Acasă Actualitate 3 ani de închisoare pentru rectorul UPB, Mihnea Costoiu, fost turnător la...

3 ani de închisoare pentru rectorul UPB, Mihnea Costoiu, fost turnător la Securitate. Ce sumă i-a confiscat instanța

DISTRIBUIȚI

Nerușinatul rector al Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu a devenit ”celebru” la nivel național după ce s-a aflat că s-a angajat încă de pe băncile liceului să colaboreze cu fosta Securitate. Voia și el să ajungă la Olimpiada Națională de Fizică și nu reușea pentru că erau alți copii mai buni decât el. Așa că în 1988, când avea 16 ani și era elev la liceul „Tudor Vladimirescu“din Târgu Jiu, tovarășul utecist Mihnea Costoiu a semnat cu mâna sa un Angajament la Securitate, având numele conspirativ ”Iulian”. După această semnătură, ceilalți copii au devenit brusc mai proști decât Costoiu și el s-a calificat la Naționala de Fizică. Potrivit Adeverinței 2437 din 04.05.2010, emise de CNSAS „domnul Costoiu Mihnea Cosmin este titular al dosarului fond rețea nr.R 251012. Domnia sa a fost recrutat la data de 06.07.1988, pentru supravegherea informativă din cadrul Liceului „Tudor Vladimirescu“ din Tg Jiu.“ Cu alte cuvinte, Costoiu avea sarcină să-și supravegheze colegii și profesorii și să-i toarne ulterior la Securitate.

Instanța supremă a decis astăzi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul de mare corupție al fostului secretar de stat în Ministerul Educației, Mihnea Costoiu, acuzat de semnarea unui act ce ar fi produs un prejudiciu major statului român legat de modul de utilizare al Bazei sportive Cutezătorii. Decizia nu este definitivă.

Judecătorii au confiscat de la Costoiu și aproape 270.000 de Euro.

La termenul final instanța a ascultat pledoaria procurorului DNA care a explicat în detaliu de ce se impune condamnarea fostului oficial la o pedeapsă de aproape zece ani de închsioare cu executare în regim de detenție.
Astfel, procurorul Direcției a reluat expunerea celor petrecute pe parcursul anchetei dar și a procesului de la instanță și la final a cerut condamnarea lui Costoiu la o pedeapsă cuprinsă între limitele de 4 și 14 ani.
„Costoiu a semnat acest act fără să existe o hotărâre si împotriva legii existente în vigoare. Din declarația Ecaterinei Andronescu a rezultat că el a semnat acest document fără încuviințarea sa.
Ecaterina Andronescu a recunoscut, ca martor, că a fost abordata de Dinu Pescariu pentru încheierea acestui act dar l-a refuzat.
Ea spune ca nu și-a dat acordul. Declaratia lui Dinu Pescariu junior trebuie înlăturata ca nefiind sinceră. Latura subiectivă, spunem noi, e că acesta (inculpatul – n.r.) a săvârșit fapta cu intenție. Intenția rezultă din lipsa solicitărilor avizelor pentru semnarea acestui act.
Toate aceste semnături invocate au fost falsificate. Martorii a căror semnături apar pe documentul incriminat nu își recunosc semnăturile. Martorii au fost chemați în ultima zi de mandat noaptea târziu pentru a semna.
El a încercat obținerea acestor semnături dar nu a reușit tocmai pentru că acest contract nu a fost întocmit in mod legal. Amintim că profesorilor de sport nu li se permitea accesul în incinta bazei, bun domeniu public.
Nu puteau executa antrenamentele pe terenurile puse la dispoziție de fundația Dinu Pescariu.
Copiii priveau de pe margine iar orele de sport deveniseră inexistente după semnarea acestui act adițional.
Actul de locațiune din 2004 era încă în vigoare și nu mai era necesară încheierea vreunui nou act adițional la contract, așa cum corect a întărit și martora Ecaterina Andronescu.
Pe nota semnată spune martora, ea a statuat luarea la cunoștință dar nu și aprobarea semnării unui nou contract”, a explicat magistratul de la DNA.

