau mai putin obiective, aceste burse stipulate in testamentul generalului nu au putut fi acordate, ultimul reprezentant al acestei institutii, care administra domeniul, generalul Rosetti, fiind in 1949 arestat si aruncat in inchisoare. Schimbarea istoriei si trecerea la comunism au facut ca in 1950 castelul sa fie trecut in administrarea IAS Hateg, ramanand asa pana dupa 1990, cand primarul din comuna a solicitat transformarea lui in sediu al primariei, existand in acest sens chiar si un acord al primului-ministru din acea vreme, Petre Roman. Acest lucru nu a putut fi pus in practica, imobilul fiind trecut in administrarea primariei abia in 1997, dupa care a fost imediat retrocedat proprietarului de drept, Academia Romana.

La ora actuala, castelul arata deplorabil deoarece de-a lungul anilor acesta s-a degradat continuu, iar pentru renovarea lui este nevoie de fonduri considerabile, un calcul estimativ situand valoarea lucrarilor la peste cinci miliarde de lei, bani pe care nici primaria si nici Academia Romana nu ii are deocamdata. Pana cand se va putea renova, Academia Romana asteapta ca oficialitatile judetene sa repuna in posesia Academiei si cele 60 hectare de teren, apartinatoare domeniului.

Se are in vedere o initiativa deosebita, si anume transformarea castelului intr-un muzeu de stiinte naturale, curtea urmand sa gazduiasca un muzeu in aer liber, unic in Romania, cu mulaje facute dupa fosilele descoperite in zona, ce ar putea atrage o multime de vizitatori. Acest proiect este initiativa profesorului universitar Dan Grigorescu, directorul Universitatii -Tempus-, iar universitatile din Bucuresti si Petrosani sunt dispuse ca oricand sa colaboreze, mai ales dupa ce mai multe agentii de turism din Germania, Italia si Franta si-au exprimat intentia de a include acest castel in circuitul turistic international, care sa cuprinda si alte castele din Romania, cum ar fi Castelul Corvinestilor, Peles si Bran, precum si manastirile din nordul Bucovinei.

Stejarel Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.