Acasă Turism In acest an, turismul mondial va stagna din cauza sindromului respirator acut...

In acest an, turismul mondial va stagna din cauza sindromului respirator acut sever

DISTRIBUIȚI

Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC) a apreciat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca cererea din sectorul turismului risca sa stagneze in acest an, deoarece temerile legate de pneumonia atipica au provocat scaderea drastica a traficului spre Asia. WTTC, care reuneste peste 100 din cele mai mari companii ale industriei de profil, a estimat ca sindromul respirator acut sever (SARS) va anula un intreg procent din nivelul prognozat pentru cresterea din acest an, de 1,1%. Asociatia a prevazut ca veniturile industriei turistice se vor cifra in 2003 la 1.280 miliarde de dolari.

-Industria nu a suferit niciodata astfel de repercusiuni din partea avizelor legate de calatorii ale organizatiilor de sanatate-, a afirmat Richard Miller, vicepresedinte pentru cercetare si probleme economice in cadrul WTTC. Un studiu al WTTC a aratat ca impactul va fi -masiv- in ceea ce priveste sectoarele de turism din China, Vietnam, Hong Kong si Singapore. Consiliul a estimat in martie ca sudul si nord-estul Asiei se vor afla printre pietele de turism cu cea mai rapida crestere din lume intre 2004 si 2013, in China urmand sa se infiinteze inca 11 milioane de locuri de munca in sector.

Cu toate acestea, WTTC a prognozat ca cele patru state vor pierde 2,9 milioane de locuri de munca in anul curent, reprezentand 4,3% din totalul locurilor de munca din turismul international. Numai in China se vor desfiinta 2,8 milioane de posturi, iar veniturile sectorului se vor diminua cu 25%.

Studiul a prognozat ca epidemia de pneumonie atipica va afecta turismul din China timp de sase luni, dupa luna martie.

In Vietnam, impactul SARS se va concretiza in scaderea incasarilor sectorului de turism cu 15% si desfiintarea a 62.000 de posturi din industrie.

La Singapore, 43% din venituri si 17.500 locuri de munca vor fi pierdute, iar la Hong Kong se prevede scaderea cu 41% a incasarilor si cu 27.000 a numarului de angajati din turism.

Totusi, Miller a semnalat ca directorii de companii prezenti la conferinta din Vilamoura, Portugalia, au manifestat -un optimism prudent-, apreciind ca industria incepe sa se redreseze dupa criza provocata de atentatele teroriste, razboiul din Irak si deteriorarea conjuncturii economice.

De asemenea, el a afirmat ca reprezentantii ar dori sa se consulte cu organismele din domeniul sanatatii inainte ca acestea sa emita avertismente cu privire la calatorii.

Peter de Jong, presedintele si directorul executiv al Asociatiei de Turism din Asia Pacific, a declarat in cadrul conferintei ca presa a provocat -o isterie- in randul turistilor, afectand traficul international.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.