Acasă Actualitate Agonia pacienţilor cu cancer prelungită de orgoliile ministrului Rafila care refuză să...

Agonia pacienţilor cu cancer prelungită de orgoliile ministrului Rafila care refuză să implemneteze o lege

DISTRIBUIȚI

În perioada 1 – 4 iunie 2023, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a organizat a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC, cu tema „ZIUA SUPRAVIEŢUITORILOR DE CANCER”, în contextul noii legi cu acelaşi nume. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 150 de pacienţi şi aparţinători din cele 22 de asociaţii membre FABC şi 27 de speakeri.

„La ceas aniversar, doresc să vă felicit pentru eforturile insistente şi consecvente pe care FABC le-a făcut în cursul acestor ani în sprijinul celor afectaţi de una dintre cele mai mari probleme de sănătate
publică. Acţiunea pentru dezvoltarea şi intrarea cât mai curând în vigoare al Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului ca urmare a unui efort colectiv susţinut, cred că oferă garanţii cetăţenilor că se poate lucra dincolo de orice mize pentru o viziune sustenabilă în sistemul de sănătate.

După cum ştiţi, preşedintele României s-a implicat personal în acest demers. Ne aflăm în punctul în care acest Plan critic este în vigoare, transpunând în realitate nevoile de servicii esenţiale nesatisfăcute care împovărează de atâţia ani viaţa pacienţilor. Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului reprezintă un pas către normalitate. Cu siguranţă pot fi gândite în etape ulterioare măsuri de sprijin pe
diverse componente dar nu vom putea construi luând-o mereu de la început”, a declarat doamna Conf. Dr. Diana Loreta-Păun, Consilier Prezidenţial, Administraţia Prezidenţială.

Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului sănătăţii. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate
în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care, dl. Ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea.

„Acest plan nu s-a dorit în niciun moment să fie un plan al unui partid sau altul. După cum se vede, disputa nu este nici măcar între partide, ci una a orgoliilor. Nerespectarea implementării acestui plan
reprezintă o încălcare flagrantă a legii din partea executivului şi reprezintă o chestiune extrem de gravă”, a declarat domnul Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, deputat PSD la conferinţa FABC.

„Ziua Supravieţuitorului de cancer reprezintă o celebrare a vieţii şi sunt bucuros că sunt în mijlocul pacienţilor cu cancer. Atunci când am fost solicitat la scrierea Planului Naţional de cancer, am intrat trup şi suflet ştiind ca România suferă de 30 de ani din lipsa unui asemenea plan. În Statele Unite ale Americii am învăţat că schimbarea o fac oamenii şi de aceea consider că împreună putem reuşi implementarea acestui plan”, a declarat domnul Prof. Dr. Daniel Coriu, preşedinte Colegiul Medicilor din România.

„Jurist fiind, m-aţi primit în rândurile dumneavoastră, şi aş vrea ca mesajele pe care le dau astăzi să aibă şi greutatea unui jurist şi a unui parlamentar, dar şi a unui supravieţuitor de cancer. În zilele de astăzi trăiesc sentimentul legendei meşterului Manole – ce construim ziua, se năruia noaptea. Mi-aş fi dorit ca domnul ministru Rafila să fie suficient de bărbat pentru a participa la aceasta întâlnire, să vă privească în ochi şi să vă explice de ce totul s-a amânat pe o perioada nedeterminată. Perioada care, in ‘fiţuica’ domnului Rafila, este menţionată o perioadă îndepărtată (Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului) Aşteptăm acest plan de 20 ani, chiar 30 de ani şi amânarea implementării acestuia, mi se pare un cinism din partea Ministerului Sănătăţii, năruind orice speranţa a pacienţilor cu cancer”, a declarat
doamna senator Nicoleta Pauliuc, iniţiator propuneri legislative in domeniul oncologiei/

Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susţinute de specialişti dedicaţi tratării pacienţilor, FABC a hotărât, prin vocea asociaţiilor membre, apărarea cu orice preţ a PNPCC, acţionând Ministerul Sănătăţii în instanţă, la epuizarea celor 180 de zile, în care Ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă.

FABC NU VA MAI PERMITE NICIUNUI MINISTRU SĂ ÎŞI PUNĂ0 SEMNĂTURA PE CERTIFICATELE DE DECES ALE PACIENŢILOR CU CANCER DIN ROMÂNIA!!!!

Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienţi în fiecare an, prin decese evitabile şi să avem cu 48% mai multe decese faţă de media europeană! Orgoliile şi cinismul Ministerului Sănătăţii fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienţilor cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum şi la CDO.

Singura mângâiere şi speranţă de ziua noastră, a supravieţuitorilor de cancer, vine din partea Preşedintelui României, Excelenta Sa Domnul Klaus Werner Iohannis prin donarea premiului Franz Werfel pentru drepturile omului obţinut în Germania, către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, un gest care nu mai are nevoie de comentarii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.