Acasă Actualitate Ager Leasing si firma sefului Postei au dus Fiscul de nas cu...

Ager Leasing si firma sefului Postei au dus Fiscul de nas cu Vaporul

DISTRIBUIȚI

-Referitor la actiunile si rezultatele actiunilor in domeniul controlului fiscal – perioada ianuarie-septembrie 2003, domnul Neculae Plaiasu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a facut in conferinta de presa din 9 octombrie 2003 urmatoarele precizari privind Afacerea <VAPORUL>:

Desi taxa pe valoarea adaugata (TVA) suportata de persoanele fizice reprezinta o resursa importanta a bugetului de stat, totusi anumiti agenti economici apeleaza la manevre frauduloase prin care evita virarea sumelor colectate sau chiar solicita rambursarea taxei in contul unor ipotetice tranzactii comerciale. Pentru a putea beneficia de rambursarea TVA, aceste societati identifica bunuri a caror valoare sa poata fi majorata arbitrar fara a trezi suspiciuni din partea organelor abilitate si apoi incep sa tranzactioneze intre ele respectivele bunuri.

Acesta a fost modul de operare al AGER Leasing SA Zona libera Giurgiu, cu obiect principal de activitate inchirierea masinilor si echipamentelor de birou, care, in luna martie 2002, a desfasurat operatiuni fictive cu Direct Shop SRL Bucuresti, urmare carora a solicitat administratiei fiscale rambursarea TVA in suma de 18.242.057.180 lei.

La 1 martie 2002, Savin Bogdan Mihail, in calitate de administrator al AGER Leasing SA Zona libera Giurgiu, inregistreaza in contabilitatea societatii o factura fiscala in valoare de 114.252.148.150 lei, respectiv 3.000.000 USD, din care TVA de 18.242.057.180 lei, emisa de Direct Shop SRL ca urmare a unei pretinse operatiuni de vanzare-cumparare a navei impingator Miraslau.

Ca urmare a verificarilor efectuate de catre inspectorii fiscali privind tranzactiile fictive efectuate cu nava impingator Miraslau in perioada ianuarie-septembrie 2002, s-a stabilit ca la activitatile de prejudiciere a bugetului de stat au participat administratorii a sase societati comerciale (Nova Constructii Civile si Industriale SRL Bucuresti, MIMS SA Galati, Direct Shop SRL Bucuresti, AGER Leasing SA Zona libera Giurgiu, Ager Distribution SA Bucuresti si Visonik Com SRL Vanatori, jud. Galati) si o persoana fizica (Pacuraru Maricel).

Fictivitatea operatiunilor derulate cu nava impingator Miraslau reiese si din corespondenta purtata cu Inspectoratul Navigatiei Civile Giurgiu din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care intr-o adresa din luna octombrie 2002 precizeaza ca ultimul proprietar inscris in registrul matricol si atestatul de bord este Nova Constructii Civile si Industriale SRL. Aceasta societate a achizitionat nava impingator Miraslau cu pretul de 98.000 USD, ca urmare a castigarii licitatiei derulate la 16 ianuarie 2002 pentru executarea silita a bunurilor apartinand Giurgiu Nav SRL Giurgiu.

Pentru majorarea ilegala a valorii de tranzactionare a navei impingator Miraslau la suma de 114.252.148.150 lei, respectiv 3.000.000 USD, Munteanu Radu, administrator al Nova Constructii Civile si Industriale SRL, o vinde in aceeasi luna in care a cumparat-o, respectiv luna ianuarie 2002, catre o persoana fizica, Pacuraru Maricel, ruda cu Pacuraru Ion, asociat unic al societatii pana la 1 iunie 2001.

La sfarsitul lunii ianuarie 2002, dand dovada de o rapiditate in tranzactionare deosebita, Pacuraru Maricel revinde nava <achizitionata> de la Nova Constructii Civile si Industriale SRL catre MIMS SA la pretul de 2.950.000 USD. MIMS SA nici macar nu ii achita acestei persoane fizice contravaloarea navei achizitionate, ci intocmeste un document, pe care il numeste ordin de compensare, fara a preciza care sunt facturile care se iau in calcul la compensarea sumelor. De asemenea, pretinsul ordin de compensare nu a fost comunicat Institutului de Management si Informatica din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Prin interpunerea persoanei fizice Pacuraru Maricel in tranzactia dintre Nova Constructii Civile si Industriale SRL si MIMS SA, Ditcov Iulian, administrator al MIMS SA, a urmarit fraudarea bugetului de stat si prin diminuarea TVA datorata acestuia in momentul revanzarii, considerand ca poate asimila o nava impingator unui bun second hand.

