Acasă Turism Industria aeriana risca sa piarda 10 miliarde de dolari in urma razboiului

Industria aeriana risca sa piarda 10 miliarde de dolari in urma razboiului

DISTRIBUIȚI

Razboiul din Irak ar putea provoca operatorilor aerieni internationali pierderi suplimentare de 10 miliarde de dolari, in contextul in care traficul de pasageri se reduce considerabil, a apreciat Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA). Intr-un comunicat publicat la sfarsitul saptamanii trecute, IATA a avertizat ca efectele nocive ale conflictului militar din Orientul Mijlociu se pot inrautati, intr-un moment in care industria aeriana traverseaza cea mai grava criza din istoria sa, declansata in urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie.

Asociatia mentionata estimeaza ca traficul de pasageri s-ar putea diminua cu 15-20%, in functie de regiunea in care opereaza diferite companii. Pe de alta parte, IATA a activat serviciul operational 24 de ore din 24 destinat situatiilor exceptionale, pentru a sprijini activitatea celor 270 de companii membre, pe durata razboiului.

Aproape 150 de curse traverseaza zilnic spatiul aerian din Orientul Mijlociu, realizand legatura dintre statele europene si cele din Asia de sud-est. Asociatia mentionata a adaugat ca peste 100 de operatori au decis, in cursul aceste saptamani, sa majoreze cu 2-3% pretul biletelor de clasa intai, categoria business, pentru a acoperi plata politelor de asigurare si costurile carburantilor.

Prima scumpire de acest fel din ultimii doi ani, care va intra in vigoare din data de 15 aprilie, vizeaza numai cinci procente din piata aeriana mondiala si nu va afecta cursele europene.

Potrivit IATA, companiile care fac parte din asociatie au pierdut in total 30 miliarde de dolari, in 2001 si 2002.

Giovanni Bisignani, directorul general al IATA, a cerut guvernelor sa sprijine initiativele financiare si strategice ale operatorilor aerieni, in cadrul eforturilor de a supravietui crizei actuale din industria de profil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.