Acasă Turism Croazierele pe Dunare vor atrage 30.000 de turisti in Romania

Croazierele pe Dunare vor atrage 30.000 de turisti in Romania

DISTRIBUIȚI

Ministrul turismului, Dan Matei Agathon, a declarat ca aproximativ 30.000 de turisti straini vor sosi in Romania in acest an prin intermediul navelor de croaziera pe Dunare, pentru 2004 fiind estimata dublarea numarului de contracte. -Prin Programul <Croaziera pe Dunare> vor ajunge in porturile dunarene 29 de nave care vor face in total 229 opriri, de trei ori mai mult decat in 2002-, a afirmat Agathon, cu ocazia unei vizite pe vasul german A*Rosa Donna, ancorat la Oltenita.

-Partenerii straini au sentimentul ca sunt jecmaniti din cauza numarului mare de taxe-

Chiar daca numarul de turisti si de opriri pe teritoriul Romaniei este in crestere, dezvoltarea programului este ingreunata de persistenta unor deficiente in legislatie si de aspectul porturilor. Una dintre cele mai grave probleme este numarul mare de taxe pe care operatorii navelor trebuie sa le achite. -Vom da o hotarare de guvern pentru a rezolva problema taxelor, avand in vedere ca navele straine trebuie sa achite taxe de ancorare, de remorcare, de legare, taxe la ponton, la Capitanie si alte sapte-opt taxe. Partenerii straini au sentimentul ca sunt jecmaniti din cauza numarului mare de taxe, de valorile lor fluctuante-, a mai subliniat ministrul turismului.

In plus, taxele variaza pentru navele romanesti si cele straine, Ministerul Turismului urmand sa solicite Ministerului Finantelor Publice egalizarea acestor valori. O alta problema cu care se confrunta operatorii straini ai navelor de pasageri este aprovizionarea din porturile romanesti.

-Reprezentantii navelor ajung sa se duca la Metro in Bucuresti pentru a cumpara alimente, pentru ca acolo li se ofera avize fito-sanitare-, a mai spus Dan Matei Agathon.

In ceea ce priveste situatia porturilor, in ciuda unor imbunatatiri la Oltenita si Galati, in general lipsesc amenajarile si magazinele de artizanat, foarte cautate de turistii straini.

Peste 1.800 de rusi vor sosi la Constanta si Sulina

Printe noutatile proiectului -Croaziera pe Dunare- se numara semnarea primelor contracte cu nave din Elvetia si lansarea unor croaziere din Sankt Petersburg spre Constanta si Sulina. Pentru acest an sunt contractate 1.800 de locuri pentru turistii rusi.

De asemenea, anul viitor vor fi reluate croazierele spre Bosfor si Istanbul si vor sosi in Romania primele nave din Franta.

Costul unei croaziere pe o nava de lux de la Passau-Germania la Constanta insumeaza circa 2.700 de euro. Cheltuielile suplimentare facute de turisti pot ridica costul sejurului la 5.000-6.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.