Acasă Actualitate 18 ONG-uri solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe OUG „Anghel Saligny”

18 ONG-uri solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe OUG „Anghel Saligny”

DISTRIBUIȚI

Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice, să sesizeze CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Potrivit EFOR, adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern.

De asemenea, organizațiile neguvenamentale spun că a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz.

„Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, se arată în comunicatul de presă al EFOR și ONG-urilor, remis luni.

„Considerăm că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituționale, iar aprobarea acestuia este un demers care servește mai degrabă intereselor politice. Chiar dacă înțelegem și susținem necesitatea dezvoltării comunităților locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă și necorespunzătoare. Guvernul a inițiat un OUG care să reglementeze un program cu un buget de 50 de miliarde de lei, justificând urgența prin lipsa infrastructurii la nivel local. OUG justifică faptul că neaprobarea acestui proiect ar conduce și menționează și nerespectarea de către statul român a unor angajamente la nivel european, iar nepunerea lor în aplicare ar conduce la sancțiuni. De asemenea, legiuitorul menționează faptul că se încheie Programul Național de Dezvoltare Locală și există încă cereri care nu au fost soluționate, invocând urgența pentru a asigura accesul populației la servicii. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neașteptat și nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, utilizarea instrumentului „ordonanței de urgență” nu este justificată și având în vedere lipsa urgenței și a unei situații extraordinare se consideră că un astfel de program ar fi putut fi dezbătut în Parlament.

„Reamintim că OUG 28/2013, care a reglementat PNDL 1 a fost aprobat în Parlament după doi ani, prin Legea nr. 89/2015, ceea ce este inadmisibil pentru un proiect de o astfel de anvergură”, potrivit documentului citat.

1 COMENTARIU

  1. Pai daca aveti dreptate din punct de vedere legal(si eu cred ca aveti)asta inseamna ca in cazul in care juristi de la C.C.R. va da dreptate ar trebui luat la vericat si precedentul caz,ala de pe timpul guvernari PSD–ALDE,acolo unde bani numai sunt sau dus,dar este obligatia autoritatilor sa verifice cum sau cheltuit bani aia,pentru ca 10 miliarde de euro este o suma mare pentru o tara ca Romania,de exemplu Romania nu a incasat bani astia nici dupa ca a vandut reteaua de distributie PETROM cu tot cu petrolul produs in tara ,PERTOMIDIA si cea mai mare banca pe care a avuto statul Roman in perioada guvernari A.Nastase,toate luate la un loc
    Aici nu este vorba de razbunare cum ar spune aparatori hotilor ci de dreptate si de respect pentru toti romani,asa este in U.S.A.si in majoritatea statelor din U.E.furtul de la stat nu se iarta nici dupa 50 de ani pentru ca guvernanti au jurat sa apere tara de raufacatori si politic dar si economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.