Acasă Turism Sezonul estival depinde de razboiul din Irak

Sezonul estival depinde de razboiul din Irak

DISTRIBUIȚI

Hotelul Flora din Mamaia s-a dovedit prea mic pentru participantii la Bursa Nationala de Turism-Litoral 2003. Spatiul destinat expozantilor a fost insuficient raportat la firmele participante ceea ce a generat aglomeratie si imbulzeala. Pentru acest eveniment, organizatorii (Federatia Patronatelor din Turism) au pus la dispozitie, contra cost (doua milioane de lei), circa 80 de standuri pentru ca societatile comerciale din turism sa-si poata prezenta oferta turistica estivala.

Pionul succesului: colaborarea minister-patronat

Dragos Raducan, secretarul general al FPT, considera ca participarea la editia din acest an a fost mult mai numeroasa decat cea de anul trecut, datorita, in primul rand, a prezentei hotelurilor privatizate din Mamaia si Neptun. -Sunt hoteluri ale caror tarife in lei sunt identice cu cele de anul trecut, iar la altele cresterea este sub 20% fata de cele percepute in sezonul 2002. Structurile de cazare din Mamaia si Neptun sunt cele mai solicitate-, a mai subliniat Dragos Raducan.

Prezent la deschiderea Bursei, secretarul de stat al Ministerului Turismului, Nicu Radulescu, a precizat ca Bursa creeaza o atmosfera de competitie, iar -colaborarea cu FPT este un pion al succesului Ministrului Turismului- si al turismului romanesc-.

Trebuie precizat ca in prima zi a Bursei foarte putine societati participante au prezentat oferte pentru acest sezon estival.

Show Copos

In discursul virulent de la deschiderea Bursei, omul de afaceri George Copos, care este si presedinte de onoare al Federatiei Patronatelor din Turism, a precizat ca -starea dezastruoasa a infrastructurii nu ne poate aduce turisti-. -Turismul sufera fiindca nu are sprijin din partea politicului si nu exista vointa politica pentru acordarea de facilitati pentru acest sector economic-, a declarat George Copos.

Iulian Andrei, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, a precizat ca, in prima zi, destul de putin participanti au prezentat oferte concrete. -Prezenta la Bursa a hotelierilor din Mamaia a fost destul de redusa, observandu-se, in schimb, o participare destul de numeroasa a celor din Neptun-, a subliniat Iulian Andrei.

Pentru prima data, la editia din acest an a fost organizata si o Bursa a turismului rural, unde au fost prezenti circa 20 de reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Turismului Religios, Ecologic si Cultural din intreaga tara.

In loc de concluzii

Ministerul Turismului a recomandat participantilor la Bursa de la Mamaia ca tarifele pentru aceste sezon estival sa nu creasca mai mult de 15%, in cifre comparabile, fata de anul trecut. Astfel, se prognozeaza ca o camera dubla intr-un hotel de trei stele va costa in acest sezon 34-35 de euro, fata de 32 de euro, cat a fost anul trecut. Dupa prima zi a Bursei se poate observa ca trupele americane vor ramane pe litoral pe toata durata sezonului estival, iar iminenta declansarii razboiului din Irak a facut ca Mamaia sa fie mai putin solicitata decat statiunile din sudul litoralului romanesc. De asemenea, se mai poate observa ca, datorita razboiului, numarul turistilor in Europa Centrala si de Est va fi mai mic in acest sezon decat anul trecut, cand oricum s-a inregistrat un recul din cauza evenimentelor de la 11 septembrie.

Ca urmare a conjuncturii actuale datorate posibilului conflict din Irak, va fi pentru prima data cand in acest sezon estival cei cu venituri modeste si medii isi vor petrece concediul in tara. Tot cu ocazia acestei Burse s-a observat ca sindicatele din Romania sunt speriate fiindca oferta de subventionare a biletelor de odihna va scadea datorita impozitarii globale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.