Din leagane mizerabile si insalubre, copiii institutionalizati din Romania au ajuns dupa 1990 in toata Europa. Sub paravanul adoptiilor internationale s-au consumat, insa, in unele cazuri, adevarate tragedii. Raportul catre Uniunea Europeana, intocmit in luna iunie de baroneasa Emma Nicholson, a aratat ca 240 de orfani romani adoptati nu mai sunt de gasit nicaieri in lume. Desi se desfasoara o ancheta privitoare la disparitii, nu exista nici un rezultat pana in acest moment. Raportul baronesei Nicholson este insa departe de a contura dimensiunea dramei. Numai la Iasi, de exemplu, despre 200 dintre cei 400 de copii adoptati in ultimii patru ani nu se mai stie absolut nimic.
Cum au disparut acesti copii? -La ora aceasta, noi nu stim ce s-a intamplat cu jumatate dintre cei adoptati-, declara Pintilie Penciuc, directorul Directiei penru Protectia Copilului Iasi (DPC).
Directorul Penciuc ar fi trebuit sa primeasca de la Comitelul Roman de Adoptii rapoarte privind situatia tuturor copiilor ieseni adoptati de familii din strainatate. Acest comitet, din motive inca necunoscute, a trimis la Iasi rapoarte doar cu privire la jumatate din numarul copiilor pe care trebuia sa-i supravegheze. Acesta este si motivul pentru care locul scenariilor optimiste este inlocuit de cel al ipotezelor dintre cele mai sumbre.
Traseul unui copil de la Orfelinat la familia de adoptie
Traseul unui orfan dintr-o Casa de Copii pana la o potentiala familie prospera dintr-o tara bogata este lung si costisitor. Acest traseu incepe dupa ce copilul este declarat orfan, in urma decaderii parintilor din drepturi sau a decesului acestora.
Pasul al doilea consta in monitorizarea copilului ca adoptabil si includerea lui intr-o lista a Comitetului Roman de Adoptii (CRA). Teoretic, prioritare la adoptie sunt familiile din Romania. Cand nu se gasesc parinti romani, incepe cautarea unor familii straine, prin ONG-uri acreditate de catre CRA. O data gasite, prin colaborare cu ONG-uri din strainatate, aceste familii au obligatia sa se prezinte in Romania pentru a vedea copilul. Dosarul familiei trebuie verificat de catre ambasada tarii de provenienta, apoi inregistrat la CRA. In urmatoarea faza, dosarele familiei, respectiv al copilului, trec prin procedura de avizare de catre Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului (CPC). Dosarele se intorc la CRA pentru avizare, urmand a intra in instanta pentru hotararea judecatoreasca de adoptie. Conform hotararii, se intocmeste un nou certificat de nastere, CRA confirma adoptia si copilului i se face pasaport. Ultimul pas este integrarea efectiva a adoptatului in familie.
Comitetul Roman de Adoptii nu pare ingrijorat
In cazul orfanilor ieseni, circuitul s-a intrerupt, la un moment dat. Din 1997 pana in prezent s-au perfectat peste 400 de adoptii internationale. CRA, insa, nu a trimis DPC Iasi decat 200 de rapoarte postadoptie. -Conform legii, CRA trebuie sa ne trimita, in primii doi ani dupa adoptie, rapoarte care sa ne informeze despre viata copiilor in noile familii. Dar, la ora aceasta, noi nu stim ce s-a intamplat cu jumatate dintre cei adoptati-, a declarat Pintilie Penciuc, directorul DPC. Soarta celor 200 de orfani se pierde in spatele suspiciunilor negre de trafic de organe sau pedofilie, in timp ce numele copiilor sunt protejate de confidentialitate. In plin scandal al sistarii adoptiilor internationale, CRA nu se grabeste sa faca lumina la Iasi. Gravitatea situatiei nu atinge nici fundatiile implicate in adoptii internationale la Iasi. -Nu mi se pare ca ar fi asa de grav, pentru ca toti copiii pleaca cu acte oficiale in regula, iar in tara de adoptie sunt preluati de autoritatile locale-, a afirmat Doru Dragan, de la Fundatia bucuresteana -Copiii fericiti-. La Fundatia ieseana -Iosif- exista acelasi punct de vedere: -Nu cred ca este un lucru foarte grav. Daca cei de la DPC ar fi fost ingrijorati, ar fi cerut rapoartele si le-ar fi primit-, a spus presedintele Virgil Mihaila. Acesta nu-si asuma responsabilitatea disparitiilor: -Noi am primit toate rapoartele pentru copiii pe care i-am trimis, de la fundatiile din strainatate, si le-am dat apoi CRA-.
Ancheta privind adoptiile ilegale lancezeste
Dupa ce raportul baronesei Emma Nicholson a taiat sperantele Romaniei de a intra foarte curand in UE, Guvernul roman a luat decizia sistarii adoptiilor internationale. Hotararea pare a fi si crucea pusa peste neregulile constatate in domeniu, dupa logica -ce-a fost, a fost-. Desi la punctul 16 al raportului din iunie se incriminau -legaturile stranse intre oficialii guvernamentali si agentiile internationale de adoptii-, ancheta lancezeste. In acelasi stadiu se afla si situatia de la Iasi, fiind putin probabil ca se va sti curand destinatia orfanilor.