Home Actualitate Amendă pentru nerespectarea GDPR

Amendă pentru nerespectarea GDPR

DISTRIBUIŢI

Autoritatea Naţională de Supraveghere a finalizat în cursul lunii noiembrie 2022 o investigaţie la operatorul Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi a constatat încălcarea prevederilor art. 14 alin. (7) coroborat cu art. 14 alin. (1) şi art. 13 alin. (4) din Legea nr. 190/2018.

Operatorul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 13.000 lei.

Investigaţia a fost demarată pentru verificarea îndeplinirii de către ANRP a măsurilor de remediere dispuse anterior acestui operator, printr-un proces-verbal de constatare/sancţionare a contravenţiilor din septembrie 2022.

În acest context, prin procesul verbal anterior, operatorul ANRP a fost sancţionat cu avertisment pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) şi art. 6 din RGPD, fiind obligat totodată, prin planul de remediere, ca în termen de 20 de zile, să asigure conformitatea cu dispoziţiile RGPD a operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, inclusiv a celor efectuate prin intermediul sistemului de supraveghere video, prin implementarea de măsuri tehnice şi organizatorice ca urmare a evaluării privind riscul pentru drepturile şi libertăţile persoanelor (de ex. proceduri de lucru referitoare la protecţia datelor cu caracter personal, precum şi măsuri privind instruirea periodică a persoanelor care acţionează sub autoritatea sa, referitor la obligaţiile ce le revin conform prevederilor RGPD şi la riscurile pe care le comportă prelucrarea datelor cu caracter personal, în funcţie de specificul activităţii).

Întrucât operatorul nu a comunicat măsurile luate, în luna noiembrie 2022, s-a efectuat o nouă investigaţie la ANRP cu privire la îndeplinirea măsurilor prevăzute în planul de remediere anexă la procesul-verbal din septembrie 2022. În cadrul acesteia, reprezentanţii operatorului au declarat că documente precum „Regulament supraveghere video 2022.docx” sau „Procedura de sistem privind prelucrarea datelor cu caracter personal” nu au fost aprobate şi ca atare nu au fost aduse la cunoştinţa personalului din subordinea ANRP care prelucrează date. Totodată, reprezentanţii operatorului au susţinut că nu au avut loc instruiri periodice ale persoanelor care acţionează sub autoritatea ANRP.

Ca atare, s-a constatat că operatorul ANRP nu a dus la îndeplinire măsurile prevăzute în planul de măsuri stabilit de ANSPDCP, încălcând astfel prevederile art. 14 alin. (7) coroborat cu art. 14 alin. (1) şi art. 13 alin. (4) din Legea nr. 190/2018.

În acest context atragem atenţia că, în aplicarea Legii nr. 190/2018, autorităţilor publice li se pot aplica avertismente însoţite de planuri de remediere. Dacă acestea nu aduc la îndeplinire în totalitate măsurile prevăzute în planul de remediere, ANSPDCP poate aplica sancţiunea contravenţională a amenzii.

Operatorul Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a plătit amenda contravenţională.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.