Acasă Turism In luna aprilie, traficul aerian de pasageri a scazut cu 18,5%

In luna aprilie, traficul aerian de pasageri a scazut cu 18,5%

DISTRIBUIȚI

Asociatia Internationala de Transport Aerian (International Air Traffic Association – IATA) precizeaza ca in luna aprilie traficul aerian de pasageri la nivel international a scazut cu 18,5%, operatorii de profil riscand sa-si majoreze pierderile. Cursele cu destinatii in regiunea Asia-Pacific au consemnat un declin de 44,8%, in timp ce traficul spre America de Nord a scazut cu 23,5%. Lista rezultatelor nesatisfacatoare continua cu Orientul Mijlociul (-9,4%), tarile din Africa (-5,3%) si Europa (-4,8%). Un oficial al organizatiei si-a manifestat surpriza cu privire la tendinta descendenta consemnata pe relatiile nord-americane, amploarea declinului fiind similara cu cea care a urmat atentatelor de la 11 septembrie. Una dintre explicatii ar fi criza din Canada, care este a treia mare victima a Sindromului Respirator Acut Sever (SARS), dupa China si Hong Kong.

Potrivit IATA, traficul aerian de pasageri din primele patru luni ale anului este cu 2,9% mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut.

Singura tendinta ascendenta a fost remarcata pe relatiile spre America de Sud, unde traficul a crescut cu 5,3%, in contextul in care turistii straini se orienteaza catre regiuni noi, renuntand la destinatiile asiatice si la cele din estul Marii Mediterane. Traficul de cargo la nivel international a crescut cu 7,7% in luna aprilie, respectiv cu 10,5% fata de primele patru luni din 2002.

Factorii cu cea mai mare influenta asupra industriei de transport aerian au fost razboiul din Irak si extinderea epidemiei de pneumonie atipica in Asia de sud si sud-est. La acestea se adauga atentatele sinucigase organizate in tarile musulmane in ultimele doua saptamani.

Oficialii IATA sustin ca turismul trece printr-o perioada extrem de sumbra, iar aceasta combinatie nemaiintalnita de crize a avut un impact dezastruos asupra sectorului de profil, amploarea sa fiind similara cu urmarile atentatelor de la 11 septembrie.

Ultimul mare declin al traficului de pasageri a fost consemnat in septembrie 2001, cand industria a raportat o scadere de 17% fata de luna precedenta. Dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie, autoritatile americane au inchis spatiul aerian national. Pe ansamblul anului 2001, traficul a scazut cu patru procente.

In perioada 2001-2002, industria aeriana a consemnat pierderi de 30 miliarde de dolari. Cifrele preliminare din acest an estimeaza un deficit de cel putin 10 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.