Astfel, in momentul <vanzarii> navei la 8 februarie 2002 catre Direct Shop SRL cu 96.267.000.000 lei, respectiv 3.000.000 USD, la doar o saptamana de la achizitionarea acesteia de la Pacuraru Maricel, Ditcov Iulian, administrator al MIMS SA, a colectat drept TVA doar 256.166.487 lei, fata de suma de 15.370.361.345 lei datorata bugetului de stat.

La o luna de la achizitionare, la 8 martie 2002, Direct Shop SRL efectueaza o pretinsa operatiune de vanzare a navei impingator Miraslau catre AGER Leasing SA, la pretul de 114.252.884.500 lei, respectiv 3.000.000 USD. Prin factura emisa, Pricop Cezar Lucian, administratorul Direct Shop SRL, a colectat TVA de 18.242.057.180 lei, pe care insa pana in prezent a uitat sa o vireze bugetului de stat.

Amnezia de care a dat dovada Pricop Cezar Lucian, administratorul Direct Shop SRL, nu ii este caracteristica si administratorului AGER Leasing SA, Savin Bogdan Mihail, care solicita rambursarea de la bugetul statului a TVA de 18.242.057.180 lei.

Contravaloarea navei impingator Miraslau de 114.252.884.500 lei nu a fost achitata efectiv catre Direct Shop SRL, deoarece, la 29 martie 2002, AGER Leasing SA emite o factura fiscala cu aceeasi valoare, reprezentand 350 licente software PROFIT livrate de AGER Leasing SA, fara a evidentia insa TVA aferenta acestora in suma de 21.708.048.055 lei. Savin Bogdan Mihail, administratorul AGER Leasing SA, a sustinut ca licentele software pot fi asimilate unor marfuri, operatiunea de vanzare-cumparare fiind astfel scutita de TVA. Cu toate acestea, realizarea si furnizarea de programe informatice sunt considerate de legislatia in vigoare drept prestari de servicii, motiv pentru care AGER Leasing SA trebuia sa colecteze TVA de 21.708.048.055 lei.

Totodata, Direct Shop SRL si AGER Leasing SA au intocmit un document pe care l-au numit <proces-verbal de compensare> prin care au convenit compensarea obligatiilor reciproce, care insa nu a fost comunicat Institutului de Management si Informatica din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. O mare parte din licentele software tranzactionate sunt revandute catre o alta societate controlata de Savin Bogdan Mihail, AGER Distribution SA.

Proprietatea asupra navei Miraslau se transmite de la AGER Leasing SA la AGER Distribution SA – societate controlata de Savin Bogdan Mihail, care o revinde la 2 septembrie 2002 catre Visonik Com SRL Vanatori, Galati, localitate unde MIMS SA detine un punct de lucru. Amaritei Mirel Mircea, administrator si asociat unic al Visonik Com SRL, n-a prezentat inspectorilor fiscali originalul facturii fiscale aferente achizitiei navei impingator Miraslau de la AGER Distribution SA, astfel incat acestia au considerat drept nedeductibila, pana la clarificarea operatiunii, TVA de 18.952.500.000 lei, aferenta contravalorii navei impingator Miraslau de 118.702.500.000 lei.

Prin tranzactiile efectuate pe intreg circuitul prezentat, societatile comerciale mentionate au reusit sa mareasca artificial pretul navei impingator Miraslau de peste 30 de ori, de la 98.000 USD la peste 3.000.000 USD, sensibil egal cu pretul unui impingator nou, desi nava fusese utilizata 15 ani din cei 20 de ani de utilizare.

Societatile comerciale prezentate, precum si persoana fizica implicata in acest mecanism fraudulos, au incercat sa fraudeze bugetul de stat prin solicitarea la rambursare a taxei pe valoare adaugata in suma de 18.242.057.180 lei. Aceasta suma acopera de peste sase ori pretul initial de vanzare al navei impingator Miraslau, stabilit in urma organizarii licitatiei din ianuarie 2002.

Cu toate acestea, inspectorii fiscali au reusit sa stopeze furtul din bugetul de stat al sumelor cuvenite acestuia. In prezent, mecanismele frauduloase descrise mai sus fac obiectul cercetarilor penale derulate de catre institutiile de specialitate- (n.r. – desi au trecut aproape trei ani de la momentul in care Neculae Plaiasu, ex-secretar de stat in MFP, a facut cunoscut acest mecanism fraudulos si a sesizat autoritatile abilitate sa deruleze o ancheta penala, dosarul a ramas in coada de peste!!!).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.