UPDATE 01.02.2023: Tribunalul Bucureşti a respins, marţi noaptea, cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării. Magistratul a dispus ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar, având mai multe interdicţii.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA.
Alex Pițurcă a fost dus, marți seara, în fața judecătorilor pentru a se judeca arestarea sa pentru 30 de zile deși, inițial, procurorii nu ar fi vrut să-l rețină. Conform unor surse, fiul lui Victor Pițurcă ar fi intenționat să părăsească țara în această seară.
DNA a confirmat marți că cere arestarea lui Alex Pițurcă, în dosarul privind vânzarea de măști neconforme către Ministerul Apărării. Propunere de arestare a fost făcută și pe numele șefului ROMARM, Gabriel Țuțu.
Iată comunicatul integral al DNA:
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 108/VIII/3 din 30 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 ianuarie 2023, a unui inculpat, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă următoarea stare de fapt:
Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel (descrise în comunicatul anterior) în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.
De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.
Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Dosarul cauzei privind pe inculpatul față de care a fost dispusă măsura preventivă a reținerii și pe inculpatul Țuțu Gabriel va fi înaintat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.