Semnătura lui Costoiu a produs efecte

„Și dacă am pleca de la premisa apărării, respectiv că actul a existat și a fost semnat de Andornescu, iar el nu a facut decât sa îndrepte o eroare materială, ajungem la efectivitatea faptului că doar actul său a produs efecte juridice.
Răspundea penal și Ecaterina Andronescu dacă ar fi semnat un act de genul cu consecința producerii acestor efecte juridice precizate anterior.
Prejudiciul constatat este de zece milioane de lei.
E diferența de chirie dintre cât trebuia să încaseze ministerul și cât încasa de fapt fundația Dinu Pescariu după încheierea acestui contract.
Evaluarea expertului Bălășoiu. Nu este obiectivă. Ea spune ca valoarea bazei Liei Manoliu este una mai mare decat valoarea bazei Cutezătorii doar pentru ca e mai centrală.
Da. Baza Lia Manoliu e mai centrala. Dar nu poate susține doamna expert că o bază sportivă aflata în centrul Bucureștiului, unde poluarea fonica si atmosferică este mai mare decat pentru o baza aflata la marginea unui lac departe de trafic.
A comparat și cu baza sportiva Steaua. Aceea este o baza sportiva închiriată fragmentat si nu cut totul. Iarasi nu putem compara.
Privind locația foarte bună a Bazei Cutezătorii vedeți actele legale istețe care plasează qceataa baza intr-o zona foarte bună și dotarea unității cu mobilier modern.
Pescariu afirma la urmarire ca atunci in 2003 a preluat un maidan. Așa spunea el.
Expertul a scos sub un euro pe metru pătrat pentru aceaatsa bază ceea ce reprezinta costul unui metru de teren extravilan.
Nu se poate reține așa ceva deci expertiza trebuie înlăturată. Sunt întrunite toate elementele faptei de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Fapta a fost cu intenție. Legea penala favorabilă inculpatului Costoiu este legea nouă. Limitele sunt între 4 și 14 ani.
Pedepsiți inculpatul și aplicați o pedeapsă cu executare orientată spre mediu pentru acesta. Cerem orientarea spre mediu și nu spre maxim având în vedere și trecerea a aproape 13 ani de la săvârșirea faptei.
Interziceți drepturile civile subsecvente condamnării penale.
MEN nu s-a constituit parte civila dar vă solicităm să confiscați sumele de bani de la Mihnea Costoiu”, a mai precizat magistratul anticorupție.

 

3 COMENTARII

  1. Cica M.E.N.nu s-a constituit parte civila”pentru recuperarea prejudiciului”banuiesc ca asta vrea sa spuna judecatorul;ce formulare si procurorul nu face nimic !!!,pentru ca M.E.N.este parte a statului Roman si cand statul Roman este furat aparatorul intereselor statului este obligat ca prin functia pe care o detine sa recupereze prejudiciul creat statului de la Costoiu in cazul asta dar si de la Pescariu(adica de la toti cei care au avut de castigat de pe urma”greseli”lui Costoiu),altfel statul Roman nu este fortza poporului Roman ci un prost ajuns la cheremul:schmecherilor,hotzilor si a tot felul de oameni dastia care profita de prostul satului care in cazul asta este Statul Roman.
    Aici unde traiesc eu un procuror daca nu se foloseste de toate posibilitatile pe care le are ca avocat al statului nu este considerat prost si scapa de puscarie ci complice cu infractori,in cazul asta asha cum am spus chiar daca M.E.N. nu se constituie parte civila atunci apare apare aparatorul statului care este obligat sa apere Statul Roman cu acordul MEN sau fara pentru ca Statul Roman este peste M.E.N.si oameni lui care nu vor sa isi recupereze un prejudiciu pentru ca prejudiciul M.E.N.este prejudicul Statului;daca M.E.N.era o societate privata atunci era treaba patronului sau a actionarilor societatzi daca ei nu vreau sa isi recupereze prejudiciul.

  2. µihnea Costoiu, un neisprvit cu ifose de mare stiintific ajuns unde trebuia sa fie de mult. cei in masura l-au depistat dar din nefericire legile romanesti facute de alti impostori aplica legile sa protejeze pe gunoaiele provenite din societatea veche, impostoare. Ma uit la toti golanii astia din functiile inalte ale tarii noastre, Nu dai 2 parale pe niciunul din ei. Cu nume desuchiate. Am uitat de Bratieni, Maniu, Mihalache si alti multi. Au venit Citzu, Orban,si alti cu nume deochiate etc, etc. Care isi impart prada intre ei spre eterna suferinta a poporului roman indolent in alegerile celor ce ne vor conduce(fura)

  3. Decizia instantei o apreciez ca profund partinitoare si este de masura sa incurajeze perpetuarea de fapte de coruptie, trafic de influenta de actualii si viitori nostri rectori sau decidenti din Ministerul Educatiei Nationale, dar asta este Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.