Acasă Turism Prognoze optimiste pentru turismul bulgar

Prognoze optimiste pentru turismul bulgar

DISTRIBUIȚI

Ministerul bulgar al Economiei a minimalizat impactul razboiului din Irak asupra veniturilor care vor fi obtinute de statul balcanic din turism in acest an, estimand ca expansiunea sectorului poate ajunge pana la 12% fata de 2002.

Reprezentantii industriei au indicat insa ca rezervarile pentru sezonul de vara au fost inghetate, ceea ce va dauna sectorului turistic – sursa importanta de venituri pentru tara candidata la Uniunea Europeana.

Oficialii guvernamentali din statele vecine Turcia si Grecia, cu care concureaza Bulgaria, au exprimat si ei temeri in legatura cu impactul razboiului din Irak asupra turismului.

Insa ministrul adjunct al economiei, responsabil cu turismul, din Bulgaria, Dimitar Hadzhinikolov, s-a aratat optimist, subliniind totodata ca, -pe baza estimarilor, ne putem inca astepta la o crestere de 8-12%, atat in privinta veniturilor, cat si a numarului de vizitatori din 2003-.

Statul fost comunist, o destinatie de vacanta preferata in trecut de cetatenii blocului sovietic, a inregistrat in 2002 venituri de 1,33 miliarde de dolari din turism, atingerea acestui nivel record datorandu-se inmultirii turistilor veniti din Uniunea Europeana.

Numarul turistilor straini care au vizitat Bulgaria in ianuarie si februarie a fost superior cu 5,3% celui din perioada corespunzatoare a anului trecut, reflectand o popularitate crescuta a statiunilor de schi din Bulgaria.

Conform previziunilor ministeriale, dupa o perioada de stagnare, se va produce o majorare a rezervarilor pentru sezonul de vara.

Daniela Chikova, responsabila pentru relatiile cu investitorii in statiunea Albena de pe litoralul Marii Negre, si-a manifestat insa dezaprobarea fata de estimarile ministerului.

-Razboiul din Irak va avea un impact negativ asupra sezonului de vara, dar nu stim cat va fi de important. Va exista cu siguranta o scadere a numarului de turisti-, a indicat ea.

Din anul 1999, cand s-au cifrat la 932 milioane de dolari, veniturile obtinute de Bulgaria din turism au crescut constant, la un miliard de dolari in 2000 si la 1,21 miliarde de dolari in 2001.

Anul trecut, 2,99 milioane de turisti straini au vizitat Bulgaria, cu 8,6% mai multi decat in 2001. Circa 40% din acestia au provenit din UE, in special din Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.