DISTRIBUIŢI

UPDATE 16.27: DNA confirmă reținerea lui Alexandru Pițurcă

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 ianuarie 2023, a unui inculpat, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă următoarea stare de fapt:

Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel (descrise în comunicatul anterior) în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.
De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.
Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență.”

UPDATE 15.00: Victor Pițurcă a izbucnit în lacrimi la sediul DNA, după ce fiul său a fost reținut de DNA.

UPDATE ora 10.11:  Victor Pițurcă nu va mai fi prezentat judecătorilor pentru arestare preventivă, după ce fiul său a fost adus și el la DNA la câteva minute după ce duba l-a adus pe fostul selecționer din arestul capitalei în fața procurorilor. El a fost plasat sub control judiciar.

UPDATE ora 9.49:  Fiul lui Victor Pițurcă a fost și el pus sub acuzare dar nu a fost reținut și a plecat după ce i-a fost adusă la cunoștință ordonanța de începere a urmăririi penale.

Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, a fost adus cu duba la DNA. Împreună cu el a fost adus și fiul acestuia, Alexandru Pițurcă. Alexandru Pițurcă nu a răspuns citației procurorilor și a fost emis mandat de aducere, fiul celebrului selecționer fiind adus marți dimineață la sediul DNA.

Cei doi vor fi audiați de către procurorii DNA, în dosarul privind achiziționarea de măști medicale în pandemie.

DNA a făcut publice primele informații legate de reținerea lui Victor Pițurcă în dosarul privind furnizarea de măști contrafăcute către Ministerul Apărării, de către o asociere din care face parte și Victor Pițurcă:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– trafic de influență în formă continuată,

– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

1 COMENTARIU

  1. Din ce imi amimtesc eu prin luna aprilie 2020 guvernul de atunci a dat o lege care spunea ca cei care profita de pandemie si fac afaceri de genul asta unde este implicat fiul lui Victor Piturca si MApN vor primi pedeapsa maxima prevazuta de lege pentru fapta penala si unde este cazul pedeapsa poate sa fie chiar mai mare cu 20% decat prevede legea,legea asta ni sa parut toturor romanilor normala pentru ca este o crima ca atunci cand statul le cerea tuturor romanilor sa nu iasa din casa(aici am vazut si o scena care ma facut sa rad cand am vazut masini de armata cu soldati iesiti pe turela cu arma in mana) si acum ce sa vezi,in cea mai mare hotie din pandemie este implicata tocmai armata.
    Despre legea asta din 2020 de care am scris poate imi confirma cineva de la”Curentul”caci eu am scris din memorie si poate am gresit.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.