Acasă Actualitate Anca Petrescu are o problema cu actele false

Anca Petrescu are o problema cu actele false

DISTRIBUIȚI

Deputatul PRM Anca Victoria Mira Petrescu Marculet a fost ales in Parlamentul Romaniei in noiembrie 2004. Politicianul ar fi avut toate sansele sa rateze aceasta onoare din cauza unei sentinte penale, prin care fusese condamnata cu suspendare la noua luni de inchisoare.

Acuzatia de care se facea vinovata era instigare la fals si uz de fals. Ea rugase o doctorita sa ii elibereze o scutire medicala pentru a scapa de o concediere iminenta. Pedeapsa data de judecatorii primei instante a fost infirmata de Curtea de Apel Bucuresti cu putin timp inainte de ultimele alegeri generale.

Dupa scrutin, parlamentarul are din nou probleme cu legea. In prima declaratie de avere, din 2004, a uitat sa treaca mai multe proprietati pe care le detinea la momentul respectiv. Conform legii, o astfel de fapta se cerceteaza ca -fals in declaratii-, infractiune pedepsita de Codul penal.

Deputatul Anca Petrescu a fost condamnata la noua luni de inchisoare in 2003. Deoarece era la prima abatere penala, magistratii de la Judecatoria Sectorului 1 au suspendat pedeapsa pe durata termenului de incercare de doi ani si noua luni. Cu scurt timp inainte de alegerile in urma carora femeia a ajuns in parlament, Curtea de Apel Bucuresti a casat sentinta. In acelasi timp, deputata are probleme si cu declaratiile de avere. Intre cele doua acte depuse de Anca Petrescu la Camera Deputatilor in 2004 si 2005 exista neconcordante majore. In cazul in care demnitarul a -uitat- sa inscrie unele proprietati, ea ar putea fi cercetata pentru fals in declaratii potrivit Codului penal.

Scutire medicala falsa

Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 din Bucuresti au decis punerea in miscare a urmaririi penale si trimiterea in judecata a Ancai Petrescu prin rechizitoriul nr. 12387/P/2001. Femeia era acuzata de instigare la fals intelectual si uz de fals.

-La data de 16.07.2002 inculpata (n.r. – Anca Petrescu) i-a solicitat numitei Cojan Luminita Gabriela eliberarea unui certificat medical de boala pentru perioada 09.07.2001-12.07.2001 fara a fi consultata in acel interval de timp de catre medic-, se arata in sentinta data impotriva actualului parlamentar de magistratii Judecatoriei sectorului 1.

Anca Petrescu avea la acea vreme probleme la locul de munca si fusese data afara pe motive disciplinare. Pe 11 iulie 2001 ea a fost concediata, iar pe 16 iulie a rugat o doctorita sa ii dea un certificat medical retroactiv. Pe 9 august 2001, Anca Petrescu a depus certificatul medical fals la registratura firmei care renuntase la serviciile ei, iar apoi a folosit actul respectiv si pentru a intenta proces impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca. -Pentru aceste motive, in numele legii instanta hotaraste: In baza articolului 25 (n.r. – instigare) raportat la articolul 289 din Codul penal (n.r. – fals intelectual) este condamnat inculpatul Marculet Petrescu Mira Anca Victoria (…) la noua luni de inchisoare-, se arata in Sentinta penala nr. 636/02.04.2003. Acelasi act indica faptul ca pentru uz de fals inculpata primea sase luni de inchisoare. Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 au decis ca -inculpata va executa pedeapsa cea mai grea, de noua luni de inchisoare-, conform sentintei penale in care se specifica de asemenea ca pedeapsa este suspendata -pe durata termenului de incercare de doi ani si noua luni-.

Casare la limita

Sentinta data de magistratii Judecatoriei Sectorului 1 din Bucuresti a fost atacata imediat de Anca Marculet Petrescu la Tribunalul Municipiului Bucuresti. In anul 2003 aceasta instanta a declarat-o nevinovata pe actuala deputata.

Pe 13 ianuarie 2004, procurorii de la Parchetul de pe langa TMB au inregistrat recurs la Curtea de Apel. In termen-record, la o luna si sase zile de la depunerea dosarului, magistratii Curtii de Apel din Bucuresti resping recursul impotriva sentintei de casare a sentintei date Ancai Petrescu.

Decizia Curtii de Apel a fost de bun augur, deoarece femeia putea sa se ocupe in liniste de campania electorala in judetul Mehedinti, unde a fost apoi aleasa deputat pe listele Partidului Romania Mare. In cazul in care judecatorii nu ar fi infirmat pedeapsa de noua luni de inchisoare cu suspendare, Anca Mira Victoria Petrescu Marculet nu ar fi putut deveni parlamentar.

-Au fost niste glume proaste. Totul a fost o farsa, si s-a dovedit ca este asa. Sunt pure inventii. Se incerca fabricarea unor dosare pe numele meu. Doctorita care emisese certificatul medical nu era pusa sub urmarire, iar eu eram-, a declarat deputatul Anca Petrescu.

Probleme in declaratiile de avere

Anca Petrescu ar putea fi din nou tinta unor acuzatii grave din cauza problemelor pe care le are cu declaratiile de avere depuse la Camera Deputatilor. In 13.12.2004 ea a depus la Secretariatul General al institutiei o declaratie de avere conform careia detinea un teren si un apartament in Bucuresti si un apartament in Sighisoara. La data de 9 mai 2005, Anca Victoria Mira Petrescu Marculet depunea o noua declaratie de avere. De data aceasta terenul din Bucuresti nu mai aparea, el fiind vandut. In schimb aparea un teren de 500 mp in Sighisoara, dobandit in 1974, dar care nu fusese trecut in declaratia de avere. De asemenea, in actul depus la Camera Deputatilor in 2005, erau inregistrate doua imobile in Paris, dobandite in 1995 si 1997 prin cumparare. Atat imobilele, cat si terenul din Sighisoara se aflau in posesia deputatei si la data completarii primei declaratii de avere, dar nu au fost trecute in aceasta.

Declararea averilor demnitarilor este reglementata de Legea 115/1996, completata de Legea 161/2003. Articolul 36 al primului act normativ prevede ca -fapta demnitarilor de a face declaratii de avere care nu corespund adevarului constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului penal-.

Contactata pentru clarificari, Anca Petrescu a spus ca a depus o singura declaratie de avere la Camera Deputatilor. -Am semnat un act numai in 2004, la alegere. Sunt trecute acolo toate proprietatile mele-, a declarat demnitarul, desi pe site-ul parlamentului exista cate doua declaratii de avere ale Ancai Petrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.