Acasă Actualitate 30 de ani de la sacrificiul lui Liviu Babeș. Un scoțian care...

30 de ani de la sacrificiul lui Liviu Babeș. Un scoțian care a încercat să-l salveze i-a spus povestea

DISTRIBUIȚI

Pe 2 martie 1989, Liviu Corneliu Babeș și-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist, lăsînd în urma lui o pancartă cu mesajul: „Stop Mörder! Brașov = Auschwitz”. Un turist scoțian acum în vârstă de 54 de ani, care schia în zonă, a încercat să-l stingă: „Mă aflam cu un grup de prieteni la schi în Poiana Brașov, în martie 1989. Eram începător pe atunci și stăteam la baza pârtiei și mă uitam la ceilalți schiori. La un moment dat, am văzut un foc și am crezut că arde ceva, iar apoi am realizat că, de fapt, era un om care ardea. Am început să alerg în direcția lui, mi-am dat jos geaca de schi și am încercat să îl sting. Dar flăcările erau foarte mari. Se mai adunase lume în jurul lui, iar în cele din urmă bărbatul a căzut la pământ și am reușit să-l stingem. Încă era viu…Inițial, am crezut că a fost un accident, apoi am văzut o pancartă lipită de un copac, iar cei din jur mi-au spus despre ce e vorba, despre o sinucidere politică”, a povestit în urmă cu cinci ani scoțianul Douglas Wallance care s-a întors pentru prima dată în România la 25 de ani de la tragicul eveniment.

El a mai povestit că, după ce s-a întors la hotel, a fost căutat de niște milițieni care i-au cerut să dea o declarație.
„Mi-au spus că bărbatul era un nebun. Atât mi-au spus despre el. Restul a fost pentru mine un coșmar. Iar cu o noapte înainte să plecăm, m-au căutat trei bărbați, nu știu cine erau, care au încercat să-mi ofere o geacă de schi, dar nu am vrut-o, tot ce îmi doream este să plec odată de acolo”, a mai spus Wallance.

El a spus că, după ce s-a întors în Marea Britanie, a sunat la cele mai importante instituții media, BBC, Sunday Times, Scotland Radio și le-a povestit ce s-a întâmplat în Poiana Brașov, pentru că nu a vrut ca gestul sinucigaș al brașoveanului să rămână fără ecou. El a păstrat timp de 25 de ani publicațiile în care a apărut povestea lui Liviu Corneliu Babeș, precum și o casetă video cu câteva imagini de a doua zi de la locul unde s-a sinucis brașoveanul. În celebra publicație Sunday Times, articolul despre Babeș apare cu titlul „Ars de viu, rușinea unei națiuni“ („Burnt alive: a nation’s shame“).
Douglas Wallance a mai spus că după acel eveniment din Poiana Brașov la care a fost martor a înțeles ce se petrece în România și a vrut ca și restul Europei să știe. El a urmărit apoi și ce s-a întâmplat la Revoluție, în decembrie 1989, și după aceea. Tot din presă a văzut apoi și o fotografie cu Babeș și soția acestuia, deoarece nu a știut niciodată cum arăta bărbatul pe care a încercat să-l salveze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.