Acasă Actualitate A inceput traficul cu brazi

A inceput traficul cu brazi

DISTRIBUIȚI

– Multi brazi sunt taiati si transportati ilegal in perioada octombrie-noiembrie, cu cateva saptamani inainte ca actiunile de prevenire si control ale politistilor si lucratorilor silvici sa se inteteasca

– Ulterior, pentru a fi pastrati verzi, tulpinile brazilor se pun in apa sau se infig intr-un cartof

In fiecare an, o data cu apropierea sarbatorilor de iarna, mii de brazi sunt taiati din padurile judetului Alba. Afacerile cu brazi umfla multe buzunare, iar cei mai castigati sunt cei care transporta si valorifica brazii in diferite zone ale tarii.

In fiecare toamna, vigilenta organelor silvice de control si a politistilor din zona Muntilor Apuseni este pusa la incercare de cei care, prin diverse metode, incearca sa fure statul. Pe parcursul unei ample actiuni de control, care s-a desfasurat in perioada 30 octombrie-3 noiembrie a.c., subofiterii Postului de Politie Arieseni si lucratorii Ocolului Silvic din Garda l-au depistat pe Viorel Petruse, de 38 de ani, din Arieseni, care a taiat ilegal din padurea statului 50 de brazi pentru Craciun. Pomii au fost confiscati, iar barbatul a fost amendat in conformitate cu prevederile legale cu suma de 10 milioane de lei. In timpul actiunii, au mai fost confiscati inca 165 de brazi taiati ilegal. Brazii care sunt taiati din parchetele aprobate de brigadierii silvici sunt marcati cu poansoane speciale sau cu creta silvica. Evident, traficul se face cu brazi care au fost taiati din parchete nemarcate si nu au nici un insemn aplicat pe ei.

Metode de furat brazi

Confruntarea dintre traficantii de brazi si oamenii legii este mai veche, dar in ultimii ani s-a acutizat, mai ales dupa ce economia de piata a scapat din mana haturile comertului ilicit. Dupa cativa ani, transportul brazilor cu acte de insotire false a devenit o metoda deja -fumata- atat de traficanti, cat si de politisti si brigadieri silvici. Metoda -legaturii umflate- a prins cel mai bine in randul celor care au fost dispusi sa incalce legea. Pentru a ocupa mai putin loc in camioane, se leaga cate zece sau doisprezece brazi de aceeasi lungime, astfel incat formeaza o legatura compacta. Traficantii introduc in aceasta legatura alti patru-cinci brazi nemarcati mai scurti, care scapa astfel atentiei celor care controleaza transportul.

O alta metoda, mai putin sigura, este ingramadirea brazilor nemarcati intre cei marcati, mai ales in camioanele de capacitate mare. Politistii si brigadierii care au participat la controale spun ca de multe ori au fost nevoiti sa descarce camioane intregi pentru a depista brazii nemarcati. De obicei, soferii si persoanele care insotesc transportul de brazi refuza sa participe la descarcarea brazilor din camioane, motivand ca legea nu prevede ca ei sa participe la actiune.

O buna parte din brazi sunt taiati si transportati ilegal in perioada octombrie-noiembrie, cu cateva saptamani inainte ca actiunile de prevenire si control ale politistilor si silvicilor sa se inteteasca.

Pomii care sunt gasiti nemarcati, ceea ce inseamna ca sunt taiati ilegal, sunt confiscati si inapoiati proprietarului de drept, adica RA Romsilva, care ii scoate mai apoi la vanzare.

Brad la reanimare

Dupa ce au reusit sa treaca cu brazii de control, traficantii, deveniti acum comercianti cinstiti, sunt nevoiti sa pastreze timp de cateva saptamani brazii, pana cand vine vremea sa ii scoata la vanzare. Bineinteles, pomii care se impodobesc trebuie sa ramana verzi, iar pentru acest lucru au fost descoperite mai multe metode.

Una dintre ele ar fi asezarea fiecarui brad cu ciotul in apa, dar deseori, din cauza locurilor improprii unde sunt pastrati, apa ingheata, iar pomii se usuca. Pentru a pastra brazii -proaspeti-, intreprinzatorii au ascutit capatul inferior al fiecarui pom si l-au infipt intr-un cartof, acesta urmand sa-i furnizeze atat umiditatea, cat si o parte din necesarul de substante minerale. Cea mai noua metoda experimentata si aplicata de comerciantii de brazi se bazeaza tot pe cartofi. De aceasta data, brazilor li se taie putin varfurile si sunt infipti cate patru pomi intr-un cartof, fapt ce duce la scaderea cheltuielilor. Politistii si lucratorii silvici au anuntat ca in acest an controalele vor fi mult mai numeroase decat anul trecut, iar cei care vor fi prinsi vor fi amendati la sange.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.