Acasă Turism De ce merită Bodrum vizitat?

De ce merită Bodrum vizitat?

DISTRIBUIȚI

Bodrum se află pe așa numita Coastă de Turcoaz, înconjurat de albastrul Mării Egee și de un albastru aproape ireal al cerului. În Bodrum veți găsi întotdeauna o diversitate de vizitatori din toate colțurile lumii. Și tot aici veți fi impresionați de obiectivele istorice și de tot ceea ce înseamnă specificul local dar și de hotelurile și resorturile de lux care au apărut în ultimii ani în acest fost sat pescăresc, de yachturile ce acostează în port sau la cluburi, de  barurile și terasele care au transformat Bodrumul într-o destinație celebră pentru viața sa de noapte. Bodrumul este o destinație cosmopolită și diversă, în care oricine își poate găsi locul potrivit, în funcție de buget, de așteptări și de stilul de viață. Situat în partea de sud a Turciei, într-o peninsulă scăldată în Marea Egee, orașul Bodrum este astăzi fără îndoială unul din centrele industriei turismului turcesc. Celebru pentru viața sa de noapte, pentru atmosfera cosmopolită și hotelurile de top, centru de yachting al Turciei și stațiunea favorită a multor staruri locale și internaționale, Bodrumul este și un important oraș istoric. Aici poți medita asupra minunățiilor timpurilor de demult, chiar în locul în care s-a născut părintele istoriei, Herodot.

Bodrumul istoric

Bodrumul de altă dată, Halikarnassus, adăpostește una dintre cele șapte minuni ale lumii antice – Mausoleul din Halicarnas, construit în anul 353 î.Hr., la trei ani după moartea regelui Mausolus, de către soția sa, Artemisia.
Mausoleul a fost distrus între anii 1000 și 1400, de către un cutremur. Blocurile de piatră care au folosit la construcția sa au fost preluate ulterior de către Cavalerii Ioaniți, care au construit cu acestea Castelul din Bodrum/Castelul Sf. Petru (Bodrum Kalesi) ce domină întreg orașul și în prezent. În interiorul castelului se ajunge trecånd prin șapte porți împodobite cu blazoane și inscripții. În interiorul castelului au loc expoziții speciale sau concerte. Principalele secții ale castelului sunt deschise turiștilor de marți pånă duminică. Pe vremuri, locul unde este amplasat castelul era cunoscut drept o mică insulă ståncoasă pentru că era înconjurat de ape. Maiestuoasa construcție a servit mult timp drept unic loc de refugiu al cavalerilor creștini în epoca Cruciadelor. Apoi, a devenit pe rånd bază militară, închisoare, baie publică, pentru ca în final să-și regăsească istoria glorioasă sub formă de muzeu. Aceeași soartă a avut-o și amfiteatrul din Bodrum (construit cåndva între 330-30 î. Hr.), care, începånd cu anul 1973, a devenit muzeu în aer liber.
Bodrumul este poate locul nașterii arheologiei subacvatice. Muzeul de arheologie subacvatică deschis în 1960, are o colecție de obiecte adunate de pe epava Seytan Deresi din Golful Gokova, precum și cea mai bogată captură de obiecte miceniene care s-a găsit în afara Greciei. Principalele atracții ale muzeului sunt expoziția Epavei de Sticlă, Sala Prințesei Cariene și Turnul Englezesc.

Bodrumul astăzi

Bodrumul modern este o combinație unică între trecutul antic și prezentul cosmopolit, oferind toate facilitățile posibile turiștilor. În Bodrum găsiți o diversitate fantastică de restaurante, baruri, cluburi și magazine: de la micuța cafenea tradițională, pånă la restaurante de lux sau cluburi de noapte. Jumătatea estică are astăzi o plajă lungă, în mare parte amenajată în ultimii ani, pentru ca turiștii să se bucure de o plajă la standardele pe care le așteaptă. Långă plajă, pe faleză, se află restaurantele, terasele, barurile și cluburile de noapte. Terasele și barurile de aici se trezesc la viață abia după lăsarea serii. Poți să te relaxezi cu un cocktail långă plajă sau poți să te distrezi participånd la petrecerile care adesea sunt în aer liber. Aici găsiți celebrul Club Halikarnas, poate cel mai mare din lume, cu o capacitate de 4000 de oameni. Jumătatea vestică, concentrată parcă în jurul Portului și Yacht Clubului, este mai liniștită. Seara, localnicii și turiștii deopotrivă se plimbă pe faleză, în zona portului și a Marinei de yachturi, care rămåne un simbol al Bodrumului și un „must see“ pentru orice turist.

De văzut pe lângă

Gumbet este un sat de vacanță situat la 5 km de Bodrum, cu o plajă lungă și nisipoasă și o școală de windsurfing care, spre deliciul tinerilor, organizează cursuri de scufundare. Plaja de aici este mai bună decåt în Bodrum, șezlongurile de pe plajă sunt gratuite și puteți găsi multe piscine cu baruri care au intrarea liberă.
Bitez este un frumos sat de vacanță într-un golf situat la cåteva mile spre vest, dotat și el cu școală de windsurfing. În spatele satului se află livezi de mandarini. În vreme ce Gumbet este renumit printre tineri, Bitez este mai bine cotat și atrage persoane mai în vårstă.

Aproape perfectă

Bodrumul, nu doar orașul ci întreaga peninsulă, este destinația perfectă atåt pentru iubitorii de soare și mare, cåt și pentru pasionații de sporturi acvatice, dar și pentru cei care caută distracția, viața de noapte sau pentru cei care iubesc shopping-ul. Îmbinarea tuturor elementelor mai sus menționate fac din Bodrum o destinație care poate satisface dorințele oricărui tip de turist, calitate ce nu e deținută de foarte multe stațiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.