Acasă Actualitate A fost audiat Dimitriu, se pregateste Stoica

A fost audiat Dimitriu, se pregateste Stoica

DISTRIBUIȚI

– Fostul presedinte FPS spune ca a fost impotriva strategiei de privatizare a Romtelecom si a firmei Goldman Sachs

Politistii de la Directia de Cercetari Penale din cadrul IGP au reluat, ieri, audierile in cazul privatizarii Romtelecom. Dupa Sorin Pantis si Radu Sarbu, fostul presedinte al FPS, a venit randul lui Sorin Dimitriu sa dea explicatii in legatura cu onorariul de succes pe care FPS la platit consultantului Goldman Sachs. Dupa cinci ore de audieri, fostul presedinte al FPS si membru in Comitetul de Coordonare a Privatizarii operatorului national de telecomunicatii, a declarat: -Am asistat la primele doua etape ale procesului de privatizare. Prima etapa a inceput in *97 si s-a incheiat in iunie 1998 si a fost gestionata de Ministerul Comunicatiilor, iar cea de a doua etapa – care a fost gestionata de mine – a inceput in iunie 1998 si s-a incheiat in septembrie 1998-. Pana la demisia mea din FPS, din octombrie 1998, nu am primit nici un fel de documente privind activitatea de consultanta desfasurata de Goldman Sachs pentru Romtelecom si Ministerul Comunicatiilor. -In privinta platii comisionului de 8,4 milioane de dolari catre Goldman Sachs, Sorin Dimitriu spune ca si in perioada mandatului sau s-a pus problema platii de catre FPS a consultantului. El a adaugat ca Legea permite si chiar obliga FPS sa plateasca consultanta, daca exista un contract in acest sens. Acest contract, mai spune Dimitriu, nu a fost perfectat pana la demisia sa. -Ulterior, am aflat ca s-a semnat un contract adititional, care a conferit baza legala platii comisionului de 8,4 milioane de dolari. Dimitriu a adaugat ca a fost aspru criticat pentru incercarea de a stopa procesul de privatizare a Romtelecom, fiind impotriva strategiei de privatizare si a firmei Goldman Sachs. -Unul dintre motivele demisiei mele din functie a fost chiar faptul ca nu am fost de acord cu strategia de privatizare a Romtelecom-, a conchis Sorin Dimitriu.

Pana acum, in acest caz au fost audiati fostul director financiar al Romtelecom, Giorgios Iliopoulis, fostul presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Romtelecom, Vassilios Tsakoniatis, fostul ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis, si un alt fost presedinte al FPS, Radu Sarbu. Astazi, va fi audiat Victor Babiuc, iar joi si vineri, Valeriu Stoica si Traian Decebal Remes.

Audierile mentionate vizeaza plata -onorariului de succes- catre consultantul Goldman Sachs. Politistii verifica daca achitarea comisionului de 8,4 milioane de dolari a avut temei legal. Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a declarat, in urma cu cateva zie, ca, -in cel mai bun caz-, acest onorariu de succes trebuia platit de Romtelecom si nu de FPS. In plus, Ministerul Finantelor contesta valoarea onorariului incasat de Goldman Sachs, intrucat aceasta firma ar fi trebuit sa obtina doar 6,75 milioane de dolari, adica 1% din suma obtinuta de statul roman pentru vanzarea Romtelecom, in loc de noua milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.