Home Actualitate 11 persoane reținute pentru evaziune fiscală și îngroparea deșeurilor

11 persoane reținute pentru evaziune fiscală și îngroparea deșeurilor

DISTRIBUIŢI

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Gorj, au pus în aplicare 37 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Timiş şi Cluj, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, participaţie improprie la infracţiunea de evaziune fiscală, spălare a banilor şi îngroparea deşeurilor.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că în anul 2021, doi dintre bănuiţi ar fi iniţiat, în judeţul Mehedinţi, un grup infracţional organizat, la care ulterior ar fi aderat şi alte persoane (membri de familie, persoane de încredere ori aflate în relaţii de afinitate), în scopul obţinerii în mod fraudulos de ecobonificaţii din partea O.I.R.E.P. (Organizaţiile de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor), pentru activităţi fictive de reciclare a deşeurilor din ambalaje.

Membrii grupului ar fi acţionat în aşa fel încât componenta frauduloasă să fie mascată de activitatea licită, folosind în acest sens, ca paravan, una dintre societăţile comerciale controlate, ce avea ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deşeurilor de ambalaje.

Cercetările au relevat că ar fi fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul şi reciclarea deşeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane etc.), înscrisurile astfel produse fiind prezentate la O.I.R.E.P de membrii grupului infracţional, în scopul decontării unor servicii fictive de gestionare a deşeurilor din ambalaje.

În acest mod, persoanele în cauză i-ar fi determinat, cu intenţie, pe reprezentanţii organizaţiei să inducă în eroare, fără vinovăţie, Administraţia Fondului pentru Mediu, prejudiciul produs în perioada 2021 – 2023 fiind de aproximativ 151 de milioane lei. În acelaşi timp, reprezentanţii O.I.R.E.P., acţionând fără vinovăţie, s-ar fi sustras de la plata taxei pe valoare adăugată şi şi-ar fi diminuat impozitul pe profit.

De asemenea, activitatea infracţională ar fi constat şi în nerespectarea regimului operatorilor de salubritate, în sensul neefectuării tratării mecano-biologice şi sortării deşeurilor colectate.

În fapt, la punctele de lucru ale societăţii comerciale controlate ar fi fost realizate depozite semnificative de deşeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu ar fi fost respectat fluxul legal de gestionare, care ar fi condus la o rentabilitate scăzută a activităţii.

Pentru eliminarea stocurilor importante de deşeuri depozitate, cei în cauză ar fi apelat la alte persoane juridice care, în baza unei înţelegeri prealabile, le-ar fi îngropat, aruncat, ars sau abandonat pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deţinute de persoane apropiate membrilor grupului infracţional, fiind identificate în judeţul Mehedinţi patru astfel de suprafeţe (pe care ar fi fost îngropate şi împrăştiate importante cantităţi de deşeuri).

În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate sume de bani (peste 21.000 de euro şi 36.000 de lei), un kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unităţi de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ştampile, înscrisuri de interes pentru cauză precum şi alte mijloace de probă.

De asemenea, a fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la mai multe imobile şi trei autoturisme de lux (cu o valoare totală aproximată la 300.000 de euro) care au fost preluate în custodie de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

La datele de 20 şi 21 iunie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea a 11 persoane bănuite.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Gorj cu propunerea de arestare preventivă a 10 dintre persoanele reţinute, faţă de una, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj dispunând măsura controlului judiciar.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Mehedinţi, Hunedoara, Olt, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova, Timişoara şi Cluj şi cei ai inspectoratelor de poliţie judeţene Gorj şi Mehedinţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Activităţile au beneficiat şi de sprijinul funcţionarilor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu” Gorj, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi, Grupării de Jandarmi Mobile „Fraţii Buzeşti” Craiova, Grupării de Jandarmi Mobile „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca şi Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timişoara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.