Acasă Turism S.O.S. Litoral

S.O.S. Litoral

DISTRIBUIȚI

In ultimii ani, o parte din statiunile de pe litoralul romanesc – Neptun, Eforie Nord, Venus, Jupiter – se confrunta cu o depreciere sistematica atat a unitatilor de cazare si masa, dar si in ceea ce priveste serviciile. Privatizarea de anul trecut a adus foarte multi patroni, manageri si lucratori de turism, dar majoritatea sunt lipsiti de experienta si profesionalism. Aceste carente s-au putut observa cel mai bine la Bursa de Turism – Litoral 2003 de la Mamaia.

Statiunile Neptun si Eforie nu sunt pregatite pentru sezonul estival

La ora actuala, in circa 86% din unitatile din Neptun, noii proprietari nu au facut nimic de la preluare si pana in prezent. La doar trei structuri de cazare – Galati, Transilvania si Moldova – se fac lucrari de modernizare si crestere a gradului de confort. In 60% din unitatile Neptunului, in perioada octombrie 2002 – martie 2003, nu a trecut nimeni, macar din curiozitate, nici macar in saptamana bursei.

Nepregatirea unitatilor va impieta derularea contractelor pe durata sezonului estival, existand riscul ca Neptunul sa arate si in 2003 ca o statiune invechita si neospitaliera. In cel putin 14 unitati hoteliere si 10 restaurante nici pana in prezent nu s-a selectat si asigurat personalul care va -chinui-turistii in acest sezon.

Nici acolo unde actionar majoritar este SIF Transilvania situatia nu este roza. In Venus, aceleasi unitatii ca-n anii trecuti arata bine si sunt pregatite sa-si intampine turistii, iar la Jupiter numai trei unitati sunt OK. Restul insa par desprinse dintr-un decor cenusiu si sumbru si din aceasta cauza au tarifele pe care le au.

La SC Eforie SA inca nu se cunosc cei care vor administra unitatile si acest lucru nu pentru ca cei vechi au dezertat in toamna trecuta, ci pentru ca au fost obligati sa predea inventarele directoarei generale, care a devenit unic gestionar. In cele trei cunoscute hoteluri – Bran, Brad si Bega – nu s-au facut reparatii capitale din 1985, iar la Felix turistii se vor simti ca in pestera.

Aceasi politica a SIF-ului se regaseste si la unitatile din Neptun, unde nu permite noilor patroni majoritari sa faca nici o lucrare, pentru ca investitia ar duce la o majorare de capital. Ba mai mult, isi impun punctul de vedere prin actiuni judecatoresti care blocheaza orice buna intentie si orice modernizare. Cazul cel mai dur este acela al SC Apollo Estival SA, care este obligata sa contracteze cele peste 700 de locuri fara masa, in conditiile in care investitorul a cumparat pe bani grei restaurantul, care arata ca o ruina datorita -minunatei- exploatari si gospodariri a SC Neptun-Olimp SA, peste care ruina este stapan si SIF Transilvania.

SIF Transilvania si European Drink n-au stabilit inca tarifele pentru 2003

Toate aceste aspecte ar fi trebuit aduse la cunostinta agentiilor de turism prezente la bursa pentru contractare, dar nu s-a intamplat acest lucru. Chiar pe nimeni nu mai intereseaza in ce conditii se vor desfasura concediile romanilor, mai ales ca doar 37 de societati din cele peste 120 existente pe litoral au fost prezente cu standuri la bursa de la Mamaia?

Mamaia arata destul bine, iar societatile se prezinta in cu totul alte conditii, poate si datorita faptului ca majoritatea noilor patroni au inteles ce au de facut si din aceasta cauza s-au prezentat doar cinci societati la bursa de turism.

La ora actuala, SC Eforie SA nu a incheiat nici un contract, deoarece la bursa au venit fara tarife – pe care nu le are nici azi – asteptand-se aprobarea SIF Transilvania dupa adunarea generala din 20-29 martie, de la Brasov.

Nici cele 12 unitatile hoteliere apartinand grupului European Drinks nu au facut contracte, intrucat reprezentantul de la Oradea – prezent la stand – a anuntat ca pentru anul acesta contractele se vor face la Oradea, si nu cu unitatile prestatoare. Cei prezenti la bursa au aflat ca toata activitatea celor noua unitati de la Neptun si trei din Mamaia va fi coordonata de o agentie numita Turist Center, din Oradea, cu care se vor face si decontarile in timpul sezonului.

Daca noii proprietari de pe litoral nu vor indrepta cat mai repede deficientele, sezonul estival va fi compromis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.