Home Actualitate 17.000 ha de padure ar putea intra in posesia persoanelor fizice

17.000 ha de padure ar putea intra in posesia persoanelor fizice

DISTRIBUIŢI

Asociatia Composesorala Borsa, care reprezinta interesele a peste 6.000 de persoane, a intrat, la sfarsitul saptamanii, in posesia a 17.000 ha de padure, situata in Muntii Maramuresului si Pietrosul Rodnei. Sentinta a fost eliberata de Curtea de Apel Oradea in urma a numeroase demersuri facute in justitie de Asociatia Composesorala din Borsa, judetul Maramures.

-Este o decizie neasteptata. Nu speram sa primim prea repede un raspuns pozitiv dupa cate actiuni juridice am facut. Oamenii sunt multumiti ca li se retrocedeaza padurea la aproape 12 ani de drumuri prin tribunale- , a spus Gheorghe Albu, secretarul Asociatiei Composesorale Borsa.

Practic, suprafata de padure care ar trebui sa fie retrocedata fostilor proprietari ar ajunge la 30.000 de ha, potrivit unor documente extrase din arhiva de stat din Budapesta.

Initial, Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar Maramures a incercat prin diverse metode sa opreasca accesul fostilor proprietari la padure. Comisia a trimis mereu instantei documente bine argumentate in care se mentiona lipsa actelor originale ale fostilor proprietari.

Decizia Curtii de Apel din Oradea a luat prin surprindere atat autoritatile locale, cat si Directia Silvica Baia Mare.

Noii proprietari de padure se tem ca autoritatile judetului Maramures vor deschide un nou proces pentru a contesta decizia Curtii de Apel Oradea. Pe de alta parte, exista semne serioase de intrebare referitor la modul in care procesul a fost mutat din Baia Mare la Tribunalul Alesd, ca apoi sa ajunga la Curtea de Apel Oradea. Documentele care ar fi extrase de la arhivele din Budapesta nu par a fi reale, cred silvicii din Maramures.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.