Acasă Actualitate AIJ o demască pe președinta CSM care face jocurile PSD vânându-l pe...

AIJ o demască pe președinta CSM care face jocurile PSD vânându-l pe procurorul care a deschis dosarul 10 august

DISTRIBUIȚI

Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie (AIJ), asociaţie profesională a procurorilor, aduce la cunoştinţa publicului următoarele:

Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie militează constant pentru apărarea valorilor statului de drept, invocând, printre altele, încălcarea legii şi regulamentului în procedura de numire a inspectorului-şef Lucian Netejoru şi solicitând revocarea din funcţia de preşedinte al CSM a doamnei judecător Lia Savonea, pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor.

Pentru aceste motive, considerăm că cercetarea disciplinară a doi dintre co- preşedinţii AIJ, procurori Bogdan Ciprian PÎRLOG şi Sorin Marian LIA, invocându-se un pretext inconsistent, în circumstanţele arătate, constituie o acţiune în scop de intimidare, atât a celor vizaţi, cât şi a altor magistraţi care luptă pentru apărarea independenţei justiţiei, ca valoare esenţială a statului de drept.

Reamintim că domnul procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG este procurorul militar care sa sesizat din oficiu cu privire la faptele comise de jandarmi cu prilejul reprimării manifestaţiilor paşnice din 10 august 2018 şi că după acel moment a fost vizat de mai multe acţiuni disciplinare exercitate împotriva sa.

În prezent, domnul procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG este candidat la funcţia de procuror şef al SIIJ, având ca obiectiv declarat stoparea activităţii nelegale şi neconstituţionale a SIIJ.

Candidatura sa a făcut şi face încă obiectul mai multor tentative de blocare din partea grupării din CSM al cărei lider este doamna preşedinte Lia Savonea.

Iniţial, candidatura i-a fost respinsă ca inadmisibilă, sub pretextul neîndeplinirii vechimii. Ultima acţiune de blocare a candidaturii o reprezintă fixarea interviului pentru data de 18.06.2019, dată stabilită cu nerespectarea termenului legal şi ştiind că acesta nu se va afla în ţară. La data de 12.06.2019, respectiv 14.06.2019, domnului procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG, şi domnului procuror Sorin Marian LIA li s-a comunicat rezoluţia Inspecţiei Judiciare de începerea cercetării disciplinare pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 („manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”).

La data de 31.05.2019, ca urmare a unei sesizări formulate de procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) în data de 03.04.2019, Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare cu privire la doi dintre co-preşedinţii asociaţiei, locotenent-colonel procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG, prim procuror adjunct la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şi procuror Sorin Marian LIA, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004.

Din cuprinsul rezoluţiei 1729/A/31.05.2019, rezultă că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) ar funcţiona pe baze constituţionale şi legale, în acest sens fiind reproduse pasaje din decizia Curţii Constituţionale nr. 33/2018, că SIIJ a emis un număr de 16 comunicate de presă prin biroul de informare şi relaţii publice al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe care le enumeră, apoi sunt reproduse pasaje din poziţia exprimată de către domnul procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG cu ocazia consultărilor organizate de către Preşedintele României, aceste pasaje fiind apreciate a constitui manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei.

Nu sunt expuse pasaje aparţinând domnului procuror Sorin Marian LIA, dar se reţine faptul că acesta are poziţie comună fără alte explicaţii. Este invocată şi nerespectarea art. 9 alin. 2 din Codul Deontologic, care nu are nicio relevanţă în cauză, petenţii nefiind participanţi în cadrul vreunei proceduri judiciare desfăşurate de către domnul locotenent-colonel procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG, prim procuror adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti sau domnul procuror Sorin Marian LIA, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia.

Sesizarea a fost formulată în numele celor şase procurori care funcţionau la data respectivă în cadrul SIIJ, dar este semnată doar de cinci dintre aceştia şi a fost transmisă în mod oficial de SIIJ printr-o adresă purtând antetul instituţiei, ca şi cum ar fi un act al SIIJ, nu un act al unor persoane fizice. Prin sesizare, se solicită analizarea „încălcării codului deontologic de către domnii procurori BOGDAN PARLOG şi SORIN LIA, numai dacă inspectorii judiciari apreciază că faptele nu întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. A din Legea 303/2004”.

Din cuprinsul sesizării procurorilor din cadrul SIIJ rezultă că aceştia sunt nemulţumiţi de opiniile expuse de domnii procurori Bogdan Ciprian PÎRLOG şi Sorin Marian LIA în cadrul consultărilor cu magistraţii organizate la data de 27.03.2019 de preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, pe tema stării justiţiei, şi de conţinutul comunicatului emis de AIJ la data de 31.03.2019.

Cu prilejul consultărilor, cei doi co-preşedinţi ai AIJ au expus opinii critice cu privire la modificările legilor justiţiei, inclusiv înfiinţarea şi funcţionarea SIIJ, au arătat că poziţia exprimată este în concordanţă cu poziţia celor 4000 de magistraţi dintr-un total de 6800 care au solicitat respingerea modificărilor aduse legilor justiţiei, dar şi cu cea exprimată de toate adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi au arătat necesitatea clarificării sintagmei constituţionale „sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Prin comunicat s-au prezentat punctele de vedere expuse de cei doi co-preşedinţi ai AIJ şi s-a criticat modul în care preşedintele CSM, doamna judecător Lia Savonea, înţelege să îşi exercite funcţia. Procurorii din cadrul SIIJ au considerat că expresiile „atitudine duplicitară constantă”, „smerită”, cu referire la preşedintele CSM încalcă art. 18 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, la fel şi faptul că o parte din colegii judecători sunt felicitaţi prin comunicat „pentru verticalitatea şi bunul-simţ de care au dat dovadă”.

În adresa SIIJ de înaintare a sesizării se face însă referire la un alt procuror, co-preşedinte al unei alte asociaţii profesionale a magistraţilor, solicitându-se cercetarea sa sub aspectul încălcării Codului deontologic. iar nu la cei doi procurori vizaţi. Pentru acest motiv, Inspecţia Judiciară a fost nevoită să solicite SIIJ să clarifice cu privire la ce persoane şi ce fapte solicită să se efectueze cercetări (rezultând că sesizarea îi vizează pe cei doi co-preşedinţi ai AIJ, cu privire la celălalt co-preşedinte al unei asociaţii profesionale fiind făcută o sesizare de către SIIJ la data de 05.04.2019, având un alt obiect, anume cerere de apărare a independenţei SIIJ ca urmare a opiniilor expuse într- un interviu).

Din cuprinsul dosarului mai reiese că inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, domnul Lucian Netejoru, şi doamna inspector Mateş Daniela Sanda au formulat, la data de 12.04.2019, plângeri penale împotriva domnului procuror Bogdan Ciprian PÎRLOG (instrumentate de SIIJ).

Asociaţia „Iniţiativa Pentru Justiţie”,
Co-preşedinţi, procurori: Sorin Marian LIA, Ionuţ MARCU, Bogdan-Ciprian PÎRLOG

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.