DISTRIBUIȚI

O echipă multidisciplinară, formată din avocați specializați în litigii fiscale din cadrul Reff & Asociații| Deloitte Legal și consultanți fiscali din cadrul Deloitte România, a obținut, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), o importantă soluție de anulare a unor decizii de impunere emise de autoritatea fiscală în sarcina unei companii de servicii suport dintr-un grup ce activează în domeniul energiei, în cuantum de 5,5 milioane de euro. Victoria a fost înregistrată într-un litigiu complex, desfășurat pe o perioadă de peste cinci ani, care a presupus analiza unui număr ridicat de probleme juridice și fiscale privind regulile de deductibilitate atât în stabilirea impozitului pe profit, cât și a TVA.

Soluția este cu atât mai importantă cu cât, în cadrul inspecțiilor fiscale, instituțiile de control tind să interpreteze într-o manieră extinsă condițiile de deductibilitate, mergând uneori până la contestarea deciziilor de afaceri ale contribuabilului. Astfel, când analizează deductibilitatea cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității, organele fiscale iau în calcul inclusiv rezultatele financiare obținute de contribuabil ca urmare a angajării respectivelor cheltuieli. Dacă nu au generat beneficiile scontate, acestea sunt considerate cheltuieli nedeductibile.

Decizia obținută de echipa Reff & Asociații | Deloitte Legal confirmă că autoritățile fiscale pot analiza deductibilitatea cheltuielilor strict din perspectiva condițiilor prevăzute de legislație, fără a avea posibilitatea să emită opinii cu privire la deciziile de afaceri.

Pe de altă parte, soluția confirmă faptul că deductibilitatea pentru cheltuielile efectuate ca urmare a schimbării modelului de business nu poate fi acordată proporțional, în funcție de rezultatul obținut după o astfel de operațiune. În acest caz, organele fiscale au respins deductibilitatea pentru o parte din cheltuieli, deoarece au considerat că nu au fost necesare activității clientului, din moment ce nu au condus la eficientizarea costurilor. Autoritatea a ajuns la această concluzie după ce a aplicat un mecanism care presupune că media cheltuielilor din perioada ulterioară schimbării modelului de business nu trebuie să depășească ponderea cheltuielilor din anul anterior modificării, iar suma care depășește această pondere nu este deductibilă din punct de vedere fiscal.

Echipa de litigii fiscale care a obținut această soluție pentru client a fost condusă de Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, cu sprijinul lui Ștefan Mihărtescu, Senior Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal, precum şi cu implicarea practicii de servicii fiscale a Deloitte România, prin echipa formată din Elena Roșculeț și Ioana Năstase, Senior Manageri în cadrul firmei de consultanță.

„Hotărârea obținută în fața instanțelor asigură o protecție adecvată intereselor și deciziilor legitime de business ale clientului nostru, dar reprezintă și un câștig jurisprudențial deosebit de important, întrucât reconfirmă faptul că organele de inspecție fiscală nu au dreptul să stabilească regimul fiscal al unor cheltuieli în funcție de deciziile de business ale contribuabilului, ci trebuie să aprecieze deductibilitatea strict prin raportare la prevederile legislației fiscale și la deciziile emise de instanțe de-a lungul timpului”, a declarat Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Suntem mândri că echipa noastră a obținut o nouă soluție reper, care va putea fi folosită în viitor de orice contribuabil, atât în inspecțiile fiscale, cât și în fața instanțelor de judecată, și care sperăm să ofere, totodată, încredere clienților noștri că deciziile de business pe care le iau nu pot fi cenzurate de organele fiscale”, a subliniat Mihnea Galgoțiu-Săraru, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, coordonatorul practicii de litigii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.