Acasă Actualitate 90% din spitale – in pericol de a ramane fara medicamente din...

90% din spitale – in pericol de a ramane fara medicamente din 2004

DISTRIBUIȚI


Conducerea Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale a anuntat ieri ca livrarile catre spitalele care au arierate neplatite din 2002 vor fi sistate din ianuarie 2004. In plus, reprezentantii furnizorilor de medicamente au anuntat ca nu vor mai incheia contracte cu plata la 90 sau 180 de zile, ci doar cu plata pe loc sau la 30 de zile.

Potrivit membrilor AFPM, aproximativ 90% din spitale, inclusiv cele din Bucuresti si mai ales cele mari, au datorii catre furnizorii de medicamente si produse medicale.

De asemenea, potrivit estimarilor furnizorilor, aproximativ 3.500 miliarde de lei sunt datoriile acumulate pe 2003.

Membrii AFPM sunt nemultumiti ca desi fostul ministru interimar al sanatatii, Ionel Blanculescu, a declarat ca vor achita in noiembrie datoriile acumulate de spitale, astfel incat anul viitor sa inceapa fara restante, el nu si-a tinut promisiunea.

Potrivit precizarilor vicepresedintelui AFPM, Ioan Ciceala, arieratele la nivelul anului 2002 erau de 9.195,7 miliarde de lei, suma din care s-au platit 4.000 miliarde de lei, furnizorii de produse medicale primind doar 25-30% din totalul pe care il aveau de incasat la 31 dedembrie 2002.

Reprezentantii asociatiei sustin ca dupa ultimul control facut in unitatile sanitare din Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Autoritatea Nationala de Control a reiesit ca datoriile ramase neachitate se ridica la 5.195,6 miliarde de lei, din acestea putand fi platite doar 3.730,2 miliarde, restul de 1.407,4 miliarde fiind declarate ca arierate acumulate pe baza de documente emise fara respectarea procedurilor legale de achizitii, deci aceasta suma ramane neplatita.

In plus, din restul de peste 5.000 de miliarde neachitate, in ultima sedinta de guvern a fost aprobata plata a doar 1.800 miliarde de lei.

Potrivit presedintelui CNAS, Cristian Celea, in ultima sedinta de guvern a fost aprobata achitarea unei restante de 525 miliarde de lei, intrucat acestea sunt posibilitatile financiare din acest moment. Diferenta de la 523 de miliarde pana la aproape 2.000 miliarde de lei va fi alocata pentru plata salariilor restante, a celui de-al 13-lea salariu pentru 2002 si drept rectificare bugetara pentru serviciile de ambulanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.